• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Alfa Romeo 159 1,9 JTD

Drogi Franku, nie wypowiadałem się, bo teraz mi nie wypada na forum Alfy pisać posiadając Peugeota :D Zart.. no może to i lepiej, że dałem sobie odpust na ten egzemplarz 159.. przyznaję racje i zwracam honory :D Ale 407 jest w takim stanie, że aż grzechem byłoby jej nie wziąć...:) I tu z kolei dziękuję za przedłożenie pod nos oferty :D

Myślę, że nikt z forumowiczów nie skaże Cię na banicję za przejście do "francuskiej ligi";) W końcu nie kupiłeś VW, ale Peugeota, który ma bardzo dużo wspólnego z AR - tak samo psuje się w nim to i to, tamto i tamto też, a potem jeszcze to na pewno padnie i tamto też się zje***:D Żart oczywiście... AR tak się nie psują jak Peugeoty:girl_wacko:

A stan utrzymania 407-emki rzeczywiście zacny. Tylko, że cała buda malowana...;)

Aha, i nie stawaj w pobliżu mojej 159, żeby z tej Twojej staroci korniki na mnie nie przeszły...:P

Piona za dobry wybór! Szczerze mówiąc trafiła ci się "trafiejka" jakich mało! I to na dodatek pod nosem!

Koniec OT.

Wracając do tematu:
Bardzo zalezalo mi na automacie i kombii - reszta wypsazenia nie byla tak istotna, choc w tym egzemplarzu jest calkiem niezla.
Oferta: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C15627065

Jesteś pewny tego automatu? Na forum nie mają one najlepszego zdania... Nie chcę powielać obiegowej opinii, ale nawet forumowe "tuzy" twierdzą, że ta skrzynia od GM się nie sprawdziła, a koszty jej napraw są naprawdę wysokie. Wiele zależy od jej użytkowania przez poprzedniego właściciela (właścicieli), a tego w sprowadzonym samochodzie chyba nie sprawdzisz...

Fakt faktem, że kolorystyka wnętrza chyba najlepsza z możliwych - jasne ledery i brązowa deska rozdzielcza. Miód!

Ostatnia edycja:
A mozna byc czegokolwiek pewnym w Alfa Romeo? Chyba tylko tego ze kupuje sie ja sercem nie rozumem :)
Wlasciciel pojazdu byl jeden - ksiazka serwisowa jest ale czy mozna jej wierzyc, nie takie sie widzialo...

Wracając do tematu:

Jesteś pewny tego automatu? Na forum nie mają one najlepszego zdania... Nie chcę powielać obiegowej opinii, ale nawet forumowe "tuzy" twierdzą, że ta skrzynia od GM się nie sprawdziła, a koszty jej napraw są naprawdę wysokie. Wiele zależy od jej użytkowania przez poprzedniego właściciela (właścicieli), a tego w sprowadzonym samochodzie chyba nie sprawdzisz...

Franek , automat w 159 jest od AISIN ( made in japan) nie od GM ;)
A do kolegi będącego na kupnie sprawdż czy ci pasuje jazda z tym wynalazkiem ( turbina w jtdm-ie włącza się dość póżno a to w połączeniu z automatem jest upierdliwe gdy np. włączasz się do ruchu albo startujesz spod świateł ).

Franek , automat w 159 jest od AISIN ( made in japan) nie od GM ;)

Ok, nie ogarnąłem producenta. Gdzieś tylko na forum czytałem o tych automatach i idąc za ciosem myślałem, że tak jak manuale brali je od GM.
Zdaje się rafter, że w którymś z wątków była mowa o krótkiej żywotności tej skrzyni (coś do 100kkm) i chyba się tam udzielałeś, więc może podsuniesz ten wątek koledze aro_1977.

Kolega kupił nówkę w tej konfiguracji ,czyli automat + JTDM 150 KM . Jeżdzi głównie po mieście i denerwowało go zbyt duże opóżnienie przy ruszaniu ,czasami przysparzało dodatkowych siwych włosów kiedy skręcasz w lewo na skrzyżowaniu z przeciwka coś leci z daleka ,ty depczesz gaz a auto się toczy :D Dopiero po chwili gdy turbina zaczyna dmuchać jest ok ,ale takich sytuacji w wielkomiejskim ruchu masz co chwila ( na trasie bez uwag) . Tuning auta poprawił sprawę ale po jakimś czasie zaczęły się problemy ze skrzynią .Kilkukrotne próby napraw w ASO doprowadziły w końcu do gwarancyjnej jej wymiany .Oczywiście nie można w 100% powiedzieć czy powerbox rozwalił skrzynkę czy przyczyny były inne .Temat jest tu http://www.forum159.com/automatyczna-skrzynia-bieg3w-q-tronic-t252s90.html

Pamiętam ,że Robert z superalfa.pl ,który handluje alfami pisał ,że powyżej 100 kkm z automatami w Cromach i 159 są duże problemy . Ciekawostką jest że te skrzynie kupuje od AISINA cała rzesza producentów to nie jest
produkt robiony tylko dla AR .

P.S.
http://en.wikipedia.org/wiki/AWTF-80_SC

Ostatnia edycja:
No trudno zaryzykuje i zobaczymy co bedzie, najwyzej bedzie stala w garazu :P

No trudno zaryzykuje i zobaczymy co bedzie, najwyzej bedzie stala w garazu :P

Jasne ,jeśli jest dobry egzemplarz Tobie odpowiadajacy to czemu nie . Jest przecież wiele osób ,które z takiej konfiguracji są zadowolone i mozliwe że będziesz kolejnym a jednostkowe przypadki nie muszą być przecież regułą . Opisz swoje wrażenia jak juz kupisz auto .Pzdr

Ładne wnętrze.. lecz osobiscie 2,4 moze bym jeszcze kupił z automatem, bo jest on znacznie bardziej zaawansowany.. 1,9 raczej nie.. Co do wyposażenia to drobne uwagi..

*8 x air bag - max było 7 tu jest 6 prawdopodobnie..
*elektryczne srerowanie regulacji foteli - nie wydaje mi się.. a wręcz regulacja wysokości chyba jest tu jednopłaszczyznowa, czyli nie mozesz regulowac oddzielnie wysokosci produ a oddzielie tyłu siedziska jak tu - http://moto.allegro.pl/alfa-159-2-4-jtd-200ps-navi-skora-bose-z-niemiec-i1269694198.html
*pakiet chrom - coż to takiego ?
*klamki w kolorze srebnym - hehe.. i drzwi w kolorze nadwozia.. ;)

*
*elektryczne srerowanie regulacji foteli - nie wydaje mi się.. a wręcz regulacja wysokości chyba jest tu jednopłaszczyznowa, czyli nie mozesz regulowac oddzielnie wysokosci produ a oddzielie tyłu siedziska jak tu

fotele z pewnością nie elektryczne, jedyne co to podgrzewane, jakby były elektryczne miałbyś przyciski do sterowania na fotelu .
Kolega Mariusz ma rację - regulacja wysokości jest tutaj tylko jednopłaszczyznowa czyli cały fotel w górę.
Na marginesie przyznam że elektr. fotele z 3-ema pozycjami do zapamietania to naprawdę sympatyczna sprawa, jeden z moich ulubionych bajerów :girl_wacko: pomimo, że prowadzę tylko ja to przydaje się.

Odnośnie samochodu ze zdjecia, czysta rura czyli autko dużo śmigało po trasach, ale dziwi mnie brak czujników parkowania z tyłu :confused:

Ja nie patrze na te opisy wyposazenia bo to pisza ludzie ktorzy handluja autami i nie maja pojecia nawet co jak sie nazywa w danej marce i modelu. Oczywiscie, ze fotele nie sa elektryczne, sa tylko podgrzewane i jest regulowanie reczne tylko wysokosci itd. Autko jest w ladnym stanie i juz je zaliczkowalem jutro odbieram.

Ostatnia edycja:
No i super !! Ciesz się jazdą!!
Nie każdemu automat odpowiada - ja też chciałem, ale jak się przejechałem to sobie odpuściłem bo moim zdaniem mułowaty i tyle :)
Kupiłem wersje z manualem i jestem happy !!
Napisz za jakiś czas jak się fura spisuje :))

8 x air bag - max było 7 tu jest 6 prawdopodobnie..

Maxymalnie poduszek może być 8 !!!!!!!!!!

..chyba nie w 2006r :)[/QUOTE]

Od początku zaprojektowano następujące poduszki:
2 kurtyny
2 w fotelach
2 w desce
oraz w standardzie kolanowa dla kierującego szt 1
= 7
z możliwością domówienia kolanowj dla pasażera
+1
= 8 poduszek

..a to przepraszam, gdzies wyczytałem, że kolanowa kierowcy była opcją ..a kolanowa pasażera od 2008r była dostępna :)

No i jestem po pierwszej jezdzie :)
Tylko dlaczego komputer pokazuje ile km przejade na litrze zamiast ile litrow spalam na 100 km :) mam sobie to liczyc w locie? Fakt z wyksztalcenia jestem mgr inz. matematyk ale nie po to sie uczylem matematyki by teraz jadac autem dzielic spalanie :)
Automat dziala fajnie i wcale nie jest tak ciezko ruszyc, moze jestescie przyzwyczajeni z lzejszych aut ale ja nie odczuwam dyskomfortu. Wciskam gaz i po sekundzie wciska w fotel tylko trzeba nie odpuszczac, a dociskac :)
Czy ktos ma epera i moze sprawdzic ten vin: zar93900007064997
Bo wersja ze spangerum nie zna takiego - twierdzi ze bledny.

Udalo sie - w units sa zmiany dot wszytkich miar, stopnie, km itp, tam znalazlem l/100km. A do czego USB w schowku? Do ipoda?

Amortyzatory
Powrót