• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

155 q4

TI.Z jak sie nie myle to ta wersja japońska tak? całkiem inne zderzaki... o tym mowa?

w wyścigach torowych(np. w DTM w wersji V6 Ti), napędzana na przód i tu by się przydała taka limitowana wersja DTMowska, albo z serii BTCC.

Z tego co mi wiadomo wersje DTM V6 TI były napędzane na obie osie.Natomiast BTCC były przednionapędowe.

TI.Z jak sie nie myle to ta wersja japońska tak?
TI. Z to wersja koncepcyjna, z napędem na Q4 i silnikiem 230 koni. Wersja seryjna nazywa sie GTA Z, została wyprodukowana w liczbie 24 sztuk i oferowane były tylko w Japonii, gdyż to japończycy "dołożyli się" do "seryjnej" produkcji tego auta ;) Coś genialnego, i nie osiągalnego!!!

A takie pytanie , ten napęd 4x4 to bankowo Włoska koncepcja ?
BO coś , mi się ten tego nie wydaje :P

A takie , pytanie , jak taki to był cudowny napęd itd. to czemu się tak Alfa z tego szybko wycofała ? Bo np. Audica na równi stosowała napęd na 4 koła i jakoś dalej je wsadza ( chodzi mi o to że non stop występuje takowy ) .
Więc , z tymi famfarami itd. to delikatnie bo popadacie w jakiejś skrajności .

Napęd w 155 q4 to raczej włoska "koncepcja", bo bezpośrednio przeniesiony z Lancii Delty Integrale.

Przecież do dzisiaj w gamie aut Alfy są modele z oznaczeniem Q4, czyli z napędem na 4 koła. Więc raczej z niczego firma sie nie wycofała.

Co do ceny to andrew75 nie rozumiem cię.
Czego nie rozumiesz? ja uważem że cena za takie auta są mocno optymistyczne i jestem przekonany że w Polsce się te auto nie sprzeda, to tak ja bym wystawił swoją za 15-20 tys i liczyłbym na sprzedaż :D trzeba być realistą i skoro się posiada takie niby cudo to po co sprzedawać ??? niby chce na niej zarobić???

Dziaru ten napęd 4x4 to włoski wynalazek. Dziwi mnie druga część twojej wypowiedzi o zaprzestaniu produkcji napędu 4x4 w dzisiejszych alfach. Wejdź sobie na allegro i pooglądaj 159 czy brerę w wersji Q4 czyli z napędem na 4 koła.
Dobra andrew ile według ciebie jest warta alfa 155 Q4 w nie nagannym stanie??????????? bo jeżeli ja widzę na allegro integralke za 30-40tys to w życiu nie oddam swojej alfy poniżej 20tys zł.

Dobra andrew ile według ciebie jest warta alfa 155 Q4 w nie nagannym stanie??????????? bo jeżeli ja widzę na allegro integralke za 30-40tys to w życiu nie oddam swojej alfy poniżej 20tys zł.
Moim zdaniem jest tyle warta ile zechce zapłacić nabywca, to za ile chcesz sprzedać auto to tylko pobożne życzenia jeśli cena mocno odbiega od rzeczywistości. Ja mogę zapłacić za takie auto w dobrym stanie nie więcej jak 16 tyś za lancię deltę integrale zapłacibym prawie dwa razy więcej. Takie jest moje zdanie. Cena niegdyś nowej 155Q4 rocznik 1995 w lirach włoskich 54000 a V6 44200 więc gdzie te odniesienie ?
Cena w obecnych czasach V6 to góra 8000 zł to ile powinna kosztować Q4? mówimy tu o egzemplarzu w dobrym stanie i kondycji bez żadnych modyfikacji, typowy standart

Andrew ma rację chyba... IMHO taka 155 Q4 NIE JEST samochodem wyjątkowym (jeszcze).. To się zmieni za kilka lat na pewno..
Oczywiście nie twierdzę, że napęd 4x4 i silnik ~200KM nie są fajne..
Te samochody są warte REALNIE ok 20 tys (mowa o polskim rynku).

Andrew jakie to są kwoty przeliczając na złotówki?? Bo niestety jestem dosyć młodym człowiekiem i nie mam pojęcia jak to przeliczyć ;)

Moim zdaniem jest tyle warta ile zechce zapłacić nabywca, to za ile chcesz sprzedać auto to tylko pobożne życzenia jeśli cena mocno odbiega od rzeczywistości. Ja mogę zapłacić za takie auto w dobrym stanie nie więcej jak 16 tyś za lancię deltę integrale zapłacibym prawie dwa razy więcej. Takie jest moje zdanie. Cena niegdyś nowej 155Q4 rocznik 1995 w lirach włoskich 54000 a V6 44200 więc gdzie te odniesienie ?
Cena w obecnych czasach V6 to góra 8000 zł to ile powinna kosztować Q4? mówimy tu o egzemplarzu w dobrym stanie i kondycji bez żadnych modyfikacji, typowy standart

andrew ma racje. Dodałbym jeszcze że delta integrale to legenta motoryzacji, a 155 raczej nie zaistniała jakos szczególnie w sporcie motorowym.

Tak w przybliżeniu to cena Q4 na dzisiejsze ceny wychodziła prawie 110 tys zł a V6 prawie 90 tyś, różnica nie jest tak wielka ale w tamtych czasach ludzie w Polsce dużo mniej zarabiali :) i ta cena była monstrualna dla polskiego klienta

Ostatnia edycja:
Andrew ma rację chyba... IMHO taka 155 Q4 NIE JEST samochodem wyjątkowym (jeszcze).. To się zmieni za kilka lat na pewno..
Oczywiście nie twierdzę, że napęd 4x4 i silnik ~200KM nie są fajne..
Te samochody są warte REALNIE ok 20 tys (mowa o polskim rynku).

Andrew jakie to są kwoty przeliczając na złotówki?? Bo niestety jestem dosyć młodym człowiekiem i nie mam pojęcia jak to przeliczyć ;)

oj powiem ci jeśli auta praktycznie nie kupisz na polskim rynku to jest chyba wyjątkowe. z resztą polskie egzemplarze a palcach rąk policzysz bez problemów. co do ceny masz racje. wg mnie cena 15 tys za auto na chodzie do 25k za odpicowane jest ceną na miejscu. każda wyższa cena to jest pobożne życzenie sprzedającego i chyba faktycznie wystawiają ją z nudów niż z faktycznej potrzeby sprzedaży.

oj powiem ci jeśli auta praktycznie nie kupisz na polskim rynku to jest chyba wyjątkowe. z resztą polskie egzemplarze a palcach rąk policzysz bez problemów.
Jest wtedy wyjatkowe jeśli jest parcie i zapotrzebowanie na takie auto a czy ono jest na Polskim rynku? chyba akurat nie na ten model

Każdy ma prawo do swojego zdania. Dla mnie Q4 to wyjątkowe auto bo kolegi mercedes CL 5.0 litra pod maską nie daje mi rady a zobaczcie ile kosztuje taki mercedes-ponad 100tys dlatego Q4 uważam za wyjątkowe auto bo jest właśnie nie pozorne i osobiście nie wiem po co to auto sprzedawać skoro ludzie tak słabo je cenią. Jak mam ją sprzedać za 15tys i co sobie mam kupić? Jak za te piniądze to można kupić dobrą 156tkę którą może mieć każdy czy audi A4 czy resztę masowo produkowanych samochodów. Do mnie andrewa75 argumenty nie docierają bo widocznie mamy inne poglądy i doświadczenia. Odkąd jeżdżę swoją lekko zmodyfikowaną Q4 bo okolicy to jestem na językach masy ludzi bo każdy jest zajarany jak startuje czy zapier*alam czy jak wpadam na krzyżówkę i pozostawiam po sobie idealnie okrągły ślad na asfalcie... Ludzie mnie zatrzymują i sami pytają co tak syczy gdy przyśpieszam a co jak zmieniam bieg!? A sam gwizd turbiny przy 1.6 bara również należy do pięknych dźwięków. Andrew uwierz mi że jak byś pojeździł jakąś ciekawszą Q4 to mógłbyś zmienić zdanie.

Ostatnia edycja:
Ale ja nie twierdzę że auto jest do bani Tylko cena jest trochę nadmuchana i to samo napisałem wcześniej: jeśli jest takie wyjątkowe to po diabła je sprzedawać? Ja swojej V6 też nie sprzedam bo też uważam że jest wyjatkowa .Bardziej wyjątowym autem od 155Q4 z podobnego rocznika uważam Alfę 75 V6 , 1.8Turbo i boskie RZ czy SZ z silnikiem V6

Ostatnia edycja:
TI. Z to wersja koncepcyjna, z napędem na Q4 i silnikiem 230 koni. Wersja seryjna nazywa sie GTA Z, została wyprodukowana w liczbie 24 sztuk i oferowane były tylko w Japonii, gdyż to japończycy "dołożyli się" do "seryjnej" produkcji tego auta ;) Coś genialnego, i nie osiągalnego!!!

Odwrotnie. Istnieje jedna GTA.Z, stoi w Mediolanie i jest konceptem. TI.Z są 24 sztuki i wszystkie, bodajże poza jedną odkupioną przez europejczyka są w Japonii.
Poza tym istnieje coś takiego w Japonii jak pakiet Z lub raczej Zagato i dlatego nie jest wcale tak trudno spotkać tam zwykłe 155 wyglądające jak TI.Z. TI.Z to oczywiście Q4, tyle, że z innymi fotelami :)
Dokopałem się też do nieoficjalnego info, że jakieś dwa lata po pierwszym wypuszczeniu 24-ech TI.Z doprodukowano jeszcze kolejne egzemplarze, ale nie wiem ile :)

Amortyzatory
Powrót