Version

Gereme

Nowy
Auto
Była Alfa Romeo 156 Ti 1,9 JTD 16V SportWagon, obecnie jest Alfa Romeo BRERA 2.4 JTDm 210 KM
Witam szanowne koleżanki i kolegów.
Mam do Was prośbę o pomoc w rozszyfrowaniu wersji 932BXN00 72 taka właśnie widnieje na tabliczce mojej Belli. Najciekawsze jest to że w eperze taka wersja nie występuje. Ma ktoś jakiś pomysł lub sugestie gdzie tkwi problem ?
Z góry serdecznie dziękuję.

Problem polega na tym że w Centrum Sprzedaży FIAT AUTO POLAND w Bielsku przy Katowickiej też sobie z tym nie poradzili, a jak sądzę tam mają najnowszą wersję.

Oczywiście że wpisywałem. Z wiedzy którą posiadam na chwilę obecną, najprawdopodobniej błąd został popełniony przy wpisywaniu danych do eper'a. Sprawa w trakcie wyjaśniania w FAP.

Oczywiście że wpisywałem. Z wiedzy którą posiadam na chwilę obecną, najprawdopodobniej błąd został popełniony przy wpisywaniu danych do eper'a. Sprawa w trakcie wyjaśniania w FAP.

Sam możesz sprawdzić co pokazuje EPER. Wejdź tutaj: http://www.spangerum.com:7080/
...i na dole po lewej wpisz swój cały VIN, począwszy od literek ZAR932xxxxxxxxxxx, gdzie zamiast x są cyferki :)

Numer, który podajesz, to Kod wersji samochodu. U mnie przy silniku 2.4 JTD jest to 932AXC00. Twój kod 932BXN00 oznacza m.in. silnik 1.9 JTD w wersji 150 konnej.

Pozdrawiam,

Sprawdzałem VIN w całości. Dopiero potem zorientowałem się że nie zgadza też się wersja silnika i kod wersji. Co ciekawe sprawdźcie czy taki kod wersji występuje w eperze. Wg nr VIN możliwe są dwie wersje :

1) 116.886.3(0) SW 1.9 JTD 16V 140CV 103KW DISTINCTIVE-MY.2004 192A5000
2) 116.886.3(1) SW 1.9 JTD 16V 136CV 100KW DISTINCTIVE-MY.2004 DEP.BELG 192B1000

a wg. tabliczki znamionowej mam wersję silnika 937A5000 i kod wersji 932BXN00, czyli nic się zgadza, mam duży problem przy zamawianiu części, dlatego zwróciłem się do FAP z prośbą o wyjaśnienie całej tej sytuacji i sprostowanie ewentualnej pomyłki.

A nie masz właśnie auta kolego z Belgii lub Francji ściągniętego i wtedy wszystko by się chyba zgadzało

Mam identyczna sytuacje jak Gereme,co prawda 150 KM w sedanie,ale eper pokazuje mi dokladnie te wersje co koledze (pierwszy wlasciciel w Austrii). Eper twierdzi,ze wersja 150 KM byla tylko w 4x4 :) kochani wlosi :)
Przez chwile dostepna online byla wersja epera z danymi z 2009 i wygladalo to w niej identycznie.

Mam identyczna sytuacje jak Gereme,co prawda 150 KM w sedanie,ale eper pokazuje mi dokladnie te wersje co koledze (pierwszy wlasciciel w Austrii). Eper twierdzi,ze wersja 150 KM byla tylko w 4x4 :) kochani wlosi :)
Przez chwile dostepna online byla wersja epera z danymi z 2009 i wygladalo to w niej identycznie.

kiedyś zgłębiałem ten problem , oto wyniki śledztwa: ;)
eper się myli , 150KM istniały nie tylko w 4x4 , kod tego silnika zaczyna się na 937 (pochodzi z AR147) , do 156 wprowadzono go w 09-2004r (w wersjach MY2004) , na szybkiego poznasz po żółtym korku wlewu oleju (i na tabliczce znamionowej na pasie przednim ma być 937A5000)

to jest unowocześniony multijet (występujący także w GT, 147FL ze znaczkiem JTDm ) , inna centralka edc , wtrysk 1600bar , kolektor ssący z słynnymi klapami wirowymi

A nie masz właśnie auta kolego z Belgii lub Francji ściągniętego i wtedy wszystko by się chyba zgadzało

Szanowny kolego Maciek-156. Po czym wnioskujesz że gdyby Balla była sprowadzona z Belgii lub z Francji to wszystko by się zgadzało. Na czym mam polegać na tabliczce znamionowej czy na ePER'ze ???

Dziękuję bardzo kolego sedici za krótkie wyjaśnienia. Wszystko wygląda tak jak napisałeś. Korek wlewu oleju żółty samochód z 04-2005 czyli po zmianach, kod silnika 937A5000. Ciekawe tylko czemu Italiano Italiańco nie sprostowali błędu jaki pojawił się na początku. Przecież to dla serwisów czy sklepów z częściami udręka (ASO też ma kłopoty). Dla właściciela nieobeznanego w temacie również. Większość bazuje na nr VIN, podajesz, zamawiają a tu przy odbiorze zonk :eek:

Ostatnia edycja:

prawda, mam tę samą nie przyjemną sytuacje co Gereme zTI oraz arturro77 z150 KM ale w sedanie,fakt autko z Francji i niby wszystko się zgadza ale... oczywiście dla Epr-a nie istnieje
PODZIEKOWANIA dla sedici ;-)

Ostatnia edycja:
prawda, mam tę samą nie przyjemną sytuacje co Gereme zTI oraz arturro77 z150 KM ale w sedanie,fakt autko z Francji i niby wszystko się zgadza ale... oczywiście dla Epr-a nie istnieje
PODZIEKOWANIA dla sedici ;-)

zatem i ja dołączam do klubu francuskobelgijskiego ;) tyle ze moja wersja to nie TI, ale distinctive ze 150 KM silnikiem.

Maciej, czemu jednak eper nie radzis sobie z autami z tych rynkow? Jesli wskazuje po naszych nr vin jakies informacje tzn. ze takie auto zostalo jednak wyprodukowane. Ale... skoro szczegoly sie nie zgadzaja to oznacza ten fakt istnienie dwoch alf o tym samym vin? chyba nie czaje tego... :(

Moje auto pochodzi z Niemiec, więc problem dotyczy nie tylko tych krajów tylko jest problemem globalnym. Jestem w trakcie wyjaśniania sprawy w FAP i z informacji jakie mam na dzień dzisiejszy sprawa została przekazana stronie włoskiej. Teraz cierpliwie należy czekać na odpowiedź Włochów. Oczywiście na bieżąco będę informował szanowne grono o postępach "śledztwa".
Pozdrawiam

Problem chyba leży w wersji Epera te wcześniejsze (zanim wyprodukowano twój samochód) nie mają prawa go "widzieć"
Wersje 150KM to sama koncówka produkcji i mogli tej wersji najzwyczajniej nie uwzględnic, ale ricambi tu jest pomocne - przy zamawianiu częsci

Ostatnia edycja:
Problem chyba leży w wersji Epera te wcześniejsze (zanim wyprodukowano twój samochód) nie mają prawa go "widzieć"
Wersje 150KM to sama koncówka produkcji i mogli tej wersji najzwyczajniej nie uwzględnic, ale ricambi tu jest pomocne - przy zamawianiu częsci

Szanowny kolego, problem nie leży w wersji epera. Jestem w posiadaniu wersji z czerwca 2007 roku, czyli trzy lata po wyprodukowaniu samochodu. Zdjęcie tabliczki przedstawione wyżej zostało wysłane do FAP (zresztą na ich życzenie) i dane zostały dokładnie sprawdzone. Nie sądzisz chyba że przedstawiciel koncernu Fiata na Polskę nie posiada najnowszej wersji. To od przedstawiciela FAP otrzymałem informację że przekazują sprawę do wyjaśnienia stronie włoskiej. Teraz należy tylko mieć nadzieję że koledzy z Włoch podejdą do tematu poważnie, bo i problem jest poważny. Sam zobacz, zaraz po ukazaniu się tematu na tym forum już są cztery osoby z podobnym problemem, a ile jest takich samochodów globalnie gdzie ich właściciele nie są świadomi zaistniałej sytuacji ?
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
AR156 1,9 16v z końcówki produkcji były wypuszczane z silnikami 150KM - specjalnej jednak różnicy w stosunku do wersji 140KM nie było. Nr VIN + Ricambi załatwią sptrawę. Z jakimi częściami miałeś kłopot? - bo chyba nie zamawiałes silnika, a żółty korek i ja mam od wyjazdu z salonu a fabrycznie wersja 140KM

Ostatnia edycja:
Podałem tylko przykład i nie chodziło mi konkretnie o żółty korek, ale o informacje zawarte na tabliczce znamionowej. Ja osobiście z częściami nie miałem kłopotu, ale serwis jak się umawiałem z szefem zapytał mnie o VIN. Podałem ale jak przyjechałem powiedział o "qźwa" przecież to nie ten silnik. W zasadzie to tam zwrócono mi uwagę na nieścisłości. Teraz świadom tego co jest nie podaję nr VIN tylko wersję, rodzaj silnika i jak na razie wszystko się zgadza. A najczęściej podaję oryginalny nr Fiata sprawdzony w eperze. Drogi kolego abstrahując od kłopotów z zamawianiem części, jak potraktowałbyś właściciela (sprzedawcę) gdybyś chciał nabyć samochód z takimi nieścisłościami i niejasnościami formalno-prawnymi. Uważam, że tą sprawę należy wyjaśnić od początku do końca, poinformować innych jak to jest w rzeczywistości i wtedy zamknąć temat, dlatego przez FAP zwróciłem się do kolegów z koncernu Fiata o wyprostowanie całej sprawy. To jest w ich dobrze pojętej dbałości o markę, markę uwielbianą przez wielu AlfaHolików.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
zatem i ja dołączam do klubu francuskobelgijskiego ;) tyle ze moja wersja to nie TI, ale distinctive ze 150 KM silnikiem.

tutaj nie ma znaczenie z jakiego rynku auto pochodzi jak sugerowali niektórzy , to eper błędnie interpretuje i podaje dziwne dane

z technicznego punktu różnica między 140 a 150 jest duża;

gwoli ścisłości 192A5000 - jest to 140KM , pochodzenie Fiat Stilo (kod fabryczny 192)

937A5000 - jest to 150KM , pochodzenie AR147 \GT

BTW , ja mam najnowszego epera i oczywiście jest błąd

Ostatnia edycja:
Fizycznie dużej różnicy poza literkami w budowie tych silników nie ma - róznia się kolektorem ssącym ECU i jego oprogramowaniem

Amortyzatory
Powrót