• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Nie można zaciągnąć hamulca ręcznego.

kobe83

Aktywny
Auto
AR 159 2.0 JTDM 170KM/ 156 1.9 JTD115KM była
Witam.
Podczas mrozów nie mogę zaciągnąć hamulca ręcznego. Oczywiście nie zostawiam auta na zaciągniętym ręcznym w zimie bo wtedy to by dopiero była kaplica.
Teraz nie jestem pewnien czy linki zamrzają i są do wymiany, czy coś przy kołach i zaciskach się dzieje. W sumie podczas jazdy nie ma niepokojących objawów.
Jakie macie doświadczenia?

Żeby to sprawdzić to najlepiej odpiąć linki przy hamulcach i wtedy zaciągnąć jeśli się ruszają w pancerzach to jest ok i coś w samych hamulcach nie teges. A jak linki stoją w miejscu to najlepiej wymienić L i P i nie kombinować bo koszt niewielki.

Witam.
Podczas mrozów nie mogę zaciągnąć hamulca ręcznego. Oczywiście nie zostawiam auta na zaciągniętym ręcznym w zimie bo wtedy to by dopiero była kaplica.
Teraz nie jestem pewnien czy linki zamrzają i są do wymiany, czy coś przy kołach i zaciskach się dzieje. W sumie podczas jazdy nie ma niepokojących objawów.
Jakie macie doświadczenia?
Pierwsze przypuszczenia się potwierdzą - do wymiany linki hamulca ręcznego. U mnie objawy były identyczne. Da się zrobić samemu pod warunkiem, że posiada się kanał, albo podnośnik.
Sporo było na ten temat poszperaj na forum.
Pozdrawiam.
- Rafał

ja tak miałem jak były stare linki ham recznego.
Po wymienie jest ok,

ps sporo jest o tym dwa tematy nizej ;)

ps2 heh jak odpisywałem to jeszcze nie było odpwoedzi, sorki

Ostatnia edycja:
Mam ten sam problem - nie idzie ruszyc ręcznego (tzn. zaciągnąć), nigdy zimą nie zostawiam na chamulcu bo wiem czym to grozi.
Ale dzisiaj troszkę przysypało i chciałem se na ręcznym wejść w zakręt, a tu biore ręczny i beret ani rusz, no i musiałem pojechać prosto, naszczęście nic się nie stało.
Jeżeli chodzi o chamulce i ABS to wszystko w porządku, podejrzewam że trochę wilgoci sie dostało do pancerza, trochę mroziku i zrobiło swoje, teraz trzeba poczekać może puści

Mam ten sam problem - nie idzie ruszyc ręcznego (tzn. zaciągnąć), nigdy zimą nie zostawiam na chamulcu bo wiem czym to grozi.
Ale dzisiaj troszkę przysypało i chciałem se na ręcznym wejść w zakręt, a tu biore ręczny i beret ani rusz, no i musiałem pojechać prosto, naszczęście nic się nie stało.
Jeżeli chodzi o chamulce i ABS to wszystko w porządku, podejrzewam że trochę wilgoci sie dostało do pancerza, trochę mroziku i zrobiło swoje, teraz trzeba poczekać może puści
Nie ma na co czekać. Kupuj linki i wymieniaj :)
Pozdrawiam.
- Rafał

Amortyzatory
Powrót