[Giulia] Chiptuning

Nie wiem czy ktoś tutaj widział ten mod - gość wygląda na lansującego biznes kolegów albo swój, ale jeżeli to tak wygląda rzeczyście - to jest nieźle - np. pozują 0-100 km/h w 4,46s - to już tylko :) 0,56s gorzej od Julki Q - natomiast Q4 z takim wynikiem za te pieniądze ma sens.

Oczywiście to Stage 2 i chyba drogo (około 20tys.) - ale jak sprawdzone to ma sens,
pewnie można osiągnąć to samo taniej (np. soft Squadry + pozostałe modyfikacje o innych dostawców) - ale wtedy ostateczny rezultat nie jest pewny.

Próbował ktoś u nas czegoś takiego?
Jest u nas dużo projektów na 360-370 Km 480-500 nm a powyżej tego niestety trzeba zmienić MA a i tak nie osiągniesz 400.
Torbo w pl to coś około 4000, downpipe 1000, robocizna i strojenie. Więc pewnie 10-12 k wyjdzie.
Nie wydaje mi się aby 430 było w jakikolwiek sposób osiągalne.

Miłej lektury, najlepszy wynik to 390 HP 500 NM

MTD z Grecji zrobili 413HP, ale tam wszedł chyba nowy wałek, hybryda i DP. Do tego program skrzyni, ECU, zmiana mapy wody. Więc w PL musisz mieć gościa co wie co robi.

Możesz kupić kute tłoki przygotowane do 600 koni, co nie znaczy, że tyle osiągniesz. Seryjnie Q4 jest w stanie wykrecić czas 5 sekund do setki na płaskim terenie. W tym filmie nie ma podanego nachylenia terenu (a wygląda, że jest spadek), nie jest to też czas z pełnego zatrzymania tylko 1ft rollout. Jak pokaże czas 100-200 poniżej 10s to wtedy można mówić, że ma ponad 400 koni.

Btw. Gość nie jest ani tunerem ani producentem. On jedynie co robi to branduje swoim logiem rzeczy ściągnięte z Chin i sprzedaje gotowe pakiety tuningowe pod swoją marką

Tutaj masz chyba najlepszy wynik w Polsce dotychczas, 389 koni:

MTD z Grecji zrobili 413HP, ale tam wszedł chyba nowy wałek, hybryda i DP. Do tego program skrzyni, ECU, zmiana mapy wody. Więc w PL musisz mieć gościa co wie co robi.
A to nie było tak, że 390 hp miało lepsze czasy od tego 413?

Jest u nas dużo projektów na 360-370 Km 480-500 nm a powyżej tego niestety trzeba zmienić MA a i tak nie osiągniesz 400.
Torbo w pl to coś około 4000, downpipe 1000, robocizna i strojenie. Więc pewnie 10-12 k wyjdzie.
Też jak nie zobaczę to nie uwierzę. ;)

Miłej lektury, najlepszy wynik to 390 HP 500 NM

Możesz polecić jakiś warsztat, który zralizuje stage-2 end-to-end, w tej kwocie o której piszesz ?

A to nie było tak, że 390 hp miało lepsze czasy od tego 413?
Aż tak ich nie śledzę, ale patrząc na to co robią z 1.4 Gulietta to umieją najwyraźniej się bawić silnikami z MA. Rozmawiałem z ich przedstawicielem na Polskę to ich walki w miarę cieszą się powodzeniem. I co mi jeszcze powiedział ciekawego, to że na 350hp wystarczy sama hybryda i katalizatora nie trzeba zmieniać an DP

Aż tak ich nie śledzę, ale patrząc na to co robią z 1.4 Gulietta to umieją najwyraźniej się bawić silnikami z MA. Rozmawiałem z ich przedstawicielem na Polskę to ich walki w miarę cieszą się powodzeniem. I co mi jeszcze powiedział ciekawego, to że na 350hp wystarczy sama hybryda i katalizatora nie trzeba zmieniać an DP
Jeżeli to nie tajemnica (zgaduje, że nie), czy możesz proszę udzielić informacji, która firma jest ich przedstawicielem na Polskę. Na oficjalnej stronie, jakoś nie mogę zlokalizować tej informacji... https://www.multiair-tuning-dev.com/

Po tym jak już pojeździłem trochę Ghibli, wchodząc do mojej GIulii (310HP+LSD) brakuje mi dużo - nagle to auto stało się niewystarczające osiągami. Myślałem o wałku z MTD, hybrydzie i strojeniu (ale nie wywalaniu kata czy przerabianiu downpipe). No ale koszty pewnie naście tysięcy minimum - nie wiem czy to ma sens wrzucać do już prawie 8-o letniego auta. Pomyślałem sobie, że skoro mam Ghibli SQ4 to mogę pozwolić sobie na RWD Giulię, i może po prostu ściągnę sobie na spokojnie nowszą Giulię Q jako zabawkę i nie będę topił kasy w tune swojej Veloce i ja docelowo sprzedam? Muszę się z tym przespać, a i tak najpierw kasę odłożyć na takie czy inne zabawy.

Po tym jak już pojeździłem trochę Ghibli, wchodząc do mojej GIulii (310HP+LSD) brakuje mi dużo - nagle to auto stało się niewystarczające osiągami. Myślałem o wałku z MTD, hybrydzie i strojeniu (ale nie wywalaniu kata czy przerabianiu downpipe). No ale koszty pewnie naście tysięcy minimum - nie wiem czy to ma sens wrzucać do już prawie 8-o letniego auta. Pomyślałem sobie, że skoro mam Ghibli SQ4 to mogę pozwolić sobie na RWD Giulię, i może po prostu ściągnę sobie na spokojnie nowszą Giulię Q jako zabawkę i nie będę topił kasy w tune swojej Veloce i ja docelowo sprzedam? Muszę się z tym przespać, a i tak najpierw kasę odłożyć na takie czy inne zabawy.
To zależy. Główny problem z Alfą jest taki, że brakuje modelu pośredniego między silnikiem 2.0 a wersją QV. Nie ma wariantu, który oferowałby w serii te 350–380 KM, co jest standardem u niemieckiej konkurencji, np. w BMW.

Osobiście stoję przed wyborem: albo Stage2 w obecnym aucie (wydatek 15–20 tys. zł wydaje mi się bezpieczniejsze niż kupno kolejnej używki), albo przesiadka np: na bmw 340i, które w serii ma ~370 KM, a po samym Stage 1 można tam łatwo zrobić 450 KM.

~Ghibli SQ4 to ~podobny poziom cenowy jak QV.

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem nie tylko wiek auta ale też wyposażenie to jest ten czynnik decydujący o opłacalności. Obojetnie co tam wsadzisz i ile koni uzyskasz to potem i tak tego nie odzyskasz przy sprzedaży. Czasem lepiej kupić QV z USA niż pakować tysiące albo już lepiej zmienić na inną markę. Jak się samemu chce dłubać to można zejść na 10k. Turbo 4000, DP przelotowy 1000, uszczelki itp 1200 plus do strojenie. MTD zdalnie 750EUR, wPL nie wiem, bo mieszkam na Pomorzu i nie mam czasu jechać na południe żeby zrobić program.

akurat DP nie chcę ruszać, brudnych robót przy autach nie robię raczej o ile nie ma konieczności, wolę zlecić przy okazji zrobić inne rzeczy typu oleje/klima itp. jeśli chodzi o wyposażenie mojej to akurat nie mam na co narzekać, bo to była doposażona Veloce do której z czasem doszło wszystko z MY20 (więc i ma cały ADAS2/nowe multimedia itp) do tego dorzuciłem LSD, felgi/opony lato (kute Q) i zima (19) akurat nówki z top oponami, customowy wydech, nakładki z Q progowe, obniżona, nowe heble, fotele przerobione z 6 stref regulacji na 8, lampy tył zmienione na dymione. z jednej strony szkoda to sprzedawać bo za dodatki/robotę niewiele dostanę. z drugiej ghibli mam i tak robić stage1 więc potem nawet giulia po zrobieniu hybrydy i innych modów dalej będzie mocno odstawała :) wtedy tylko Q dałoby radę zrobić realny przeskok. zobaczymy jak będzie z kasą za pół roku czy coś, moze USA a może złapię nówke albo EU uzywkę. a może będę musiał zapomnieć o takim kolejnym marzeniu i zaakceptować swoją Veloce jak jest.

Czołem. Podajcie mi adresy 3 polecanych tunerów do Alf. Poza Cinsoftem oczywiście, bo tych znam.

akurat DP nie chcę ruszać, brudnych robót przy autach nie robię raczej o ile nie ma konieczności, wolę zlecić przy okazji zrobić inne rzeczy typu oleje/klima itp. jeśli chodzi o wyposażenie mojej to akurat nie mam na co narzekać, bo to była doposażona Veloce do której z czasem doszło wszystko z MY20 (więc i ma cały ADAS2/nowe multimedia itp) do tego dorzuciłem LSD, felgi/opony lato (kute Q) i zima (19) akurat nówki z top oponami, customowy wydech, nakładki z Q progowe, obniżona, nowe heble, fotele przerobione z 6 stref regulacji na 8, lampy tył zmienione na dymione. z jednej strony szkoda to sprzedawać bo za dodatki/robotę niewiele dostanę. z drugiej ghibli mam i tak robić stage1 więc potem nawet giulia po zrobieniu hybrydy i innych modów dalej będzie mocno odstawała :) wtedy tylko Q dałoby radę zrobić realny przeskok. zobaczymy jak będzie z kasą za pół roku czy coś, moze USA a może złapię nówke albo EU uzywkę. a może będę musiał zapomnieć o takim kolejnym marzeniu i zaakceptować swoją Veloce jak jest.
kupuj póki można w USA jeszcze odszukać młode Q. Za chwile będzie kłoot bo od roku wstrzymana jest sprzedaż stelvio i giulii Q na rynku USA

Amortyzatory
Powrót