[166] Silentowe Busso

Gratulacje!!! Kolejna 166 z Busso trafila w dobre ręce :) Będę uważnie sledził temat.

Czy mógłbym dostac namiary na ten filmik?

Poproś Łukasza, czyli Silentosa, ja mam je gdzieś zakopane na poczcie, a link do transferu już wygasł :)

Układ chłodniczy

Znalazłem jeszcze chłodnicę Mahle Behr za 480 zł, ale wyprodukowaną prawie dwadzieścia lat temu i podobnie jak trzy poprzednie o grubości 24 mm (czyli realne 20 mm).
Postawię chyba na Nissensa.

Jeśli chodzi o termostat Ricambi, to czy ma on zawór bezpieczeństwa, który "ma mieć" Behr?

termo ori.jpg termo behr.jpg

Ostatnia edycja:
U siebie zakładałem ricambi ale żadnego zaworka nie zauważyłem

U siebie zakładałem ricambi ale żadnego zaworka nie zauważyłem

No właśnie :-). Taki bzyczek to zawsze dodatkowe zabezpieczenie, ale nie miałem Behr'a w ręce i nie mogę stwierdzić czy ulotka mówi prawdę. Jakby nie było, jest do pobrania przy tym produkcie więc może dotyczyć tej części.

Ten typ tak ma (w sensie umiejscowienia), jeśli chodzi o samo połączenie to była jakaś dedykowana rura zdaje się metalowa - mogę zrobić zdjęcia jak będę przy aucie (odezwij się na priv jak potrzebujesz szybko). Ja mam grubą z wyjściem przy prawym xenonie, ale to dzięki Qbie od którego kupowałem klamoty. Jeżeli ludzie piszą, że na cienkich jeżdżą tyle lat i jest OK, to ja na twoim miejscu brałbym cienką i się nie przejmował. Skoro nie zakładasz butowania, to będzie OK :).

W takim razie mając w cienkiej wyjścia po prawej stronie wyrzucam rurkę i skracam węże, tak?

Niekoniecznie tylko węże, też miałem grubą z wyjściami po dwóch stronach i ta z jednymi (Thermoteca z tego co pamiętam) nie pasowała do otworów w belce (a też myślałem że właśnie przerabiając węże to załatwię).

Ostatnia edycja:
W takim razie mając w cienkiej wyjścia po prawej stronie wyrzucam rurkę i skracam węże, tak?

Tak, wyrzucasz rurkę. Z tego co pamiętam, to jest kwestia podmiany jednego węża do chłodnicy. Zanim zamówisz poszukaj czy jest dostępny, bo z tym to bardzo różnie bywa. On nie jest prosty, więc ciężko dobrać z uniwersalnych.

Układ chłodniczy

Niekoniecznie tylko węże, też miałem grubą z wyjściami po dwóch stronach i ta z jednymi (Thermoteca z tego co pamiętam) nie pasowała do otworów w belce (a też myślałem że właśnie przerabiając węże to załatwię).

W takim razie zbrojenie się w części na długo przed robotą z jednej strony nie ma sensu, bo niczego nie sprawdzę, a z drugiej warto o tym pomyśleć, bo wszystko drożeje z dnia na dzień...

- - - Updated - - -

Tak, wyrzucasz rurkę. Z tego co pamiętam, to jest kwestia podmiany jednego węża do chłodnicy. Zanim zamówisz poszukaj czy jest dostępny, bo z tym to bardzo różnie bywa. On nie jest prosty, więc ciężko dobrać z uniwersalnych.

Będę to musiał dobrze prześledzić, bo różnice w długościach będą duże.

:y: Miałem jeszcze nadzieję, że ta będzie grubsza: https://ricambi.alfisti.net/Ersatzt...fa-Romeo-166-936-2-0-TS-3-2-V6-24V::9691.html, ale odpisali, że fotka fotką, a w realu tylko Mahle i 24 mm...

Ostatnia edycja:
Przychodzą pierwsze graty i kilka zaskoczeń: wirnik w pompie wody INA jest plastikowy, pasek rozrządu jest cieńszy i dużo lżejszy niż ten od Skody (również INA), rolki i napinacz klinowy to Dayco w opakowaniu INY, a same rolki i napinacz rozrządu wyglądają "ciut gorzej" niż nowe... Naprawdę tak się dzisiaj produkuje?

20220407_115317.jpg 20220407_115547.jpg 20220407_115556.jpg 20220407_115732.jpg 20220407_115741.jpg 20220407_120159.jpg 20220407_120310.jpg

Ja wiem, że INA to pakowacz, ale bez przesady... Pozostaje mi zamówić graty od SKF i Conti, a potem porównać.

Jeśli chodzi o pompę, to póki co tylko Metelli ma metalowy wirnik. Jakieś doświadczenia?

Ostatnia edycja:
U siebie załozyłem pompe Magnetti Marelli i miała żeliwny wirnik. Resztę gratów mam identyczną. Pamiętaj żeby sobie dorobic klucz do napinacza paska rozrządu (klucz od szlifierki po małych przeróbkach się sprawdza)

Rozumiem, że rolki i reszta gratów wyglądały u Ciebie podobnie?

Hej!

Pytanie odnośnie górnej sondy na cylindry 1-2-3: nigdzie nie mogę znaleźć NGK 7903. Czy wymiennie podejdzie NGK 91673?
Trzy pozostałe: góra 4-5-6: NGK 7978; dół 1-2-3: NGK 7904; dół 4-5-6: mam ori 46805751. Będzie dobrze?

Uszczelniacze wałków rozrządu: Victor Reinz 81-35909-00 (NBR: Nitril-Butadien-kauczuk) czy Corteco 12014699B (FPM: fluor-kauczuk, z opisu: z uszczelką wargową przeciwpyłową)? Te drugie są prawie dwa razy droższe; materiał jest dużo lepszy?

BTW: jeśli chodzi o uszczelniacze popychaczy, wałków rozrządu i wału korbowego, to lepiej brać ori (ale "leżaki") czy wyżej wymienione (świeża produkcja)? Te pierwsze wraz z upływem czasu robią się twardsze?

Ostatnia edycja:
Powoli i od jakiegoś czasu zacząłem dłubać. Rozbiórka poszła szybko, potem znowu przerwa, a teraz zbliżająca się zima i niskie temperatury w blaszaku. Cóż, trzeba działać i dokumentować (przynajmniej częściowo) wykonaną pracę :o.

1.jpg 2.jpg 3.jpg 4.jpg 5.jpg 6.jpg 7.jpg 8.jpg 9.jpg 11.jpg 10.jpg

- - - Updated - - -

Kolejne dni...

Stan przewodów paliwowych wołał o pomstę do nieba, a pod maską czuć było paliwo. Rurka łącząca kolektor z głowicą pęknięta, końcówka plastiku spryskiwaczy złamała się w rękach. Ramię silniczka dmuchawy założone jak na zdjęciu (ciekawe czy przez ów fakt dmuchawa nie startowała), kanał pod filtrem kabinowym w "klasyce". Co ciekawe, nagrzewnica jeszcze ori i bardzo dobrze wygląda, a ze środka nie wypływa masło. Kupię jednak nową, bo ta już swoje zrobiła.

Najbardziej cieszy stan chłodnicy chłodziwa :). Dawno nie widziałem ori chłodnicy w tak dobrej kondycji. Owszem, temperatura na postoju albo po silniejszym bucie wskakiwała na blacie na 110-130 stopni (na komputerze temperatura otwarcia ok. 92-93 stopni i dużo niższa niż na wskazówce) i jak w przypadku Twinsa, tak i tu obstawiam, że to właśnie chłodnica jest winna, ale mam nadzieję, że w tym przypadku się mylę. Przepłukam specyfikiem i wrzątkiem, może to coś pomoże. Mam już zamiennik z Nissensa, ale w porównaniu z ori jest przepaść.

12.jpg 20230908_105347.jpg 20230908_134012.jpg 20230908_135129.jpg 20230908_150922.jpg 20230908_151455.jpg 20230908_151500.jpg 20230908_151858.jpg fefre.jpg 20230908_174530.jpg 20230908_174600.jpg 20230908_151904.jpg 20230908_151915.jpg 20230909_171123.jpg 20230910_120631.jpg 20230910_120700.jpg

Ostatnia edycja:
Dokumentuj, warto :cool:

- - - Updated - - -

Ramię silniczka dmuchawy założone jak na zdjęciu

Kurde, skąd ja to znam :D

Chłodnica faktycznie dobrze wygląda. Za te skoki temp. to jeszcze kilka rzeczy może odpowiadać ;)
Warto sprawdzić wszystko.

Dokumentuj, warto :cool:

Zaprawdę powiadam Ci, drogi Tomaszu, że nawet nie dla tych pięćdziesięciu, nie dla czterdziestu pięciu, nie dla czterdziestu, nie dla trzydziestu, nie dla dwudziestu, nawet nie dla dziesięciu, ale dla dwóch lub Ciebie jednego będę to robił :cool:.

- - - Updated - - -

Za te skoki temp. to jeszcze kilka rzeczy może odpowiadać ;). Warto sprawdzić wszystko.

Mam nadzieję, że po wymianie termostatu na nowy ori, wyczyszczeniu zespołu, do którego jest ów przymocowany, zamontowaniu nowego czujnika i przepłukaniu układu (teraz zostało tylko to co w bloku) będzie dobrze. No, a jeśli nie, to wiadomo co zostało :-(.

Ja po tylu latach, tego lata jak upały przekraczały 30 stopni to zauważyłem przegrzewanie. Przy około 30 wskazówka podnosiła się przy ostrzejszej jeździe. A jak było 35 stopni to każde lekkie dodanie gazu to było podnoszenie wskazówki. Dlatego sezon jakoś zamknąłem ale wiosna.... Poraz rozpocząć poszukiwania alternatywy. Nawet mam upatrzonego kandydata. Od twojej ulubionej marki siletosu :sarcastic:
Muszę coś wykombinować.

Że w sensie swap chłodnicy będzie?
Tak. Innego wyjścia nie ma. Ori ani zamienników właściwej wydajności nie ma i nie będzie. A chłodnica na zamówienie to srogi wydatek - nie poddam się bez walki :)

Nawet mam upatrzonego kandydata. Od twojej ulubionej marki siletosu :sarcastic:

No co Ty, Marek, czyżby lecąca strzała trafiła także i Ciebie :sarcastic:?

Ja też myślałem nad dobraniem czegoś lepszego, ale póki nie sprawdzę starej, to zostaje jak jest. Zamienniki - jak wiadomo - mają wyjścia z drugiej strony i musiałbym usuwać rurę przymocowaną do sanek.

A ja będę nostalgicznie spoglądał na Grigio Chiaro!

Tomek, pora roku jest sprzyjająca na takie spoglądanie :D. Oby tylko nie dać się wciągnąć tym czarnym myślom.

Gdzieś tutaj ktoś wkładał grubą, sportową chłodnicę dedykowaną do 200SX S14 jak dobrze pamiętam. Chyba do tej z napędem na cztery koła.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót