[Stelvio] Ładowarka indukcyjna

netzmark

Super Moderator
Członek ekipy
Auto
Stelvio 280KM MY21 Veloce
Czy grzeje Wam się w niej telefon? Nie, że troszkę bo wiadomo, że to normalne ale naprawdę ostro.

Nawet bez włączonego AA zdarza mi się nagrzanie telefonu do jakiejś chorej temperatury, włączenie zapewne blokady ładowania (nie badałem czy w telefonie czy w ładowarce) i powolna jazda z baterią w dół.
Mam pokrowiec ale próbowałem i bez niego - nie ma znaczenia. Ten sam telefon, w tym samym pokrowcu, w ładowarce 15W (z wiatraczkiem) jest ledwo ciepły, nie bardziej niż przy ładowaniu z kabla.

I przy okazji, czy ta ładowarka ma w środku jakikolwiek wiatraczek czy chłodzenie jest tylko pasywne?

Proszę napisz jaki telefon ładujesz. U mnie dwie osoby próbowały ładować dwa różne iPhony i nic się nie działo. W drugim aucie (jeepie) spokojnie się ładowały. A nie mam pojęcia jak sprawdzić działanie tej ładowarki.

W moim przypadku (Samsung Note 10 i S20) ładowanie odbywa się poprawnie, pomimo cienkich silikonowych pokrowców. Telefony są może odrobinę cieplejsze niż na ładowarce domowej 9W ale nieznacznie. W Stelvio jest 15W, stąd taka różnica. Nie zauważyłem natomiast nadmiernego nagrzewania się telefonów.
Piszesz o AA, tzn masz jednocześnie podpięty kabel którym się ładuje tel i używasz ładowania bezprzewodowego? Może to jest powód i tel wariuje?

Xiaomi Mi9.
Rzecz nie dzieje się za każdym razem, jeszcze nie znalazłem logiki w jakich przypadkach (może poziom startowy baterii i długość czasu ładowania?).
Innych modeli nie miałem możliwości przetestować poza nie miarodajnym pojedynczym podłączeniem jakiegoś iPhona.

O AA wspominałem w kontekście AAwireless. Ale pisałem, że bez AA (lokalizacji GPS) też się grzeje. Poza tym, idąc Twoim tropem to chyba w każdym telefonie podłączenie kabla wyłącza w tel indukcyjne ładowanie. Tak czy inaczej, kabla nie podłączam.
A co do ładowarki w której mój tel jest zimny to Xiaomi Wireless charger 20W z wiatraczkiem.

Ostatnia edycja:
Mam Samsung Note 10+ i telefon się czasem grzeje a czasem nie. Bez względu czy mam aawriless włączone czy nie. Ciężko powiedzieć dlaczego i nie znalazłem tu reguły.
Natomiast często ładowarka nie wyrabia z ładowaniem telefonu jak mam bezprzewodowo AA podłączone. A tak normalnie to ładuje bardzo wolno, więc szczerze wątpie w to 15W (prędzej 5 albo 10)

Zdecydowanie winiłbym telefon. Masz możliwość przetestowania czy inne smartfony też się tam grzeją?

Mam dwa samsungi, oba się nie grzeją, może ciepłe, ale nic szczególnego

Dzięki Panowie za odpowiedzi, każda wnosi jakąś cegiełkę do układanki - z której jednak na razie nic nie wynika logicznego :-).

Niestety nie mam innych telefonów na dłuższy test, w kilka minut nic nie sprawdzę niestety.
U mnie grzeje się mocno, tak że coś odcina dalsze ładowanie.
Xiaomi to ma różne dzikie pomysły... Więc trudno wyczuć co, ale pewnie zab baterii.

Niemniej:
Z ładowarki xiaomi telefon zimny i na wyświetlaczu mam napis o szybkim ładowaniu. I jest może z 5% wolniejsze niż z oryginalnej ładowarki kablowej (45min od 5-95%).
A na Stelvio takiego napisu brak i losowo - raz zimny, raz gorący.
Ewidentnie AAwireless dokłada swoje do pieca.
Będę testował dalej...

Rozumiem, że nikt nie rozbierał tunelu żeby móc się wypowiedzieć czy w środku jest jakieś chłodzenie aktywne ładowarki (gorący jest i telefon i ładowarka, cHGW co od czego).

Myślę, że ktoś to mógł rozbierać, radziłbym poszukać na https://www.giuliaforums.com/ - jest tam kilka ciekawych wątków, np. dokładanie własnej ładowarki indukcyjnej do egzemplarzy które fabrycznie jej nie mają.

Dzięki Panowie za odpowiedzi, każda wnosi jakąś cegiełkę do układanki - z której jednak na razie nic nie wynika logicznego :-).

Niestety nie mam innych telefonów na dłuższy test, w kilka minut nic nie sprawdzę niestety.
U mnie grzeje się mocno, tak że coś odcina dalsze ładowanie.
Xiaomi to ma różne dzikie pomysły... Więc trudno wyczuć co, ale pewnie zab baterii.

Niemniej:
Z ładowarki xiaomi telefon zimny i na wyświetlaczu mam napis o szybkim ładowaniu. I jest może z 5% wolniejsze niż z oryginalnej ładowarki kablowej (45min od 5-95%).
A na Stelvio takiego napisu brak i losowo - raz zimny, raz gorący.
Ewidentnie AAwireless dokłada swoje do pieca.
Będę testował dalej...

Rozumiem, że nikt nie rozbierał tunelu żeby móc się wypowiedzieć czy w środku jest jakieś chłodzenie aktywne ładowarki (gorący jest i telefon i ładowarka, cHGW co od czego).

Rozbierałem i nie ma żadnego chłodzenia po za radiatorem.

Oooo, dzięki wielkie za info :-).
A podpowiesz jak tam się dostać najprościej? Czy "wyrywać" tą srebrną pokrywę w której obsadzone są wszystkie joysticki, czy raczej demontować podłokietnik wraz z pokrywą ładowarki?

Jestem właśnie po trasce gdzie w połowie drogi telefon mi się zagotował w ładowarce Alfy - tym razem z AAwireless.
Dałem mu ostygnąć i podłączyłem ładowanie z dodatkowej ładowarki wireless Xiaomi o której wspominałem. I już do końca był ledwo letni pomimo "ładowania turbo" (czyli niby na dużej mocy) i ciągnięcia prądu dla AAwireless. A poziom baterii powoli ale rósł, czyli bilans był pozytywny.

Moja teoria jest taka, że zestaw alfoładowarka-telefon nagrzewają się do kupy i włącza się zabezpieczenie baterii. No i wtedy już kupa.
Dołożenie wiatraczka (może z kawałkiem prostego czujnika temperatury) ma szansę rozwiązać temat. Spróbuję na początek testowo chłodzenia od przodu ale to raczej słabe.

Kolejny raczej słaby pomysł to próba załatwienia tego programowo, i wsadzenie w telefon prostego scryptu czytającego temp baterii i odcinającego ładowanie po przekroczeniu iluś tam stopni. Baterii nie naładuje ale chociaż nie zagotuje...

Sam wiatraczek raczej nic nie zdziała. Przemyślałbym za to jeszcze jeden wariant - czy telefon leży stabilnie na ładowarce? Zakładam że jeśli cewki indukcji nie są ciągle w optymalnej pozycji względem siebie, to może to prowadzić do ciągłego włączania i wyłączania ładowania, co w zależności od konstrukcji w telefonie może powodować nadmierne nagrzewanie.

Czemu ma nie zdziałać, po to się je w końcu stosuje na radiatorach. Skoro zasilacz ładowarki się nie pali to chłodzenie powinno pomóc (akurat elektronika to moja działka). Może i nie załatwi tematu ale spróbować warto.

Jasne, że masz rację odnośnie przylegania. Ale to już sprawdziłem jako pierwsze podejrzane. W pokrowcu i bez, wyżej i niżej, również z dociskiem do padu - wszystko na kant d*. I żadnych komunikatów o przerwach w ładowaniu w samochodzie. Ale ok, dopiszę jeszcze alarm do telefonu żeby powiadamiał o przerwach żeby już na 100%, to proste.

Czemu ma nie zdziałać, po to się je w końcu stosuje na radiatorach. Skoro zasilacz ładowarki się nie pali to chłodzenie powinno pomóc (akurat elektronika to moja działka). Może i nie załatwi tematu ale spróbować warto.

Jasne, że masz rację odnośnie przylegania. Ale to już sprawdziłem jako pierwsze podejrzane. W pokrowcu i bez, wyżej i niżej, również z dociskiem do padu - wszystko na kant d*. I żadnych komunikatów o przerwach w ładowaniu w samochodzie. Ale ok, dopiszę jeszcze alarm do telefonu żeby powiadamiał o przerwach żeby już na 100%, to proste.

Chłodzenie w środku tunelu nic nie da sprawdź z innym telefonem . Tunel rozebtrac byl gdzies manual boczki tunelu zdejmujesz tyl z plastyków na koncu bo bokach sa 3 sruby odkrecasz i wyjmujesz caly po odpieciu kostek z tylu.

Dzięki za podpowiedź.

Jak mi inny wpadnie w łapy na dłużej to sprawdzę. Ale fakt jest 100%, że ta fabryczna ładowarka ma po prostu archaiczną wydajność i chłodzenie.
Jeśli tego nie poprawię to ostatecznie ją wywalę )tzn. pewnie zostawię ma boku żeby się system nie pluł) i zamontuję swoją o której wiem, że działała wcześniej super z różnymi telefonami (mam ją dość długo z wcześniejszego samochodu).
"W środku tunelu" to zgaduję, że chodzi Ci o brak przepływu powietrza, że zamknięta przestrzeń. Może coś wymyślę. Na razie dodałem gadżety programowe do testów.

Dzięki za podpowiedź.

Jak mi inny wpadnie w łapy na dłużej to sprawdzę. Ale fakt jest 100%, że ta fabryczna ładowarka ma po prostu archaiczną wydajność i chłodzenie.
Jeśli tego nie poprawię to ostatecznie ją wywalę )tzn. pewnie zostawię ma boku żeby się system nie pluł) i zamontuję swoją o której wiem, że działała wcześniej super z różnymi telefonami (mam ją dość długo z wcześniejszego samochodu).
"W środku tunelu" to zgaduję, że chodzi Ci o brak przepływu powietrza, że zamknięta przestrzeń. Może coś wymyślę. Na razie dodałem gadżety programowe do testów.

Tak będziesz mieszał gorące powietrze ja wstawiłem pod plastyk chinczyka za 20zl i ładuje.

Wiatraczek sobie będzie hulał, ale w ciasnym zamkniętym tunelu to nic nie da :D Trzeba by się zabrać za odprowadzenie powietrza. Ja w swoim egzemplarzu z placu niestety nie mam wbudowanej ładowarki, więc kupiłem coś takiego - https://ibaseus.com/product/baseus-card-ultra-thin-wireless-charger-15w/ sprawdza się doskonale i zupełnie jej nie widać.

Nie rozbierając nie mam pojęcia co tam pod spodem jest odnośnie miejsca i wymiany powietrza. W sumie myślałem, że przestrzeń nie jest tam jakaś szczególnie szczelna...

Fajny ten Baseus :-).
Ale nie rozumiem jednej sprawy. Oni to sprzedają w komplecie tylko z zasilaczem 230V. Czego więc używasz do zapalniczki, USB 5V/3A czy coś bardziej "specjalnego"?
I to się nie grzeje z tymi 15Watami?? Szok trochę.

Nie rozbierając nie mam pojęcia co tam pod spodem jest odnośnie miejsca i wymiany powietrza. W sumie myślałem, że przestrzeń nie jest tam jakaś szczególnie szczelna...

Fajny ten Baseus :-).
Ale nie rozumiem jednej sprawy. Oni to sprzedają w komplecie tylko z zasilaczem 230V. Czego więc używasz do zapalniczki, USB 5V/3A czy coś bardziej "specjalnego"?
I to się nie grzeje z tymi 15Watami?? Szok trochę.

Mogę potem podesłać zdjęcie jak to u mnie wygląda. Dokupiłem takie zasilanie: https://homescreen.pl/ladowarka-sam...isplay-dual-usb-48a-car-charger-24w-grey.html - do drugiego wejścia mam podpiętą kamerkę, która też niemały prąd ciągnie. O dziwo całość się zupełnie nie grzeje, a odczyt napięcia co prawda można sobie wsadzić między książki, ale zawsze to jakiś sygnał jeśli np. wskaże 10V.

EDIT:
Tak to ukryłem u siebie IMG-1493.jpg

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót