• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Amerykański Sen - Dodge Challenger

vego77

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDM 16v
Cześć,
po sprzedaży 159 chciałem spełnić swoję motoryzacyjne marzenie czyli tłusty amerykaniec :) Na początku miał być mustang ale jakość wykonania w środku plus ogromna ich ilość mnie odrzuciła. Challenger z tyłu głowy siedział od dawna ale bałem się jego wielkości, trudności z parkowaniem itp. Jak się okazało całkowicie niepotrzebnie :) Jeździ się jak każdym innym samochodem, do wymiarów przyzwyczaiłem się bardzo szybko. Nie jest to samochód sportowy, zawieszenie pochodzi z mercedesa i jeszcze nigdy nie jeździłem wygodniejszym samochodem. Silnik to 3.6 v6 309 km ale skrzynia ZF 8h robi znakomitą robotę i od 0 do 100 najlepszy czas to 5.8 s. Dodge ma wbudowany stoper do mierzenia takich rzeczy :) Spalanie bez tragedii, w trasie 10-11, miasto około 14. Średnie z 1000 km mam narazie 12,5 litra. Od zakupu wymienione olej w silniki i dynamicznie w skrzynii (czuć różnice). Teraz szukam speca, który dołoży czujniki cofania (fabrycznie brak, kamery też nie ma). Samochód jest bardzo ostentacyjny i trzeba się przyzwyczaić że przyciąga uwagę na drodze i na parkingu. Rocznik to 2016, aktualny przebieg 118 tys. km. Ponieważ mam teraz dwa coupe w garażu (MiTO:) to w przyszłym roku jest plan zamienić Miciaka na Julkę. (jakaś Ala zawsze musi być:)
IMG_20210517_153553 (1).jpg
IMG_20210517_153603 (1).jpg
IMG_20210517_153629 (1).jpg
IMG_20210517_153638 (1).jpg
IMG_20210517_153651 (1).jpg
IMG_20210521_175050.jpg
IMG_20210524_211338.jpg
image1.jpg

- - - Updated - - -

Panowie/Panie jak obrócić zdjęcia?

Gratulacje, super fura :) I spalanie bardzo rozsądne.

Fura pierwsza klasa, gratulacje!

Ja nie wiem, jak Wy robicie takie spalanie przy takich silnikach. Ja w mieście poniżej 19 litrów nie umiem zejść przy spokojnej jeźzie...

Oj zdecydowanie musi przyciągać uwagę - nie ma ich za wiele (co jest dużą zaletą). Pewnie nie raz będą się ludzie pytać co to za auto, jaki silnik, ile to pali [emoji6]

Gratulacje, super fura :) I spalanie bardzo rozsądne.

Dzięki :)

- - - Updated - - -

Fura pierwsza klasa, gratulacje!

Ja nie wiem, jak Wy robicie takie spalanie przy takich silnikach. Ja w mieście poniżej 19 litrów nie umiem zejść przy spokojnej jeźzie...

Oj zdecydowanie musi przyciągać uwagę - nie ma ich za wiele (co jest dużą zaletą). Pewnie nie raz będą się ludzie pytać co to za auto, jaki silnik, ile to pali [emoji6]

Dzięki :) odnośnie spalanie to robotę robi skrzynia, na trasie przy 120 km/h na 8 biegu mam 1500 obrotów. W mieście przy normalnej jeździe też skrzynia nie przekracza raczej 2/2,5 tys. obrotów. Do tego 80 % momentu dostępne jest już od bodajże 1800 obrotów. Przy dynamicznej jeździe nie ma problemu z 18 litrami po mieście :)
Do zdjęć na skrzyżowaniach już się przyzwyczaiłem hahaha, czasem ktoś zagada na parkingu, pokaże kciuk w górę itp. w sumie miło się robi jak ktoś docenia że motoryzacja to nie tylko hybrydy i 1.0 turbo.

w sumie miło się robi jak ktoś docenia że motoryzacja to nie tylko hybrydy i 1.0 turbo.

O to, to! [emoji16]

Ja chyba po prostu nie umiem oszczędnie jeździć po mieście. W trasie mam spalanie jak inni, w mieście powyżej średniej, jeżdżąc spokojnie. Przy normalnej jeździe miałem ponad 22, przy dynamicznej nie wiem ile by było [emoji6] ale mniejsza z tym.

Jak z prowadzeniem? Wspominałeś, że jest bardzo komfortowo, ale w zakrętach trzyma dobrze? Przy dynamicznym starcie łatwo zamienić kołami, czy kagańce trzymają wszystko w ryzach?

O to, to! [emoji16]

Ja chyba po prostu nie umiem oszczędnie jeździć po mieście. W trasie mam spalanie jak inni, w mieście powyżej średniej, jeżdżąc spokojnie. Przy normalnej jeździe miałem ponad 22, przy dynamicznej nie wiem ile by było [emoji6] ale mniejsza z tym.

Jak z prowadzeniem? Wspominałeś, że jest bardzo komfortowo, ale w zakrętach trzyma dobrze? Przy dynamicznym starcie łatwo zamienić kołami, czy kagańce trzymają wszystko w ryzach?

Odnośnie prowadzenia to jest całkiem inny samochód niż alfa, mega komfortowy, w zakrętach czuć masę tego kloca i nie jest tak przewidywalny. Narazie jeszcze go wyczuwam i jeżdzę dość ostrożnie. Jest to raczej typowy kanapowiec na trasy :) winkle pokonuję bez stresu ale to nie jego bajka :) Przy wyłączonej kontroli trakcji bardzo łatwo zerwać przyczepność i na mokrym nie radzę tego robić, wtedy jeszcze na drugim biegu mieli. Na trybie sport plus włączona kontrola rusza z miejsca praktycznie bez mielenia.

Oj ja bym się na mokrym nie odważył wyłączyć kontroli trakcji [emoji6]
Szerokości Kolego!

Taki urok kanapowców. Żeby się lepiej prowadził to pewnie musi mieć fabrycznie dopisane do nazwy literki SRT ;)

Taki urok kanapowców. Żeby się lepiej prowadził to pewnie musi mieć fabrycznie dopisane do nazwy literki SRT ;)

Dla mnie akurat nie jest to problem, chyba się starzeje i potrzebuję wygody :) Plan jest żeby pojeździć tym z dwa lata a potem jak finanse pozwolą to szukać v8. Jedynie co zmienię to hamulce, tarcza 320 mm w takim klocu to żart.

Fajna maszyna[emoji16]

Gratki! Znajomy, który aktualnie jeździ 156 2.5 V6 raz się przejechał ze swoim znajomym takim z Hemi (5.7, tak? mam nadzieję, że niczego nie mylę) i stwierdził, że dokończy projekt, sprzedaje i kupuję Challengera :-)

Prawdziwy samochód wśród wielu wyrobów samochodopodobnych dookoła.

Gratki! Znajomy, który aktualnie jeździ 156 2.5 V6 raz się przejechał ze swoim znajomym takim z Hemi (5.7, tak? mam nadzieję, że niczego nie mylę) i stwierdził, że dokończy projekt, sprzedaje i kupuję Challengera :-)

Dzięki ?????? HEMI to moje marzenie ale narazie poza zasięgiem finansowym, dźwięk V8 jest uzależniający. W pakiecie jest od razu lepszy zawias i hamulce Brembo ale 20 litrów w mieście często jest normą ?????? ale nawet 3.6 daje radę na zmodyfikowanym wydechu fajnie brzmi

Hemi ze skrzynia 8 przy 2380kg potrafi w trasie spalić 12 :-) a w mieście to pewnie ile kto zechce :-)
Co do pomiarów do 100 itp - nie wiem jak u Ciebie ale wrzuciłem do swojego jeepa performance pages i są pomiary do 100km/h , na ćwiartkę itp, hamowanie ze 100 i przeciążenia aktualne i max , menu srt , licznik zrobil się do 300km/h i nieco inna czcionka
Polecam zakup apcar'a - 100zl za legalna wersję i można się trochę pobawić i podiagnozować samemu :-)

Ostatnia edycja:
Hemi ze skrzynia 8 przy 2380kg potrafi w trasie spalić 12 :-) a w mieście to pewnie ile kto zechce :-)
Co do pomiarów do 100 itp - nie wiem jak u Ciebie ale wrzuciłem do swojego jeepa performance pages i są pomiary do 100km/h , na ćwiartkę itp, hamowanie ze 100 i przeciążenia aktualne i max , menu srt , licznik zrobil się do 300km/h i nieco inna czcionka
Polecam zakup apcar'a - 100zl za legalna wersję i można się trochę pobawić i podiagnozować samemu :-)

Bardzo mnie zaciekawiłeś performance pages :) sam to wgrywaleś ? Dasz linka do do tej aplikacji? Jakim kablem się to obsługuję? Czy może moduł bluetoo?

Sam wgrywałem za pomocą icar vgate
A program to apcar diag fca - 99zl za jeden nr vin
Diagnostyka , programowanie i inne takie
Przyjemna sprawa i tania na legalu

https://appcar-diagfca.com/pl/

Niby icar vgate nie musiał ogarnac wszystkiego ale miałem i sprawdziłem i udalo się i diagnostyke zrobic i wrzucić te performance pages i parę innych rzeczy ( np diagnostyka kodow błędu w menu w liczniku, zmiana przełączania dziennych na mijania itp )

- - - Updated - - -

Dopytaj tylko bezposrednio albo na forum dodga czy Twój rocznik zagada bo w rozpisce jest niby od 08 do 2014 ale może się już coś zmieniło w tej kwestii i da radę i zdiagnozować i programować i wrzucić PP

Wybacz pospiech i niedoczytanie o roczniku - no ale kto wie ? Zawsze warto podpytać innych czy testowali i czy działa

Ostatnia edycja:
Sam wgrywałem za pomocą icar vgate
A program to apcar diag fca - 99zl za jeden nr vin
Diagnostyka , programowanie i inne takie
Przyjemna sprawa i tania na legalu

https://appcar-diagfca.com/pl/

Niby icar vgate nie musiał ogarnac wszystkiego ale miałem i sprawdziłem i udalo się i diagnostyke zrobic i wrzucić te performance pages i parę innych rzeczy ( np diagnostyka kodow błędu w menu w liczniku, zmiana przełączania dziennych na mijania itp )

- - - Updated - - -

Dopytaj tylko bezposrednio albo na forum dodga czy Twój rocznik zagada bo w rozpisce jest niby od 08 do 2014 ale może się już coś zmieniło w tej kwestii i da radę i zdiagnozować i programować i wrzucić PP

Wybacz pospiech i niedoczytanie o roczniku - no ale kto wie ? Zawsze warto podpytać innych czy testowali i czy działa

Ok, dzięki za info. Wiesz może czy jest jakieś ogarnięte polskie forum Dodga? Bo nie mogę znaleźć a mam kilka pytań np. gdzie zamawiać tarcze, klocki itp.

Wrzucam jakieś nowe foto po umyciu :)
IMG_20210611_203311.jpg
IMG_20210611_203214.jpg

Ostatnia edycja:
Dorabiałem drugi kluczyk więc przy okazji wpadł jeden bajer :)

Kumpel ma to samo w Dodge'u. Fajny bajer :)

Amortyzatory
Powrót