• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Problem z wymianą klocków - tył.

07105415

Użytkownik
Auto
Giulia 2.0/200KM
Panowie,

Coś jest nie tak...
Dziś zabrałem się za wymianę klocków z tyłu. Włączyłem procedurę w menu, zdemontowałem zacisk, wkręciłem tłoczek do oporu, wsadziłem nowe klocki i..., zacisk nie chce wejść?! Tak jakby albo tłoczek nie wszedł do końca, albo klocki były za grube:)! Brakuje ze dwa, trzy mm żeby można to było złożyć.
Mieliście taki przypadek? Klocki włoskie Metelli, dobrane według vinu, o grubości 16mm. Wcześniej oryginały ATE. Czy to możliwe że oryginalne klocki są "cieńsze"? Sprawdzałem innych producentów i wszystkie mają ok 16mm..., więc coś chyba poszło nie tak.
Macie jakieś sugestie?

sprobuj wiecej wkrecic tloczek albo jesli nie udaje sie, odlacz wtyczke od hamulca recznego i przy pomocy akumulatora wkrec go

...im dłużej o tym myślę to wydaje mi się że tłoczek mógłby wejść głębiej, choć tak jsk napisałem z obydwu stron czułem wyraźny opór, tak jakby koniec gwintu. Wtyczki od ręcznego nie odpinałem..., kurcze przydałby się jakiś manual serwisowy żeby nie było wątpliwości. Jakoś nie chce mi się wierzyć że klocki są za grube:)

Super, dzięki!
...ale czytam to sobie i słowa tam nie ma na temat sposobu cofania tłoczka! Czyżby podłączenie do komputera powoduje cofnięcie tłoków?
No i jak to się ma do trybu serwisowego hamulców ustawianego z menu auta?

Zobacz tak prozaiczną kwestię , jak ilość płynu w zbiorniczku hamulcowym. Jak masz full , to nie cofniesz tłoczków. Może trezba odkręcić nakrętkę i strzykawką na czas wymiany trochę odessać..

poluzuj odpowietrznik płyn wycieknie z zacisku i tłoczek się schowa wciskając wkręcaj go :)

Zrobię może w weekend jeszcze jedno podejście..., korzystałem z przyrządu do cofania tłoczków, który je wracał. Lekko szło..., ale nie weszły na tyle żeby zmieścił się zacisk z nowymi klockami...

Ostatnia edycja:
niczego się nie wkręca tylko naciska i sam wejdzie ile ma

A który zestaw przyrządów z dostępnych na rynku pasuje?

Kolego, nie bardzo rozumiem Twoje pytanie:)?
...pasuje każdy, są zestawy droższe i tańsze. Jedne mają więcej końcówek inne mniej..., Myślę że do naszych tłoczków odpowiednią końcówkę ma każdy.

dla podpowiedzi zazwyczaj pasuje klucz do odkręcania tarcz od szlifierki Kątowej małej oczywiście :)
Takie info by nie kupować całego zestawu jak nikt nie potrzebuje.

Kolego, nie bardzo rozumiem Twoje pytanie:)?
...pasuje każdy, są zestawy droższe i tańsze. Jedne mają więcej końcówek inne mniej..., Myślę że do naszych tłoczków odpowiednią końcówkę ma każdy.

Są po prostu dostępne zestawy z różną ilością elementów. Liczyłem na podpowiedź, który jest wystarczający - odpowiedni.

Panowie jest sukces!

Klocki weszły:)
Okazało się że tłoczki trzeba rozkręcić na max w lewo aby potem weszły głębiej gdy kręcimy w prawo. Różnica była właśnie w tych 2mm, których mi brakowało przy pierwszym podejściu;)

Panowie jest sukces!

Klocki weszły:)
Okazało się że tłoczki trzeba rozkręcić na max w lewo aby potem weszły głębiej gdy kręcimy w prawo. Różnica była właśnie w tych 2mm, których mi brakowało przy pierwszym podejściu;)
wlasnie wymieniałem klocki i zastanawiałem sie czy dobrze to robię, przy próbie kręcenia zgodnie z ruchem wskazówek zegara nie chciał mi sie tłoczek ruszyć, wiec spróbowałem w drugą stronę i zaczął sie obracać a przy okazji zauwazylem ze chyba sie cofa. Znów zacząłem kręcić w prawo i o dziwo sie zaczął chować ale doszedl do oporu. Znowu trzeba bylo w drugą stronę i spowrotem az całkiem sie cofnął. Wychodzi na to ze tak powinno sie to robić...?

Nigdy sam nie zmieniałem klocków mam Stelvio. Nie autoryzowane serwisy miały duże problemy. Wdg nich trzeba mieć podłączenie do bramki serwisowej i tłoczki cofane są automatycznie a następnie należy wprowadzić w system nowe klocki i mieli z tym duże problemy.

Amortyzatory
Powrót