[159] Jaki akumulator ???

Zastosowałem wczoraj skrót myślowy (było %) :D
Mam na myśli taki patent wypożyczony z Opla. U siebie kiedyś na szybko w ten sposób rozwiązałem problem luźnej opaski:
unnamed (2).jpg

Też poszedłem w Jenoxa, tyle, że 77AH 770A.
Ja też właśnie kupiłem tego samego co ty zobaczymy ile posłuży :confused:, cena bardzo konkurencyjna:D. Co do starego to mam boscha i wytrzymał 3 lata i zaczęły się z nim problemy to jakaś kpina:mad:.
pozdrawiam

Zajrzyjcie pod górną naklejkę czy macie wykręcane koreczki, jeśli tak to polecam 2 razy do roku kontrolować stan i poziom elektrolitu oraz w razie potrzeby uzupełniać wodą destylowaną.

Zajrzyjcie pod górną naklejkę czy macie wykręcane koreczki, jeśli tak to polecam 2 razy do roku kontrolować stan i poziom elektrolitu oraz w razie potrzeby uzupełniać wodą destylowaną.

Dlaczego nie elektrolitem do akumulatorów?

Dlaczego nie elektrolitem do akumulatorów?
Nie wolno tego robić bez sprawdzenia stężenia elektrolitu. Akumulator się zużywa właśnie dlatego że paruje woda i stężenie robi się za duże. Jak jeszcze dolejesz kwasu to możesz uśmiercić baterię .

Pomysł o tym jeszcze w ten sposób. Akumulator grzeje się z powodu wymiany ładunku, woda dobrze wymienia cieplo, zatem jak zmniejszy sie objętość wody i dolejesz elektrolitu to może dojść do dużo większych temperatur we wnetrzu baterii.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Poranki coraz zimniejsze i coraz częściej wita mnie choinka na zegarach (ABS + HH + VDC etc.). Zatem pewnie znowu aku do wymiany. To już będzie 5ty w 13letnim aucie:
1. Akumulator Oryginalny (2007.07)
2. Akumulator VARTA SILVER DYNAMIC 77 AH 780A 77ah 8S (2012.11)
3. Akumulator Magnetti&Marelli - z ASO - leżakowany długo na półce bo wytrzymał nieco tylko ponad 2 lata (2015.02)
4. Akumulator EXIDE EXCELL 74AH 680A (2017.07)
5. ????

Co polecacie na tę chwilę? Auto (1.9 JTDm) jest na rynek włoski więc alternator pewnie ten o mniejszej mocy.

Ja bym polecił sprawdzić instalację, a jak jest ok, to po prostu naładować Exide'a w domu.

[MENTION=11897]marqo[/MENTION] po pierwsze naładować jak sugeruje [MENTION=64256]Klonek[/MENTION], ale nie doładowywarką, ale czymś co potrafi zrobić procesy zagęszczania elektrolitu/regeneracji, ot choćby na automacie jakiś CTEK MX10 z funkcją Recond albo odpowiednik (niech juz będzie chiński) - ewentualnie jak masz czas i chce Ci się szukać informacji to ręcznie sterowanym źródłem z programowalnymi ogranicznikami itp.

Co do choinki błędów wyczyścić wszystkie punkty masowe i główne plusowe (klemy, aku-buda, buda-silnik, aku-alternator-rozrusznik), sprawdzić stan kabli masowych/plecionek - różnie to bywało u niektórych były pokorodowane, sprawdzić ładowanie (również jak zrobisz obciążenie światła+grzanie szyby+nawiew max+halogeny na wolnych obrotach po odpaleniu - czy to potrafi utrzymać coś pod 14V - może alretnatorowi trzeba się przyjżeć?
Kolejna sprawa - może rozrusznik już brudny/zużyty i ma dużo większe potrzeby prądowe? Reganeracja rozrusznika to nie majątek a w aucie z 2007 jeśli jeszcze nie była robiona może już czas?

Może być CTEK MXS 5.0?
10-tka to koszt dwóch akumulatorów ;)

Może być CTEK MXS 5.0?

Może uratujesz swój akumulator, może nie. Ale będziesz miał fajny prostownik, a niewykluczone, że i tak będziesz musiał wymienić baterię.
Wykorzystaj sytuację do wykonania przeglądu elektryki w aucie.

Może być CTEK MXS 5.0?

ta 5tka ma recond o ile kojarzę, poza tym że będzie długo ładować to da radę. ewentualnie w niższej cenie są chińskie odpowiedniki też z funkcją regeneracji, w testach spisywały się podobnie - nie pamietam firmy.

ta 5tka ma recond o ile kojarzę, poza tym że będzie długo ładować to da radę. ewentualnie w niższej cenie są chińskie odpowiedniki też z funkcją regeneracji, w testach spisywały się podobnie - nie pamietam firmy.

Vipow bat1140 - idealny klon CTEKa za 1/2 ceny ;)

Poranki coraz zimniejsze i coraz częściej wita mnie choinka na zegarach (ABS + HH + VDC etc.). Zatem pewnie znowu aku do wymiany. To już będzie 5ty w 13letnim aucie:
1. Akumulator Oryginalny (2007.07)
2. Akumulator VARTA SILVER DYNAMIC 77 AH 780A 77ah 8S (2012.11)
3. Akumulator Magnetti&Marelli - z ASO - leżakowany długo na półce bo wytrzymał nieco tylko ponad 2 lata (2015.02)
4. Akumulator EXIDE EXCELL 74AH 680A (2017.07)
5. ????

Co polecacie na tę chwilę? Auto (1.9 JTDm) jest na rynek włoski więc alternator pewnie ten o mniejszej mocy.

Ja mam 2006 miałem Aku Varty jakiś niewielki był. W 2012 chyba wymieniłem na Bannera i w 2017/18 kupiłem nowy AutoPart. Banner może by pojeździł dłużej ale auto stało rok praktycznie nieodpalane

Może uratujesz swój akumulator, może nie. Ale będziesz miał fajny prostownik, a niewykluczone, że i tak będziesz musiał wymienić baterię.
Wykorzystaj sytuację do wykonania przeglądu elektryki w aucie.

A więc tak - akumulator naładowany, ładowanie jest, masa - nie czyściłem, może we weekend, ale teraz o dziwo pojawił się na stałe błąd Hill Holder i VDC - świecą cały czas. Podpiłem pod MES i mam błąd C1161 - Brake pedal switch. Zamowiłem to ustrojstwo, jutro powinienem odebrać, zobaczymy czy pomoże (to już będzie 3ci ten czujnik, raz już był wymieniany 5 lat temu). Co więcej zauważyłem że wogóle teraz nie świeci sygnalizacja niezapiętych pasów (nie zapala się nawet w początkowej fazie po włożeniu kluczyka), ostatnio jak jeszcze działała to faktycznie tak delikatnie mrygała w przez pierwszą 1-2 minuty po odpaleniu auta, ale myślałem że to może być związane ze słabym akumulatorem. Dodatkowo dzisiaj zauwazyłem wracająć po zmroku że samopozycjonowanie xenonów co chwilę opuszcza i podnoisi poziom reflejktorów... Czyli chyba gdzieś musi być mokro albo jakie inne licho...

co do xenonów, to sprawdź czy Ci się nie urwała któraś dźwigienka - widziałem przypadek że przegub kulkowy się wytarł, wypadło ramię i tylny czujnik z dźwigienką sobie dyndał jak chciał. moze też być problem z wtyczką czujnika - tu miałem problem bo wtyczki które kupiłem pod retrofit miała pęknićie z jednej strony - po jakimś czasie dostała się woda i szlag trafił czujnik - u Ciebie może tylko nie kontaktuje albo pada czujnik? dobrze byłoby odczyty z kompa napięć z czujników zrobić sobie podczas jazdy (kiedy wariuje)

i tak przy wszystkich problemach elektrycznych najpierw wszystkie masy główne do sprawdzenia łącznie ze stanem kabli (plecionka na silnik), szkoda się męczyć w spekulacje jak tego jeszcze nie zrobiłeś.

Ja pamiętam raz wymieniałem ten czujnik na pedale sprzęgła i hamulca chyba też i od tamtej pory mam spokój z tymi błędami vdc i hh

Dzisiaj mając trochę więcej czasu podpiąłem Alfe jeszcze raz pod MES. Tym razem przeskanowałem wszystkie centralki i znalazłem jeszcze poniższe błędy:

- Kod błędu: B1001 - Czujnik poziomu oleju silnika - Zwarcie (Instrument Panel Siemens)
- Kod błędu: P0504 - Wylaczn. hamulca (Injection Diesel Bosch EDC16C39 CF4/EOBD (eng. 1.9/2.4))
- Kod błędu: C1161 - Wylaczn. hamulca - popsuty lub zablokowany (TRW Lucas ABS (ESP))
- Kod błędu: B1038 - Bezpiecznik swiatla stop. (Body Computer Marelli (939))

Idąc za tropem sprawdziłem bezpiecznik 3go światła STOP, bo faktycznie jak się okazało przestały mi one działać :(
Faktycznie miałem w ten bezpiecznik wpięty rozdzielacz i widocznie coś się musiało poluzować. Po jego wypięciu zarówno światła STOP jak i wszystkie wymienione powyżej błędy udało się wykasować. Również lampka niezapiętych pasów działa jak dawniej. Jutro mała trasa mnie czeka, więc będzie okazja sprawdzić po czy któreś błędy wróciły.

Ostatnia edycja:
Hej, w sumie tu duzo bylo odlowiedzi ale mam problem z aku chyba , bo dzis 6 razy krecil i od razu blad abs i nagle znikl..
Jaki powinienem wziac aku do 2.4 ti 200km 20v 2008 q tronic

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Ja od wiosny jeżdzę na EXIDE PREMIUM 85AH 800A w 2.4

Amortyzatory
Powrót