Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Też poszedłem w Jenoxa, tyle, że 77AH 770A.
Ja też właśnie kupiłem tego samego co ty zobaczymy ile posłuży, cena bardzo konkurencyjna
. Co do starego to mam boscha i wytrzymał 3 lata i zaczęły się z nim problemy to jakaś kpina
.
pozdrawiam
Zajrzyjcie pod górną naklejkę czy macie wykręcane koreczki, jeśli tak to polecam 2 razy do roku kontrolować stan i poziom elektrolitu oraz w razie potrzeby uzupełniać wodą destylowaną.
Nie wolno tego robić bez sprawdzenia stężenia elektrolitu. Akumulator się zużywa właśnie dlatego że paruje woda i stężenie robi się za duże. Jak jeszcze dolejesz kwasu to możesz uśmiercić baterię .Dlaczego nie elektrolitem do akumulatorów?
Może być CTEK MXS 5.0?
10-tka to koszt dwóch akumulatorów![]()
Może być CTEK MXS 5.0?
10-tka to koszt dwóch akumulatorów![]()
ta 5tka ma recond o ile kojarzę, poza tym że będzie długo ładować to da radę. ewentualnie w niższej cenie są chińskie odpowiedniki też z funkcją regeneracji, w testach spisywały się podobnie - nie pamietam firmy.
Poranki coraz zimniejsze i coraz częściej wita mnie choinka na zegarach (ABS + HH + VDC etc.). Zatem pewnie znowu aku do wymiany. To już będzie 5ty w 13letnim aucie:
1. Akumulator Oryginalny (2007.07)
2. Akumulator VARTA SILVER DYNAMIC 77 AH 780A 77ah 8S (2012.11)
3. Akumulator Magnetti&Marelli - z ASO - leżakowany długo na półce bo wytrzymał nieco tylko ponad 2 lata (2015.02)
4. Akumulator EXIDE EXCELL 74AH 680A (2017.07)
5. ????
Co polecacie na tę chwilę? Auto (1.9 JTDm) jest na rynek włoski więc alternator pewnie ten o mniejszej mocy.
Może uratujesz swój akumulator, może nie. Ale będziesz miał fajny prostownik, a niewykluczone, że i tak będziesz musiał wymienić baterię.
Wykorzystaj sytuację do wykonania przeglądu elektryki w aucie.