• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Klocki i tarcze

Jestem (jakieś 2 tyg) po wymianie tarcz, dzisiaj podczas wymiany kół na zimowe zauważyłem luz po obu stronach.

Panowie taki luz na tarczy to normalny? :confused: :confused: Czy na ściągniętym kole to norma?

https://photos.app.goo.gl/wB4svN4zEAeSTc6S6
Brakuje śruby ustalające (mocującej) tarczę. Gdy zamontujesz koło i je dokręcisz to skasujesz ten luz. Do obsługi jednak wygodnie jest te śruby mieć.

Szykuje się powoli do wymiany tarcz i klocków z przodu i z tyłu. Przeczytałem sporo stron wstecz, dużo osób poleca tarcze i klocki z Textar'a przez co jestem już praktycznie zdecydowany na ten zestaw. Jednak zastanawiam się jeszcze nad Brembo i Ate.

1. Textar: https://allegro.pl/oferta/textar-tarcze-i-klocki-przod-i-tyl-alfa-romeo-159-8649066384
2. Brembo: https://allegro.pl/oferta/tarcze-klocki-brembo-przod-tyl-alfa-159-305mm-8267503880
3. Ate: https://allegro.pl/oferta/tarcze-klocki-ate-przod-tyl-alfa-romeo-159-8114383356

Różnica między Textarem (740zł), a Brembo (905zł) i Ate (954zł) to 165-215 złotych - pytanie do Was czy warto dopłacać czy może różnica jest nieodczuwalna? A może to zestaw z Textara jest po prostu lepszy i przy okazji tańszy?

Brembo na zdjęciu wyglądają jakby były w ciemno grafitowym kolorze - wygląda to nieźle, ale wiadomo, że po założeniu będzie to praktycznie niezauważalny detal.

Szykuje się powoli do wymiany tarcz i klocków z przodu i z tyłu. Przeczytałem sporo stron wstecz, dużo osób poleca tarcze i klocki z Textar'a przez co jestem już praktycznie zdecydowany na ten zestaw. Jednak zastanawiam się jeszcze nad Brembo i Ate.

1. Textar: https://allegro.pl/oferta/textar-tarcze-i-klocki-przod-i-tyl-alfa-romeo-159-8649066384
2. Brembo: https://allegro.pl/oferta/tarcze-klocki-brembo-przod-tyl-alfa-159-305mm-8267503880
3. Ate: https://allegro.pl/oferta/tarcze-klocki-ate-przod-tyl-alfa-romeo-159-8114383356

Różnica między Textarem (740zł), a Brembo (905zł) i Ate (954zł) to 165-215 złotych - pytanie do Was czy warto dopłacać czy może różnica jest nieodczuwalna? A może to zestaw z Textara jest po prostu lepszy i przy okazji tańszy?

Brembo na zdjęciu wyglądają jakby były w ciemno grafitowym kolorze - wygląda to nieźle, ale wiadomo, że po założeniu będzie to praktycznie niezauważalny detal.

Sprawdzałeś rozmiary klocków w EPER. Jeżeli tak, to nie czytaj dalej, jeżeli nie to:
U mnie pasuje numer katalogowy 77365202 którego nie ma u Ciebie w podanych aukcjach. Mamy takie same motory z tego samego roku ( owszem mogą się różnić rynkami zbytu ) ale kiedy u siebie wymieniałem klocki to kupiłem z katalogu TRW w znanym sklepie w swoim mieście. Przy wymianie ZONK, były za duże, dopiero gdy zawiozłem swoje mniejsze to wtedy dopasowali odpowiednie.
Mogę się mylić, ale opowiadam historię z własnego doświadczenia.

Pisałem o przednich, tyły są takie jak na podanych przez Ciebie aukcjach.

Ostatnia edycja:
Sprawdzałeś rozmiary klocków w EPER. Jeżeli tak, to nie czytaj dalej, jeżeli nie to:
U mnie pasuje numer katalogowy 77365202 którego nie ma u Ciebie w podanych aukcjach. Mamy takie same motory z tego samego roku ( owszem mogą się różnić rynkami zbytu ) ale kiedy u siebie wymieniałem klocki to kupiłem z katalogu TRW w znanym sklepie w swoim mieście. Przy wymianie ZONK, były za duże, dopiero gdy zawiozłem swoje mniejsze to wtedy dopasowali odpowiednie.
Mogę się mylić, ale opowiadam historię z własnego doświadczenia.

Pisałem o przednich, tyły są takie jak na podanych przez Ciebie aukcjach.

Dzięki za info! Zwróciłem tylko uwagę na rozmiar tarczy, bo mam małe brembo - nie sądziłem, że klocki z tych zestawów mogą nie pasować. Zaraz sprawdzę w EPERze ;)

A jak te klocki TRW? I jakie masz tarcze?

//Edit: Nie mogę znaleźć klocków w EPERze, widzę same tarcze i zaciski. Gdzie znajdę klocki?

Ostatnia edycja:
Dzięki za info! Zwróciłem tylko uwagę na rozmiar tarczy, bo mam małe brembo - nie sądziłem, że klocki z tych zestawów mogą nie pasować. Zaraz sprawdzę w EPERze ;)

A jak te klocki TRW? I jakie masz tarcze?

//Edit: Nie mogę znaleźć klocków w EPERze, widzę same tarcze i zaciski. Gdzie znajdę klocki?

Tarcze od nowości ( chyba ) - nie wymieniałem. Generalnie OK , poza większymi prędkościami, wtedy czuć , że są nie takie jak np. mam w Berlingo, tam jest żyleta.
Klocki szukaj wg. chematu: na zacisku prawym lub lewym kliknij strzałkę ( południowy-wschód) i wtedy CI się rozwinie coś więcej
U mnie to wygląda tak
ham.jpg

A który zacisk jest u Ciebie aktywny 377, czy CC2.0= !377 ?

Ostatnia edycja:
Tarcze od nowości ( chyba ) - nie wymieniałem. Generalnie OK , poza większymi prędkościami, wtedy czuć , że są nie takie jak np. mam w Berlingo, tam jest żyleta.
Klocki szukaj wg. chematu: na zacisku prawym lub lewym kliknij strzałkę ( południowy-wschód) i wtedy CI się rozwinie coś więcej
U mnie to wygląda tak
Pokaż załącznik 264499

A który zacisk jest u Ciebie aktywny 377, czy CC2.0= !377 ?

W sumie nie domyśliłem się, że trzeba wejsć po prostu w zacisk żeby dowiedzieć się czegoś o klockach :P
U mnie aktywny jest właśnie CC2.0= !377, czyli jak widzę po obrazku, ten sam co u Ciebie.
Dzięki za pomoc!

Co do tyłu natomiast, to widzę w EPERze 3 rodzaje klocków:
bez akcesorii 71770020
classic line 71773138
---- 77363818

Ktoś coś wie więcej na ich temat?

Ostatnia edycja:
W sumie nie domyśliłem się, że trzeba wejsć po prostu w zacisk żeby dowiedzieć się czegoś o klockach :P
U mnie aktywny jest właśnie CC2.0= !377, czyli jak widzę po obrazku, ten sam co u Ciebie.
Dzięki za pomoc!

Co do tyłu natomiast, to widzę w EPERze 3 rodzaje klocków:
bez akcesorii 71770020
classic line 71773138
---- 77363818

Ktoś coś wie więcej na ich temat?

poszukaj na necie numerów , kiedyś sprawdzałem ale dokładnie nie pamiętam , wydaje mi się, że:
różnią się grubością oraz któryś ma czujnik zużycia

Pisz do autosklep24, podaj nr Vin ,ewentualnie [MENTION=26927]Gepard[/MENTION] , kolega ci udzieli pomocy ,polecam

Wysłane z mojego motorola one przy użyciu Tapatalka

Polecam Brembo pokryte czarną farbą, są naprawdę dobrze zabezpieczone antykorozyjne, w przeciwieństwie do Textar Pro. Jeśli chodzi o jakość hamowania to Textar jest OK.

poszukaj na necie numerów , kiedyś sprawdzałem ale dokładnie nie pamiętam , wydaje mi się, że:
różnią się grubością oraz któryś ma czujnik zużycia

Tylko własnie wszystkie 3 rodzaje są aktywne w EPERze i nie wiem, których tak naprawdę potrzebuje.

Pisz do autosklep24, podaj nr Vin ,ewentualnie [MENTION=26927]Gepard[/MENTION] , kolega ci udzieli pomocy ,polecam

Wysłane z mojego motorola one przy użyciu Tapatalka

Dzięki, zaraz do niego napiszę.

Polecam Brembo pokryte czarną farbą, są naprawdę dobrze zabezpieczone antykorozyjne, w przeciwieństwie do Textar Pro. Jeśli chodzi o jakość hamowania to Textar jest OK.

Właśnie gdzieś na wcześniejszych stronach sie natknąłem chyba na Twojego posta o Brembo i ich zabezpieczeniu, ale nie byłem pewien, czy to te, które wysłałem - dzięki! W takim razie biore Brembo :)
Brembo były też stosowane na pierwszy montaż, tak? Ale raczej bez tego dodatkowego zabezpieczenie antykorozyjnego?

Ostatnia edycja:
też mam Brembo i potwierdzam, że powłoka lakiernicza jest bardzo trwała, z tym że u mnie jest to taki efekt farby młotkowej w grafitowym , metalicznym odcieniu. A classik line to po prostu druga linia produktów, tańszych wariantów oryginalnych częśći

Brembo były też stosowane na pierwszy montaż, tak? Ale raczej bez tego dodatkowego zabezpieczenie antykorozyjnego?
Pierwszy montaż to był prawdopodobnie TRW. Z zabezpieczeniem gorzej, na pewno nie tak jak te Brembo ;)

Teraz ja mam pytanie. Internet nie daje 100% odpowiedzi. Czy tarcze Brembo o oznaczeniu BREMBO 09.9365.21 są zabezpieczone czarną farbą? A BREMBO 09.9365.11 są "gołe"?

Wg katalogu Brembo te pierwsze są lakierowane na czarno, a drugie na szaro.

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka

Ale co z tego ze są pomalowane jak zaczną hamować to klocki ta farbę zetra. Jaki tu sen bo ja nie rozumiem?
Chodzi o zabezpieczenie elementów, które nie pracują z klockami. Mam te tarcze na tylnej osi i nie dość, że nie skorodowały, to jeszcze wciąż wyglądają estetycznie. Przyszła pora na oś przednią i chcę wrzucić takie same :)

- - - Updated - - -

Wg katalogu Brembo te pierwsze są lakierowane na czarno, a drugie na szaro.

Wysłane z mojego moto g(7) plus przy użyciu Tapatalka
Dzięki ;)

Gdzie kupię śrubę mocującą tarcze hamulcową do piasty? Zauważyłem, że brakuje po tym jak zleciłem wymianę piasty mechanikowi.

Prawdopodobnie ta uszkodzona piasta skrzywiła mi prawie nową tarczę ATE. Tak zakładam w każdym razie.
Czy jest sens przetaczać tarczę czy dać sobie spokój i odżałować na nowy komplet, bo rozumiem, że zawsze wymiana idzie parami.
Czy po przetoczeniu trzeba zakładać nowe klocki?

Chciałbym zmierzyć czy piasta nie ma bicia.
Żeby ściągnąć zacisk z tarczy czy wystarczyło by, żebym odkręcił tylko te dwie śruby i cały zacisk zejdzie w komplecie bez wyciągania klocków czy to nie jest tak łatwo.
ZACISKI-PRZOD-BREMBO-ALFA-ROMEO-BRERA-2-0-JTDM.jpg

Amortyzatory
Powrót