• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Biegi zero reakcji!!

kaarolek1

Nowy
Auto
Alfa Guilietta 1.4 2014
Witam mam taki problem, stało mi się to już 3 razy w przeciągu 4 miesięcy...Wsiadam do samochodu rano zapalam auto i nie mogę włączyć żadnego biegu, jak natomiast silnik jest wylaczony biegi wchodzą idealnie, jak samochód sobie pochodzi z 10-15 biegi zaczynają wchodzić... zauważyłem jak to się stanie samochód ciągnie do przodu nie puszczajac sprzęgła.. układ był odpowietrzony.. byłem u mechanika i stwierdził że albo wysprzeglik lub sprzęgło ale tak trzeba wyciągnąć skrzynie bo wysprzęglik jest połączony..??

Wysłane z mojego FIG-LX1 przy użyciu Tapatalka

[MENTION=81092]kaarolek1[/MENTION] co prawda to forum o alfach ale może jest ktoś kto zna się i na nissanach

Hehe to moje poprzednie auto było.. obecnie mam Alfe Guiliette 1.4 2014 rok dlatego tu pisze i czekam za odpowiedzia[emoji3]

To proszę uzupełnić profil bo przestały działać szklane kule na forum

układ był odpowietrzony, stało może to się 3 razy... i dlaczego tylko jak rano po nocy.. chyba jak sprzęgło to powinno, obojętnie kiedy..?? żadnych dźwięków nie słychać..

układ był odpowietrzony, stało może to się 3 razy... i dlaczego tylko jak rano po nocy.. chyba jak sprzęgło to powinno, obojętnie kiedy..?? żadnych dźwięków nie słychać..

Ponieważ z rana, jak jest zimno, olej w skrzyni ma nieco inne właściwości niż na ciepło. Potem, jak się nagrzeje, parametry lepkościowe są takie, jakie powinny być i synchronizatory się nie kleją.
Przerabiałem to w Bravo z F40. Dokładnie, tak jak piszesz. Na zimno kicha, po nagrzaniu masełko.
Cudowałem, wymyślałem i dobry mechanik kolega mi to wytłumaczył. Zmieniłem sprzęgło i jak ręka odjął.
Możesz jeszcze pokombinować z ilością oleju lub w ogóle z wymianą. Jeśli będziesz wymieniał, to tylko na olej, jaki zaleca producent. Nie kombinuj :-)

Ponieważ z rana, jak jest zimno, olej w skrzyni ma nieco inne właściwości niż na ciepło. Potem, jak się nagrzeje, parametry lepkościowe są takie, jakie powinny być i synchronizatory się nie kleją.
Przerabiałem to w Bravo z F40. Dokładnie, tak jak piszesz. Na zimno kicha, po nagrzaniu masełko.
Cudowałem, wymyślałem i dobry mechanik kolega mi to wytłumaczył. Zmieniłem sprzęgło i jak ręka odjął.
Możesz jeszcze pokombinować z ilością oleju lub w ogóle z wymianą. Jeśli będziesz wymieniał, to tylko na olej, jaki zaleca producent. Nie kombinuj :-)
jeśli auto jest zimne to objaw powinien być codziennie z rana a tak nie jest, jeszcze zostawiłem specjalnie samochód na 15 godz bez użytkowania i problem nie wystąpił.. czy poprostu to jest loteria?

Ostatnia edycja:
Pompka pedału sprzęgła często dawała takie objawy w 147 i powoli zapowietrzała układ. Od tego bym zaczął zanim wydasz 3k na sprzęgło z dwumasą... Jeżeli nie możesz w danym momencie wrzucić biegu, to na skrzyni masz odpowietrznik układu - jeżeli pójdą bąble przy grawitacyjnym odpowietrzeniu tzn , że coś przepuszcza- pompka lub wysprzęglik...Jeżeli bąble nie ida i to nie pomoże to zbieraj kasę ;/

Ostatnia edycja:
Pompka pedału sprzęgła często dawała takie objawy w 147 i powoli zapowietrzała układ. Od tego bym zaczął zanim wydasz 3k na sprzęgło z dwumasą... Jeżeli nie możesz w danym momencie wrzucić biegu, to na skrzyni masz odpowietrznik układu - jeżeli pójdą bąble przy grawitacyjnym odpowietrzeniu tzn , że coś przepuszcza- pompka lub wysprzęglik...Jeżeli bąble nie ida i to nie pomoże to zbieraj kasę ;/
U mnie faktycznie coś zapowietrza i biegi się blokują tydzień spokoju i znowu... tak jakoś mówisz jak by się układ zapowietrzal.. i odpowietrzal tak w kółko...czy to jest pewność że ta pompka przy sprzęgle, mechanik stwierdzil ze wysprzeglik...??

Mechanik dokonał oględzin na żywym organizmie, więc ma pewnie rację. Ja typowałem jedno albo drugie

Amortyzatory
Powrót