Wybór silnika do 159

Tadeusz

Nowy
Auto
Alfa 166 2.4JTD 150PS
Witam.
Chcę kupić 159. Zawsze byłem fanem diesli głównie ze względu na ekonomię i fajną charakterystykę (zwłaszcza wysoki moment już od dołu)
Cierpliwie szukam poliftowej 2.4jtdm w jakiejś fajnej konfiguracji. Może nawet TI.
ALE! Ostatnio mignęła mi 3.2jts i coś mnie piknęło. Myślę, że mógłbym przymknąć oko na spalanie za fun z jazdy fajną benzyną. Tylko czy 3,2jts to FAJNA benzyna?
Jak to jeździ, jaki daje fun, ile kosztuje w serwisie w porównaniu z 2.4 i czy w ogóle ma to sens.
Nie pytałbym o Busso, bo to warte wszystkiego, ale o 3.2 w 159 niewiele wiem.

Wysłane z mojego F8331 przy użyciu Tapatalka

Ja mimo wszystko polecam 1.75 TBI. Fajny, elastyczny silnik, niezłe osiągi i spalanie całkiem przyzwoite.

Ja mimo wszystko polecam 1.75 TBI. Fajny, elastyczny silnik, niezłe osiągi i spalanie całkiem przyzwoite.
Każda sójka swój ogonek chwali ... :)
Ja proponowałbym przed zakupem usiąść i zastanowić się na chłodno co do potrzeb, do jakich auto ma służyć .
- Jeżeli tylko do zabawy, a do codziennej jazdy masz inne - bierz 3,2
- Jeżeli jako jedyne auto, a dodatkowo eksploatowane głównie na krótkich odcinkach - kupuj 1,75 TBi
- Jeżeli więcej jeździsz po trasach, niż po mieście - warto zastanowić się nad 2,4.
Nie jeździłem ani 3,2 ani 1,75 - mam 2,4 Q4. Po przesiadce z Alfy 156 2,0 JTS irytuje mnie jedna rzecz : zakres obrotów użytecznych pomiędzy 2,5 a 4 tys. Zanim wstanie turbo - nie dzieje się nic i jakoś nie czuję tego mitycznego momentu obrotowego od samego dołu ! Elastyczność czuje się na wyższych biegach i przy wyższych prędkościach.
Na trasie bez większego kombinowania zmieścisz się w 8-9 litrach , po mieście ~10 . Natomiast mnie zafascynował wynik gdy zrobiłem po autostradzie 190 km w godzinę i 5 minut , przy spalaniu 12l/100 km. Przy 1,75 miałbyś ~15 , a 3,2 zjadłaby bliżej 20l.
Jeżeli jeździsz agresywnie - polecam Q4. Przy spokojnej jeździe nie daje nic , poza spalaniem większym o prawie 1 l, natomiast w szybko pokonywanym zakręcie auto prowadzi się stabilnie, pomimo dużej masy auta. Porównując jazdę z poprzedniczką - 156: jestem w stanie przejechać ten sam zakręt z prędkością większą o 10 km/h , ale odbywa się to przy pisku wszystkich 4 kół . Tam było ciszej, natomiast po przekroczeniu krytycznej prędkości - auto stawiało się bokiem.

Witam.
Chcę kupić 159. Zawsze byłem fanem diesli głównie ze względu na ekonomię i fajną charakterystykę (zwłaszcza wysoki moment już od dołu)
Cierpliwie szukam poliftowej 2.4jtdm w jakiejś fajnej konfiguracji.
Kolega z pracy ma Alfę 159 SW właśnie w 2.4 JTD zczipowaną na +40 bodajże dodatkowych kucyków. Samochód ma od ponad 2 lat i od tego czasu 3x pękła mu głowica: 2 lata temu, rok temu (chyba jakoś w wakacje) i w tym roku, w okolicach kwietnia-maja. Ale fakt, katuje turbo i silnik na zimnym, chyba nawet gasi go od razu bez czekania na schłodzenie turbiny. Chyba niewłaściwa termika przyczynia się w tym przypadku do pękania głowicy.

Ale to nie jest chyba odosobniony przypadek, który akurat na pewno u niego spowodowany jest - że tak to nazwę - mało czułym traktowaniem. Zobacz ten wątek:
http://www.forum.alfaholicy.org/159_brera_brera_spider/134208-pekajace_glowice_2_4_jtdm.html

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót