• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[MiTo] Stuki - nie wiadomo skąd

piotr_c

Nowy
Auto
Stelvio & Stelvio
:mad:
Cześć,
miciak zaczął wydawać metaliczne stuknięcia przy skrętach na niewielkiej prędkości przy maksymalnie skręconych kołach. Potem stukało już przy ruszaniu i hamowaniu.
Ścieżka diagnostyczna w ASO - wszystko sprawne :confused:
Sprawdzona cała zawiecha, opony, nawet dokręcenie kół.
Dwóch niezależnych mechaników auto opukało, diagnoza: "coś stuka, ale wszystko sprawne"...

Jakieś pomysły / sugestie?

w Mito nagminnie padają łożyska/poduszki amortyzatorów

stuka czy strzela?? może poducha z łożyskiem od górnego mocowania amorka, to dość często siada w MiTo/Punto.

- - - Updated - - -

w Mito nagminnie padają łożyska/poduszki amortyzatorów

Hahhaha pisaliśmy w tej samej sekundzie :)

Sprawdź łączniki stabilizatora.
Podobnie miałem w Punto .

Wysłane z mojego XT1650 przy użyciu Tapatalka

A na szarpakach by poducha nie wyszła?
Łączniki stabilizatorów wymieniane w zimie.
W mojej kiedyś na SKP nie znaleźli problemu w zawieszeniu mimo iż tylną oś miałem skrętną (poprzeczny wahacz latał luźno na tulei). Także się nie dziw.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

U mnie na przeglądzie przed zakupem w ASO stwierdzono pęknięte obie przednie sprężyny (ok 1-2 cm w dolnym kielichu). Warto tam zaglądnąć.

U mnie na przeglądzie przed zakupem w ASO stwierdzono pęknięte obie przednie sprężyny (ok 1-2 cm w dolnym kielichu). Warto tam zaglądnąć.

Cześć,

sprężyna z przodu trzasnęła mi w zimie, więc mam obie nowe.

Ponadto sprawdzili mocowanie sanek, poduszki amortyzatorów i maglownice. Wszystko sztywne, nie wypracowane...

Byłem wczoraj u trzeciego mechanika: "słyszę że stuka, ale wszystko jest w porządku". :suicide2:

Dawajcie sugestie co jeszcze sprawdzać :victory:

Pytanie skąd stuka - przecież przy ruszaniu można to +- zdiagnozować (przód, tył, lewa strona, prawa itp.). Co przypomina to metliczne stuknięcie/ przypominają te stuknięta? Jaka częstotliwość, zakeży od stopnia skręcenia kół, do siły hamowania?

Może Kolega nagra to stukanie?

Pytanie skąd stuka - przecież przy ruszaniu można to +- zdiagnozować (przód, tył, lewa strona, prawa itp.). Co przypomina to metliczne stuknięcie/ przypominają te stuknięta? Jaka częstotliwość, zakeży od stopnia skręcenia kół, do siły hamowania?

Może Kolega nagra to stukanie?

Cześć,

odgłosy są ewidentnie z przodu, mechanicy twierdzą że z okolic prawego koła.
Słychać zarówno przy ruszaniu na skręconych kołach jak i przy ruszaniu i hamowaniu przy kołach na wprost.
Co ciekawe przy kołach na wprost można ruszyć/hamować na tyle delikatnie że nie będzie odgłosu.

Co do samego odgłosu, to mnie przypomina jazdę z pękniętą sprężyną - metaliczne strzały.

Hej Piotr - może coś z układem hamulcowym (luźny klocek bije w tarcze) ?
Czy przy hamowaniu i skręcaniu też występuję ten dźwięk?

:dancing2:

WIEM!!!

uratował mnie Boguś z rzeszowskiego ASO :fans:
Po sugestii mechanika - bo sprawdzone już było wszystko - umówiłem się na regenerację przekładni kierowniczej, bo to był ostatni nie sprawdzony element... szczerze to nie bardzo w to wierzyłem ale jeżeli TRZY niezależne warsztaty nic nie znalazły, to została tylko ta przekładnia, bo tłukło się już niemiłosiernie...
Byłem umówiony na poniedziałek, ale w piątek coś mnie tknęło i o 7 rano zameldowałem się (znowu) w ASO. Opowiedziałem znajomemu mechanikowi co się dzieje, wsiadł, przejechał się i wjechał na kanał. Pogrzebał chwilę pod autem, wygramolił się do skrzynki z narzędziami, wlazł z powrotem z kluczem i po minucie wychodzi i mówi: „można jechać”!

Jest pomiędzy kołami taka listwa, spina oba koła. Mocowana na dwóch śrubach i to one się poluzowały i tłukły. Ot i cała tajemnica. :agree:
Mechanik się śmiał że widać było że KAŻDA śruba w zawieszeniu była niedawno dociągana. Za wyjątkiem tych dwóch...

Stabilizator ,czy ta płaska listewka po środku sanek ?

Amortyzatory
Powrót