• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] Opony do 18"

Profil 45 przy kapciu 225 - to żadna przesada nazwać to balonem, bez żartów .. 45% z 225mm .. ponad 10cm.. wysokość opony.
Mam standardową oponę 225/40/18 na moim aucie i trudno ją nazwać nisko profilową kiedy się patrzy na auto.
Kup zawias, załóż normalny rozmiar opon i wyjdziesz na tym lepiej jak na kombinacjach z profilem opony, szczególnie nie przewidzianym przez producenta.

No właśnie bez żartów, wrzucam zdjęcie swojego koła właśnie 18/225/45 - ja bym balonem tego nie nazwał...
210273d1473854960-159_sw_1_9_jtdm_8v_nero_carbonio-img_20160909_184452.jpg

Balon to jest 225/65, a nie coś z profilem 40 xD bez przesady. To że istnieją opony 30 czy nawet mniejsze, to nie znaczy że w kompakcie to jest dużo gumy.

Ale przecież te wszystkie "40" i "30" i "65" trzeba brać w parze z szerokością.... Więc takie 225/40 jest nawet bardziej baloniaste niż 175/55.

A prawdziwy balon to takie 385/65 R 22.5

Wiadomo że tak, ale naprawdę nie uważam że 225 na "tylko" 40 to jest balon.

Może to kwestia tego, czy świat dzielimy na 3 grupy: balon, naleśnik i coś pomiędzy, czy tylko na 2: balon albo naleśnik. Bo jeśli na dwie (a innych określeń w tym wątku nie widziałem) to >10cm wysokości opony jest trudno nazwać naleśnikiem. :D A tyle właśnie mają wszelkie 225/40-45 i spółka

// to oczywiście takie pół-żartobliwe posty, bo dotyczą tylko nomenklatury, bez znaczenia dla meritum.

Ale przecież te wszystkie "40" i "30" i "65" trzeba brać w parze z szerokością.... Więc takie 225/40 jest nawet bardziej baloniaste niż 175/55.

A prawdziwy balon to takie 385/65 R 22.5

Oj chyba sie pomyliles :

225/40 225x40%=90

175/55 175x55%=96

90mm < 96mm

Ostatnia edycja:
No właśnie bez żartów, wrzucam zdjęcie swojego koła właśnie 18/225/45 - ja bym balonem tego nie nazwał...

Z tej fotki góra wygląda jak balon dół ok, zdjęcie zrób prostopadle do koła wtedy będzie widać.
Balon w "cudzysłowie" - ale przecież profili 40/45 nie można nazwać "nisko profilowe" opony, bez przesady też.

A sama wysokość opony też ma znaczenie względem rozmiaru felgi - 10cm na 18" to nie to samo co na 16" .. optycznie przecież to będzie zupełnie inaczej wyglądać.

Ktoś zakładał może większe opony/szersze felgi 18x8.5" do Giulietty? pytam bo przymierzam się do zmiany w 159 kompletu 18" letnich na 19", w związku z tym zostanie mi fajnie pomalowana felga (podkowy ciemny chrome shadow) z prawie nowymi Good Year-ami F1 Assy 3 (po jednym sezonie w 159, tylko 7tyś km przejechane).

Ktoś ma doświadczenie jak taka szersze felga pasuje do Giulietty (ET41 i cała reszta parametrów takie same jak w GIulietcie - 5x110mm i 65.1mm otwór)?

A co z tak wielką oponą? 5% większa średnica niż obecny rozmiar 225/45R17, trochę dużo z jednej strony. Z drugiej, IMHO, koła w giulietcie są jakieś takie trochę maławe jak na mój gust i nie zaszkodziłoby wypełnić trochę bardziej nadkola (nie obniżać na zawiasie), dlatego to rozważam.

MOże ktoś ma fotki Giulietty na jakiś większych kołach, to proszę o wrzucenie tu.

PS.Nie interesuje mnie wysłuchiwanie o ubezpieczeniu czy działa czy nie itp, już kłótnie na ten temat były nie tylko w tym podforum.

To jaki teraz będzie rozmiar? 235/45R18? Bo z tego co pamiętam jak przez mgłę, to było seryjne 18 w 159.

tak, to byłaby 235/45R18, 17mm bardziej wypełniłaby nadkole (5% promień wzrasta). opony praktycznie byłoby na feldze tyle samo (wizualnie) co w przypadku 225/45R17, bo mimo dodatkowych 4.5mm przed efektem balona uchroni większa średnica felgi - proporcje zostaną OK, tu wrzucam fotkę jak to na wygląda na 159.
DSC_0058.jpg

Czy przy 8.5" szerokości felgi i 235 szerokości opony (i ET41), nie będzie mi gdzieś coś ocierało w Giulietcie - nie wiem ile jest tam faktycznie luzu a w standardzie jednak dają 8" szerokie felgi i opony 225/40R18.

Ostatnia edycja:
Ktoś zakładał może większe opony/szersze felgi 18x8.5" do Giulietty? pytam bo przymierzam się do zmiany w 159 kompletu 18" letnich na 19", w związku z tym zostanie mi fajnie pomalowana felga (podkowy ciemny chrome shadow) z prawie nowymi Good Year-ami F1 Assy 3 (po jednym sezonie w 159, tylko 7tyś km przejechane).

Ktoś ma doświadczenie jak taka szersze felga pasuje do Giulietty (ET41 i cała reszta parametrów takie same jak w GIulietcie - 5x110mm i 65.1mm otwór)?

A co z tak wielką oponą? 5% większa średnica niż obecny rozmiar 225/45R17, trochę dużo z jednej strony. Z drugiej, IMHO, koła w giulietcie są jakieś takie trochę maławe jak na mój gust i nie zaszkodziłoby wypełnić trochę bardziej nadkola (nie obniżać na zawiasie), dlatego to rozważam.

MOże ktoś ma fotki Giulietty na jakiś większych kołach, to proszę o wrzucenie tu.

PS.Nie interesuje mnie wysłuchiwanie o ubezpieczeniu czy działa czy nie itp, już kłótnie na ten temat były nie tylko w tym podforum.
Moja chyba pamietasz? ;) u mnie 19 8j +17mm dystansu i eibach - wszystko gra, tylko opona nalesnik. Jesli zastanawia Cie rozmiar opony to sa fajne apki na tel, np. will they fit.
Prawde mowiac i tak ostatecznym testem jeat założenie i sprawdzenie..

Ostatnia edycja:
totalnie zapomnialem, dzieki za przypomnienie, faktycznie miales 19" ze 159 ti, ale jednak na dystansie.zastanawiam sie czy bez dystansu by weszla i nie tarla gdzies wewnatrz?
przypomnij mi jaka opone zakladales zebym mogl sobie porownac srednice kola.

aha no i jedna rzecz mi przyadkowo uswiadomiles to ze te moje podkowy sa 8", jakos mi sie ubzduralo ze to 8.5"

Ostatnia edycja:
totalnie zapomnialem, dzieki za przypomnienie, faktycznie miales 19" ze 159 ti, ale jednak na dystansie.zastanawiam sie czy bez dystansu by weszla i nie tarla gdzies wewnatrz?
przypomnij mi jaka opone zakladales zebym mogl sobie porownac srednice kola.
Trudno mi powiedziec, bez dystansow nie zakladalem. Opony to 225/35. Z tym dystansem 235 nie wejdzie.
266.jpg

ja myślałem zakładać bez dystansów. podjadę kiedyś z jednym kołem do mechanika na przymiarkę.

Twoje 225/35R19 to praktycznie ori średnica (poniżej 1% różnicy wg 17")

Może ktoś inny ma wypróbowane większe koła w Giulietcie i się odezwie.

Ja założyłem 225/40/19 felga 8.5j et40. Ori zawieszenie gv. Jest ok.

możesz wrzucic jakas fotke? Twoje maja mniej wiecej taka srednica jak 225/45r18. myslisz ze 235/45r18 tez da rade czy za duzo?

Amortyzatory
Powrót