[Giulia] Wbudowana nawigacja

Akurat jeśli chodzi o ministerstwo cyfryzacji na przykład, działa ono obecnie o wiele sprawniej niż wcześniej - nie chcę wnikać tu w politykę, natomiast są resorty w tym rządzie, które są dość przyzwoite i narzekanie na nie jest raczej objawem ogólnej niechęci niż rozsądnej analizy (Streżyńska vs np Boni to jest jak Busso do silnika z dużego fiata).

nadal nie bardzo rozumiem jakie to pożyteczne informacje niesie dla Ciebie ostrzeżenie o deszczu za 20 km? Co przez 20 km później ćwiczysz jazdę w poślizgu i testujesz parasolkę - po co Ci to? poza tym co możesz z tym zrobić? "mam hotel w Catanii, ale cholera w Taorminie pada, to pojadę tam przez Palermo - kit że 100km naokoło, ale przynajmniej sucho!" :DDD

Wyobraźni to ty makaron nie masz. Taka informacja pozwala Ci na przykład zaplanować inaczej podróż w razie potrzeby. Na przykład, jeśli miałeś zaplanowany przystanek na parkingu leśnym żeby wybiegać/wysikać/nakarmić dzieci, to kiepsko się to sprawdzi w deszczu. Z tą informacją możesz np. podjąć decyzję o zboczeniu z trasy o 5km na stację benzynową, gdzie zrealizujesz powyższe cele pod dachem.
Albo jak masz zepsute wycieraczki albo nie domykają się elektryczne szyby (o co w Alfie nie trudno) to wiesz, że musisz zmienić trasę żeby ominąć deszcz... :rolleyes:

Jakbym miał czysty samochód, którego sam pieściłem mikrofibrą i zobaczyłbym deszcz za 20KM - na bank bym zawrócił :stop:

- - - Updated - - -

A tak w ogóle w listopadzie prawdopodobnie będę odbierał Stelvio ( dostawa do PL z końca sierpnia) i ciekawy jestem, czy mogę wymagać najaktualniejszych map (tzn wiem, że mogę) tylko pytanie, czy je dostanę.

I druga kwestia - skoro da się mieć nawigację on-line w innych samochodach w PL np. w BMW i wszystko działa OK - to dlaczego nie da się w Alfie? To ma być ta nowa siła w segmencie premium, która ma walczyć ze św. trójcą z niemcowni? Dziwne to, szczególnie, że temat mediów nie jest tematem ani specjalnie drogim ani specjalnie trudnym - prostolinijnie myśląc - wystarczy mieć pomysł i skumać się z dobrym dostawcą usług.

No niestety, kogoś ten temat przerósł. Ale to może wynikać z czegoś innego, czego sam doświadczam ostatnio. Pracowałem kiedyś w większej firmie - jak wysyłałem zapytanie zaraz dostawałem handlowca i wszyscy spuszczali gacie. Teraz jak pracuję w mniejszej i nawet bym płacił więcej za różne rzeczy (byle ktoś się chciał zintegrować i mógłbym z tego korzystać), to dostaję odpowiedzi po tygodniu, nierzadko "weź spadaj, nasz dział jakiś-tam się nie zgodził na współpracę". Dopiero jak ich postraszę poprzednią firmą (mam jakiś wpływ nadal na wybór dostawców tam, choćby przez rekomendacje) to stawiają się do pionu. [notranslate]Alfa[/notranslate] jest może po prostu za mała jeszcze, żeby Google czy Tomtom chciały z nią gadać.

Mam odpowiedź od dealera, że Stelvio jest z sierpnia i ma wgraną aktualną mapę.

No niestety, kogoś ten temat przerósł. Ale to może wynikać z czegoś innego, czego sam doświadczam ostatnio. Pracowałem kiedyś w większej firmie - jak wysyłałem zapytanie zaraz dostawałem handlowca i wszyscy spuszczali gacie. Teraz jak pracuję w mniejszej i nawet bym płacił więcej za różne rzeczy (byle ktoś się chciał zintegrować i mógłbym z tego korzystać), to dostaję odpowiedzi po tygodniu, nierzadko "weź spadaj, nasz dział jakiś-tam się nie zgodził na współpracę". Dopiero jak ich postraszę poprzednią firmą (mam jakiś wpływ nadal na wybór dostawców tam, choćby przez rekomendacje) to stawiają się do pionu. [notranslate]Alfa[/notranslate] jest może po prostu za mała jeszcze, żeby Google czy Tomtom chciały z nią gadać.

Hm... możliwe, ale to w końcu FCA i mali to oni nie są... Myślę, że po prostu nie skupili się odpowiednio na tym temacie, może presja czasu, może kiepski "manager projektu"
Ale - ja tylko przez chwilę się bawiłem i naprawdę obawiałem się gorszego systemu multimedialnego. Z góry założyłem, że lepszy od beemki nie będzie. A w BMW też mają mapy sporo do tyłu, niestety - i tak często jeżdżąc po kraju po klientach wyciągam smartfona i szukam na navi google...

Ale moi drodzy - pomyślcie logicznie - jeśli alfa miałaby jeszcze lepsze lub porównywalne media z BMW, była absolutnie bezawaryjna - to kto kupowałby BMW czy Audi? - NIKT. I [notranslate]Alfa[/notranslate] przestałaby być taka niszowa...

A ktoś wie, kiedy była najnowsza aktualizacja map (w Stelvio, choć to w zaszdzie bez róznicy). Bo ja byłem u nich sierpniu i wtedy twierdzili, że od czerwca nic się nie zmieniło. Czy do dziś od czerwca nie było nowych aktualizacji?

Ok dzięki, sprawdzę. Na tym forum można jakoś "nagradzać/podziękować"? 100 lat temu, wiem że były takie opcje na forach ;)

Masz tą gwiazdkę obok "cytuj zaznaczony tekst" i to chyba tak działa. :P

Czy komus przytrafił sie przy instalacji bład pod tytułem "Błąd odczytu pliku aktualizacji. Pobierz ponownie autoryzowany plik"

Próbowałem chyba wszystkiego.
Pliki z MOPARu ściągałem już 3 razy (wersje 996)
Używałem 3 róznych pendrive. Dwa 16gb i jeden 8gb, tego ostatniego nawet nie widziała (widocznie Julka lubi tylko duże pen... drivy)
Na obu widzianych pendrive'ach występował wyżej wspomniany błąd.
Używałem formatowania NFTS jak i exFAT.
Ciągle bez skutku.

Brak mi pomysłów. Ktoś coś?

Czy komus przytrafił sie przy instalacji bład pod tytułem "Błąd odczytu pliku aktualizacji. Pobierz ponownie autoryzowany plik"

Próbowałem chyba wszystkiego.
Pliki z MOPARu ściągałem już 3 razy (wersje 996)
Używałem 3 róznych pendrive. Dwa 16gb i jeden 8gb, tego ostatniego nawet nie widziała (widocznie Julka lubi tylko duże pen... drivy)
Na obu widzianych pendrive'ach występował wyżej wspomniany błąd.
Używałem formatowania NFTS jak i exFAT.
Ciągle bez skutku.

Brak mi pomysłów. Ktoś coś?

Dywaguje w ciemno, ale może masz starszą wersję samego systemu i nowa mapa nie chce z nią działać?
Bez sensu by to było ale kto wie...

Wiadomość szczególnie dla narzekaczy na fabryczną nawigacje. Aktualizacja z 24 listopada numer 1001. Obwodnica Marek oddana do użytku wczoraj - w Alfie jest, janosik i google brak.

Zobacz czy jest S5 z Wrocławia do Trzebnicy i dalej. W Naviexpert już jest.

Sent from my SM-G928F using Tapatalk

No i dupa, nie chce mi wgrać nowej mapy (do Stelvio)
"błąd odczytu pliku aktualizacji, pobierz ponownie autoryzowany plik"
Jak to przejść?

Format pendriva (NTFS) i gniazdo w podłokietniku. Całość to dwa pliki - jeden rozszerzenie .bin oraz .dct (autoryzacja).

No to spróbujemy, bo na FAT32 nie chciał wgrac pliku nawet na pena, ząs teraz miałem na exFAT.

Amortyzatory
Powrót