[Giulia] 200KM/280/510KM - różnice między modelami

michal35

Nowy
Auto
Alfa Romeo Giulia 2.0T
Chciałbym podsumować różnice występujące między benzynowymi wersjami samochodu AR Giulia o mocy silnika 200/280/510KM.
Chodzi mi konkretnie o silnik/hamulce/zawieszenie/napęd/skrzynia biegów/wydech/wygląd/coś jeszcze?
Zakładam, że między 200KM a 280KM jest mniej różnic, niż w przypadku silnika o pojemności 2.0 a 2.9L.

Tak więc wersje 200 i 280KM różni na pewno poza mocą: napęd RWD/AWD, końcówka wydechu, co jeszcze? Czy to ten sam silnik/osprzęt, ale inne oprogramowanie powodujące przyrost mocy?
Czy między 2.0 a 2.9L są duże różnice w zawieszeniu?

200KM - 280KM w roczniku 2016 niczym się nie różniły jeśli chodzi o silnik, jedynie mapa ECU. Na zagranicznych forach nawet już tuningi 200KM do 280KM wersji są prezentowane.
W roczniku 2017 z tego co ktoś tu na forum pisał to zmienili tłoki i odjęli jedną lambdę.

W US wersjach egzemplarze 200KM i 280KM występują w obu napędach AWD i RWD.

Do swojej 200KM Business kombinuję jak to przerzucić dyfuzor od Veloce. Niestety trzeba wymieniać cały zderzak, bo sam dyfuzor nie pasuje.

To o lamdzie gdzieś czytałem ale o zmianie tłoków ?? To w której wersji je zmienili 200 czy 280KM ?

Czyli pomijając sondy i tłoki, gdyby w wersji 200KM zrobić chiptuning i zmienić końcówkę wydechu oraz tylny zderzak, to powstanie Veloce RWD? :)

Na podanej przez Ciebie stronie przeczytałem, że mimo informacji od producenta o 330 Nm i 200 KM, naprawdę jest 380Nm i 230KM, a w Veloce odpowiednio zamiast katalogowych 400Nm i 280KM jest naprawdę 460Nm i 310KM :)

Veloce z Q4 jest też wyżej zawieszona (bodajże o 16mm). Nie wiem jak wersja z Q2 dostępna chociażby w UK.
Ktoś z forum wspomniał też że wersja Veloce ma większe hamulce.

Ostatnia edycja:
W roczniku 2017 z tego co ktoś tu na forum pisał to zmienili tłoki i odjęli jedną lambdę.

Czy są jakieś konkrety? Źródła?

Ja pisałem na FB z Autolusso i oni nic nie wiedzą o zmienionych tłokach w wersji 200KM w roczniku 2017. Ze Squadra nie rozmawiałem.

Q ma inny zderzak, poszerzone błotniki przód z dodatkowymi wlotami i maskę z włókna węglowego (w ASO ponad 18 tyś pln) zderzak ma opuszczaną dokładkę także z włókna węglowego ( koszt w ASO ok 10 tys pln)

Patrząc po ofertach na allegro to zastanawiam się czy nie można by już złożyć całego samochodu w wersji Q z dostępnych tam części :) Czyżby już tyle dawców się znalazło? Maska? Do wyboru, do koloru :)
Ciekaw jestem jakie są różnice w zawieszeniu, zwłaszcza, że dzisiaj podczas zmiany opon na zimowe odkryto w jednym z nadkoli (w pobliżu amortyzatora) w moim samochodzie "dyndającą" wtyczkę z kablami, do niczego nie podłączoną. Może to do adaptacyjnego zawieszenia, którego w mojej wersji nie posiadam? :) Ach Ci Włosi :)

Czy są jakieś konkrety? Źródła?

Ja pisałem na FB z Autolusso i oni nic nie wiedzą o zmienionych tłokach w wersji 200KM w roczniku 2017. Ze Squadra nie rozmawiałem.

No właśnie też bym chętnie się dowiedział. Jak zaglądnąłem w EPER to numery części były takie same, ale przyznaję że nie czuję się suersprawny w te klocki.

Veloce z Q4 jest też wyżej zawieszona (bodajże o 16mm). Nie wiem jak wersja z Q2 dostępna chociażby w UK.
Ktoś z forum wspomniał też że wersja Veloce ma większe hamulce.
pewnie ze ma wieksze hamulce tyl I przod, wystarczy spojrzec do cennika. jest to opcja tez dla Super, ale raczej niepopularna opcja - z tego co widze w autach ze stocku to nigdzie tego nie dokladali.
masz tez sportowe fotele elektryczne/podgrzewane, podgrzewana kierownice, inne zderzaki, listwy boczne, felgi, Q4, alu pedaly, alu console, w standardize xenony 25W I czujniki PDC tyl, 2 rury wydechowe, malowane na czarno zaciski kol, felgi 18 z oponami RunFlat I pewnie jeszcze pare spraw by sie znalazlo o ktorych na szybko piszac zapomnialem.
trzeba tez zauwazyc ze veloce na innych rynkach (np Niemcy) jest jeszcze lepiej wyposazone w standardize niz polska Veloce, o ile pamietam to PDC na przod, chyba Navi I mozliwe ze xenony 35W z AFS, mniej wiecej o te opcje jest tam jednak podstawowa cena wyzsza.

jakies porownawcze wyliczenia sobie robilem pare tygodni temu, skonfigurowanie 200KM Super z fotelami/zderzakami I wszystkim innym fajnym co ma Veloce, w konfiguracji ktora akurat mnie iteresowala, wychodzila mniej wiecej tyle co Veloce z Q4 I 280KM bez laski. takie roziwazanie jak bierzesz pod uwage, mozne mie sens jedynie kiedy faktycznie nie chcesz Q4, nie zalezy Ci np na zderzaku, pewnie wtedy cos prawie Veloce zbudujesz za 10tys mniej.

sciagnij sobie najnowszy cennik I podlicz sam najlepiej taka konfiguracje ktora Ciebie interesuje.

Aha, tylko w Veloce dostepny jest kolor Misano Blue, jesli ktos taki chce to nie ma wyjscia.

Ostatnia edycja:
A czy ktoś wie jakie są różnice w Stelvio 200/280 KM - nie chodzi o wyposażenie.

Ja mam 2 pytania:

- czy są jakieś różnice w przednim zderzaku między zwykłą wersją a Veloce? Sam nie umiem ich wyłapać.
- gdzie można znaleźć dane na temat różnicy między hamulcami w wersji 200KM a 280KM? Na oko zaciski i średnica tarcz jest taka sama.

Ja mam 2 pytania:

- czy są jakieś różnice w przednim zderzaku między zwykłą wersją a Veloce? Sam nie umiem ich wyłapać.
- gdzie można znaleźć dane na temat różnicy między hamulcami w wersji 200KM a 280KM? Na oko zaciski i średnica tarcz jest taka sama.

Najlepiej porównać w EPER VINy obu wersji i sprawdzić części.

Wiem, że to mało miarodajne, ale wg katalogu Intercarsu klocki są te same.

PDC tył to jest opcja w Veloce, nie standard.
Veloce w standardzie ma bi-zenony 25W. Powiększone hamulce przednie 330x28, tylne 320x22 są dla Veloce oznaczone jako niedostępne, ale to chyba bład w cenniku, bo to jest standard w Veloce a opcja w Super (podobnie jak zderzak Veloce jest oznaczony jako niedostępny dla Veloce...).

PDC tył to jest opcja w Veloce, nie standard.
Veloce w standardzie ma bi-zenony 25W. Powiększone hamulce przednie 330x28, tylne 320x22 są dla Veloce oznaczone jako niedostępne, ale to chyba bład w cenniku, bo to jest standard w Veloce a opcja w Super (podobnie jak zderzak Veloce jest oznaczony jako niedostępny dla Veloce...).

faktycznie, tyłu już nie ma ani w konfiguratorze, ani w cenniku PDC tył dla Veloce w standardzie. mam natomiast cennik z grudnia 2016 (dostępny z resztą w wątku z cennikami/katalogami który założyłem tu na forum) i tam PDC tył był w standardzie w Veloce, a jak chciał ktoś przód+tył to dopłata była 2200 zamiast 3200 jak dla GIulia/Super. Widać specyfikacja wyposażenia standardowego trochę się zmienia. W niemczech natomiast Veloce ma (albo przynajjmniej w grudniu 2016 jak Veloce weszło miala) w standardzie min PDC przód+tył. wniosek, szukając auta ze stocku, albo sprowadzając jakąś używkę, nic nie zakładać z góry, w zależności od daty i rynku wyposażenie niby standardowe może się zmieniać.

Ostatnia edycja:
Nowy silnik dla Giulii ?

Witam - jako nowy na forum, choć Alfista z ponad 8-letnim stażem.

Nie mogę niestety wstawić linka (forum mi nie pozwala), ale polecam zajrzeć na autokult.pl.
Czyżby odpowiedź Alfy na Stingera ?

Pozdrawiam.

Amortyzatory
Powrót