[159] chiptuning 2,4 200 KM

manka10151

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159
Witam nigdzie nie znalazłem tematu dlatego otwieram nowy. Mam pytanie do tych co już zrobili chipa ponieważ sam zamierzam go zrobić i interesuje mnie usterkowosc po takim chipie skrzyni sprzęgła i reszty podzespołów. No i jak jezdzicie bo ja nie mam zamiaru robić chipa a potem jeździć spokojnie żeby nie zajechac silnika. Ile wykreciliscie u siebie koni i obrotu pozdrawiam

Oj słabo szukałeś. Wynik zależy od stanu Twojego silnika, z 200 KM wychodzi zwykle 220-230. Skrzynia to zniesie, jeśli nie wymieniałeś jeszcze koła dwumasowego to chip tuning w połączeniu z ostrą jazdą przyspieszy jego zgon. Na pewno turbina też swoje dostanie, ale nie powinno być tragedii. Dbaj o silnik, nie pałuj na zimnym ani nie ciśnij z niskich obrotów, wymieniaj olej często, a nic złego nie powinno się dziać. Silniki JTD dobrze znoszą podnoszenie mocy.

Akurat kunie nie są w dieslu najważniejsze. Tak naprawdę liczy się moment. Z 400Nm można spokojnie zrobić 480 a to już jest coś.

Kurcze sam mysle o podniesieniu mocy, myslalem ze wiecej sie wykreci. niz 220km ;c
Więcej da się napewno tylko wtedy znacząco rosną koszty - wymiana osprzętu silnika (turbo + wtryskiwacze) na te z wersji 210 KM i już masz w miarę "bezpieczne" 240 - 250 KM i okolice 500 Nm przy dobrze napisanym programie.

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Więcej da się napewno tylko wtedy znacząco rosną koszty - wymiana osprzętu silnika (turbo + wtryskiwacze) na te z wersji 210 KM i już masz w miarę "bezpieczne" 240 - 250 KM i okolice 500 Nm przy dobrze napisanym programie.

To zapytam .... Turbo wymieniałem na nowe wiec włożyłem od 210km i czy wystarczy jeszcze wtryski tylko wymienić czy tez pompę CR i sterownik ? Ze program do roboty to wiadomo.
Dopytuje gdyż jeden wtrysk i tak mam do wymiany i może by sie zabawić w te od 210-tki i wtedy na Cinsoft atakować dopiero.

Wysłane z ☎️

Najlepiej zaatakuj Cinsoft przed wymiana tego wszystkiego albo jeszcze lepiej wyjdziesz jak zrobisz to poprostu u Niego. Nie wiem jakie masz efekty po zmianie samej turbiny ale z tego co wiem to Garrett zaczyna wcześniej dmuchać niż KKK a więc dolny zakres obrotów wypadałoby odpowiednio więcej "podlać".

Ostatnia edycja:
Sam sobie przy niej dłubę i wrzuciłem nowa a cena była taka sama wiec poszła ta od 210, powoli sobie ja reanimuje. Efekty po wymianie - za krótko jeździłem na tamtej wiec sie nie bardzo mogę wypowiedzieć ale wysoce prawdopodobne ze wcześniej wstaje (chyba ze to podświadomość) :-)

Wysłane z ☎️

To raczej nie podświadomość ;-) kontaktuj się z tunerem to dowiesz się co i jak zrobić samemu a program będzie już tylko przysłowiową wisienką na torcie :-)

Mój kuzyn wziął Alfę z przebiegiem 310 tys i wycisnął z niej 260 koni i 500Nm.

Ale to fabryczne 210 KM? Jeśli nie zmieniał gratów to zdrowa musi być.

Fabrycznie było 200. Wywaliłem (wcześniej była moja) klapy wirowe, EGR został, a kuzyn usunął DPF. Wtryski po regeneracji, turbo standardowe. Auto ma charakterystykę typowo autostradową Dół jest identyczny jak u mnie (nawet gorszy) a potem zaczyna się orgia nad którą nie panuje trakcja.

Nie będe zakładać nowego tematu więc napisze tutaj.

Jakie macie doświadczenie ze spalaniem w mieście po chipie w 2.4 200hp ? Pytanie dotyczy zwykłej jazdy, zmiana biegów do 2200 obrotów

Jakie macie doświadczenie ze spalaniem w mieście po chipie w 2.4 200hp ? Pytanie dotyczy zwykłej jazdy, zmiana biegów do 2200 obrotów

No to zwykłą jazda czy zmiana biegów poniżej 2200 obr? :D Ja ma Q-Tronica po c(h)ipie i na mieście łyka 10-12 litrów. Jak jeździłem po dziadkowemu to schodził do 9,5 l/100km, ale to był ciemny okres w jeździe samochodem. Generalnie jak ktoś robi chipa to raczej nie po to żeby spokojnie jeździć i oszczędzać paliwo..

Codzienne dojazdy do pracy ok. 14 km - miasto i zatłoczona wylotówka oraz trochę kręcenia po mieście - ok. 8,3 - 8,5 l/100km. Z dwóch lat doświadczeń - Liczone z tankowań.
A zmiana biegów przy 2200obr strasznie zamula auto. No i dwumas nie będzie raczej zachwycony!

Przy okazji pytań na temat kręcenia podzielę się swoją zagwozdką a mianowicie shamowalem moja belle 2,4 jtdm q4 wynik 208,8 km i 452 Nm dodam że DPF off. Skąd ten moment a kunie seria?
403.jpg

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Lejący wtryskiwacz może podwyższać moment obrotowy.
Lub niedomaganie silnika zostało wcześniej "naprawione" u tunera if you now what I mean ;)

Miałem nadzieję na jakieś inne wytłumaczenie[emoji39] narazie pozostaje mi obserwować czy nie pojawiają się jakieś niepokojące objawy. Na wiosnę idzie na chipa więc wtedy ewentualnie wszystko wyjdzie. Pozrawiam

Miałem nadzieję na jakieś inne wytłumaczenie[emoji39] narazie pozostaje mi obserwować czy nie pojawiają się jakieś niepokojące objawy. Na wiosnę idzie na chipa więc wtedy ewentualnie wszystko wyjdzie. Pozrawiam

A ja bym proponowal inną hamownie. Mialem identyczną sytuacje i okazało się, ze jednak nie mam tych 450Nm w serii :)

No tak, hamownie Vtech potrafią zawyżać pomiar Nm :)

Amortyzatory
Powrót