Nie powiedziałby, że to są duże wartości. Poza tym to jest jeden portal na którym np. u nas mało kto sprzedaje. Jak to ma się do realiów w całej Europie?
Na rynku nieruchomościami jak jakaś firma operuje na konkretnym mieście i okolicy chce podbić wartość mieszkań to potrafi wystawiać setki fake'owych ogłoszeń z wysokimi cenami. Sztucznie podbijają rynek, myślicie, że skąd tak wysokie ceny mieszkań do zarobków mimo iż blok na bloku powstaje? Nie zdziwiłbym się gdyby na mobile.de też tak robiono. Ktoś śledzi uważnie ten portal?
Wracając do przyrostów cen. Wystarczy spojrzeć co się dzieje z takim Audi RS2 lub nawet S2. Co się dzieje z starszymi Mercedesami AMG czy Brabus. Tam to są przyrosty. Nawet podstawowe wersje idą w górę. Dlaczego? Bo to były i są to auta trwałe z dobrym zapleczem do części a nie, że trzeba po byle uszczelkę płacić krocie i jej wyszukiwać, albo mocowania kolumn macphersona. Ludzie nie są tak tym zainteresowani, weryfikować na ile auto jest skundlone a potem samemu się męczyć z szukaniem części. Takie rzeczy to przechodzą ale w oldtimerach którymi GTV czy 155 jeszcze długo długo się nie stanie. No chyba, że liczymy na to, że na placu boju nikt nie zostanie do tego czasu. Aby się przekonać pasowałoby śledzić np. gnijące modele jak okularnik.
Moja opinia jest taka, że po zaniżeniu wartości, teraz idzie ona w górę ale ani szybko ani dużo nie pójdzie w porównaniu do ich odpowiedników z Niemiec. O wiele lepszą inwestycją będzie M'ka albo 1 ząbek niżej jak E36 328 w coupe, E46 330Ci czy E39 540i.
Tak samo był parę lat temu bum na Fiata Coupe, że niby wersje 20VT idą w górę. Fajnie, ale prawda jest taka, że sprzedanie dobrej sztuki za 15k jest wyczynem. Za tyle samo stały w 2010 kiedy zrobiłem prawko. Rynek zweryfikował wartość tego "youngtimera".
Śledziłem ogłoszenia i widziałem co się działo. Kilku wystawiło w wyższej cenie i nagle zrobił się zalew ogłoszeń, ludzie myśleli, że jak kupili za 10k to teraz sprzedadzą za 25k, potem widziałem jak się po parę razy powtarzały ogłoszeni, co pisali na forach.
PS moja Fabia z 2003 od 5 lat ma taką samą cenę rynkową. Będzie z tego klasior? Bo na rodzyna nie liczę, w końcu bieda edyszyn.