[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Masz rację, na to własnie czekamy. Tyle, że to czekanie się strasznie wydłuża a biznes nie lubi zwłoki. Nie ma zysku, nie ma biznesu. Zauważ, że w 2010 roku czyniono już założenia pod rok 2014... mamy 2017... Wszystko idzie za wolno, w tym problem. No ale trzymamy kciuki.

Popatrz ile modeli wprowadziło FCA od jakiegoś czasu, cierpliwości na Alfe przyjdzie czas. Popatrz na nowego Dodge Challenger Demon. 2.3s do setki w cywilnym aucie za 100k USD!? Wielka szkoda że wycofali ta marke z Europy.

mamy wreszcie Alfę, której nie trzeba się wstydzić. I za to wielki szacun :)

Potwierdzam, i dzięki temu może w końcu stane się klientem alfy. W końcu ma dla mnie konkurencyjne auto.

- - - Updated - - -

Popatrz ile modeli wprowadziło FCA od jakiegoś czasu, cierpliwości na Alfe przyjdzie czas. Popatrz na nowego Dodge Challenger Demon. 2.3s do setki w cywilnym aucie za 100k USD!? Wielka szkoda że wycofali ta marke z Europy.

Bo u nas są zakręty :>

Ktoś tu kiedyś marzył o niebieskim lakierze i czerwonym wnętrzu. Z monte carlo blue nie było to możliwe. Wg mojej wiedzy jest ten zestaw dostępny w veloce z misano blue.

Najważniejsze jest to, że nie wprowadzają gniotów, tylko modele dopracowane i dobrze rokujące na przyszłość. Można narzekać na design, ceny czy konfiguracje... na marketing i czas wprowadzania, ale niezależnie od tego mamy wreszcie Alfę, której nie trzeba się wstydzić. I za to wielki szacun :)

No tego kolego Tomaz jeszcze nie wiemy... nikt nie ma tego auta dłużej niż kilka miesięcy, przeciętnie to jest pewnie kilka tygodni. Czy to się nie zacznie sypać, i co ewentualnie, to zobaczymy za pół roku najwcześniej.

- - - Updated - - -

I tym miłym akcentem proponuję zakończyć dyskusję o ponownym narzekaniu na sprzedaż (chociaż za miesiąc jak się pojawią nowe liczby to będzie pewnie to samo...)

Kolego Bartas, nie narzekamy na sprzedaż, przecież ona jest w toku... Tyle, że wolumeny tej sprzedaży nie powalają.. Kolega wyżej liczy na 10 tysięcy miesiecznie ze Stelvio. Oby tak było. Tyle że to nadal 30 procent zamierzonego wolumenu rocznego.
Alfetta jest odsuwana w czasie, kolejny SUV pewnie będzie szybciej, ale sprzedaż Mito i Julki niewątpliwie spadnie, to już leciwe modele, szczególnie MiTo, za rok stuknie mu dekada.
Nadal nie widzę w jaki sposób Alfa ma osiagać założone cele sprzedażowe. Jak nie osiągnie, FCA będzie dopłacać, pewnie z innych działek. Pytanie, jak długo?

Moim zdaniem VAG w końcu kupi AR. I stanie się to w perspektywie trzech, czterech lat.

Anderson najwiekszy minus marki alfa romeo to brak prestizu-ktos kto ma pieniadze patrzy tez na oferte marki a tam budzetowe modele jak mito, giuletta, giulia.Auta do klasy sredniej-z drugiej strony nikt tez by nie kupil wiekszej alfy w klasie np audi a6.Takze prestiz i wizerunek przeszkadza w sprzedazy.Alfa mito i giuletta powinny mie nastepcow bo one sie dobrze sprzedawaly

Zgodzę się z Tobą, Alfons. Kwestia prestiżu gra tutaj znaczącą rolę. Kiedyś wyłożył się na tym sam VW z modelem Phaeton, swietne auto w ogóle. Ale bogaci nie chcieli mieć VW, to auto dla pospólstwa, więc się nie sprzedawał.
Alfa ma fatalną, nadal opinię. 9 na 10 użytkowników BMW czy Audi w życiu nie przesiądzie się do Alfy.
Stąd sprzedaje się tak kiepsko. Zmiana wizerunku to proces na dekadę, jak nie dłużej.
Ale jak zmieniać wizerunek, jak obsuwy w debiutach są już przysłowiowe, kamera cofania w Stelvio jest po prostu z innej, zamierzchłej epoki, w salonach rozdają czarno-białe ksera a w 2.2 drży drążek:))?

Dlatego jak najszybciej niech wypuszcza nowe mito i giulette bo w tych klasach ludzie patrza na atrakcyjny wyglad i alfa ma szanse zdobyc dobry wynik.

Najważniejsze jest to, że nie wprowadzają gniotów, tylko modele dopracowane i dobrze rokujące na przyszłość. Można narzekać na design, ceny czy konfiguracje... na marketing i czas wprowadzania, ale niezależnie od tego mamy wreszcie Alfę, której nie trzeba się wstydzić. I za to wielki szacun :)

Zgadzam się.

A dla tych co nie rozumieją albo tylko udają, że nie rozumieją ;)

https://www.youtube.com/watch?v=uskGTyO3Mtk

Giulia Q nie tylko zamyka temat ewentualnego wstydu lub niedosytu, tudzież lekceważenia - ona daje powód do dumy.

Ostatnia edycja:
Ktoś tu kiedyś marzył o niebieskim lakierze i czerwonym wnętrzu. Z monte carlo blue nie było to możliwe. Wg mojej wiedzy jest ten zestaw dostępny w veloce z misano blue.
A skąd ta wiedza pochodzi, bo konfigurator przy wyborze Misano Blue wymusza zmianę koloru skóry z czerwonej na brązową, a brązowej nie chcę, więc albo Vulcano Black z czerwoną skórą, albo Misano Blue z czarną skórą :(

Dodatkowo.. te dobre oceny w testach, w świecie kiedy opinie o samochodach kształtują się już poza "obiektywnymi" pismami/magazynami (bo m.in. na podstawie testów dostępnych na YouTube), to daje szansę na odmienienie wizerunku marki. Powinni robić ładne i dobre auta, a klientela zmęczona niemieckimi autami sama się znajdzie.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

A skąd ta wiedza pochodzi, bo konfigurator przy wyborze Misano Blue wymusza zmianę koloru skóry z czerwonej na brązową, a brązowej nie chcę, więc albo Vulcano Black z czerwoną skórą, albo Misano Blue z czarną skórą :(
Zajrzałem również na włoską stronę, żeby sprawdzić, czy to nie jest błąd w polskim konfiguratorze, ale u Włochów jest tak samo - nie można łączyć Misano Blue z czerwoną skórą. Natomiast zauważyłem taką ciekawostkę dla wersji Giulia Super - jest dostępne 2.2.Turbo 180 CV AT8 AWD. Szkoda, że nie ma tego samego dla wersji 2.0 Turbo 200 CV AT8, bo z AWD to byłaby optymalna cenowo wersja! AWD u Włochów jest wyceniane na 3 tys. euro.

To za inne Alfy trzeba się wstydzić
Masz taką fajną 166 3.0V6 i się za nią wstydzisz

Nie wstydzę się za 166, inne modele też są fajne. Ale fajne to mało. A czego się wstydzę?
Wymienię ci kilka punktów:
- braku tylnego napędu w autach takich jak 166, Brera
- osiągów Alf z poprzedniej dekady (głupi golf GTI był szybszy...)
- ewidentnej nadwagi i przez to podsterowności 159, Brery...
- awaryjności zawieszenia 147, 156, 166...
- zacierających się 2.0 TS
- skrzyni M32 z Opla w 159
- braku następcy 166 przez tyle lat
- braku następcy 159
- holdenowskiego 3.2V6 w Brerze
- mdłego brzmienia silników w Julce...
- wielkości oferty przez ostatnie 10 lat

Pełna gama Giulii wreszcie oferuje to, co powinna oferować Alfa Romeo jako marka Cuore Sportivo. Prowadzenie, technikę, osiągi, brzmienie, nowoczesność (automatyczne skrzynie biegów!!!). Design to sprawa dyskusyjna (gust) ale na żywo się broni :)
I najważniejsze: w bezpośredniej konfrontacji najmocniejsza wersja bije wszelką konkurencję. I to jest COŚ! Już nie tylko sportowy design, ale również sportowe osiągi :)

Zajrzałem również na włoską stronę, żeby sprawdzić, czy to nie jest błąd w polskim konfiguratorze, ale u Włochów jest tak samo - nie można łączyć Misano Blue z czerwoną skórą. Natomiast zauważyłem taką ciekawostkę dla wersji Giulia Super - jest dostępne 2.2.Turbo 180 CV AT8 AWD. Szkoda, że nie ma tego samego dla wersji 2.0 Turbo 200 CV AT8, bo z AWD to byłaby optymalna cenowo wersja! AWD u Włochów jest wyceniane na 3 tys. euro.

Wydaje mi sie ze maja AWD wprowadzic jaka opcje do benzyny jeszcze w tym roku.

Wczoraj zamawiałem i pytałem sprzedawcę. Co prawda wybrałem czarną skórę do misano. Mogę jeszcze w ciągu tygodnia zmienić, ale trochę ta czerwona skóra za bardzo krzykliwa się mi wydaje. Kolor nadwozia jest już wystarczająco mocny.

Wczoraj zamawiałem i pytałem sprzedawcę. Co prawda wybrałem czarną skórę do misano. Mogę jeszcze w ciągu tygodnia zmienić, ale trochę ta czerwona skóra za bardzo krzykliwa się mi wydaje. Kolor nadwozia jest już wystarczająco mocny.
No bo czerwony z niebieskim nigdy nie idą w parze, dlatego byłbym zdziwiony, gdy taki zestaw został dopuszczony. Ja mam dylemat taki, jak wyżej napisałem, choć bardzo nie chciałbym zamawiać jednolitego czarnego wnętrza :( Odezwę się jeszcze na priv.

Ostatnia edycja:

na pewno ja (tylko jeszcze nie wiem czy Montecarlo czy Misano Blue), ale niestety wychodzi na to że źle słyszałeś.
Sprawdziłem na wszelki wypadek też cennik i broszurę niemiecka i tam też czerwone tapicerki/boczki/deska nie są dostępne z żadnym z tych kolorów nadwozia

Jak narazie mam tylko nadzieję w niestandardowym zamówieniu - gość z salonu z BB powiedział że tego typu drobne zmiany konfiguracji da się czasem przepchnąć, ale to dopiero wyjdzie przy próbie zamówienia. Na razie nie kontynuowałem tematu, bo auto chce kupować najwcześniej za rok (ciągle amortyzuję obecne auto).

niestety wychodzi na to że źle słyszałeś.
Sprawdziłem na wszelki wypadek też cennik i broszurę niemiecka i tam też czerwone tapicerki/boczki/deska nie są dostępne z żadnym z tych kolorów nadwozia
.

Mam to na piśmie, bo korespondowałem z dilerem:) Wygląda na to, że konfigurator to nie wszystko, albo diler coś przesadził, czego przecież nie mogę wykluczyć.

Mam to na piśmie, bo korespondowałem z dilerem:) Wygląda na to, że konfigurator to nie wszystko, albo diler coś przesadził, czego przecież nie mogę wykluczyć.
Tak, właśnie do tego nawiązywałem pisząc o niestandardowym zamówieniu - nie wiedziałem że o takiej ścieżce piszesz. Z kim gadałeś o tym (który dealer)?
Jakieś warunki stawiał że np tylko w wersji X, tylko jak się zdecydujesz na to i na tamto itp, czy raczej bez problemu?

Z kim gadałeś o tym (który dealer)?
Jakieś warunki stawiał że np tylko w wersji X, tylko jak się zdecydujesz na to i na tamto itp, czy raczej bez problemu?
Diler nazywa się Mino Savastano. Włoch autentyczny z Neapolu i cóż, że ze Szwecji.
Zapytałem o czerwoną, bo mam taki dość odpustowy gust, stwierdził, że nie jest dostępna, tylko czarna i brązowa, ale parę minut później napisał, że jednak mogę zamówić i czerwoną.
Nie było dyskusji, że muszę to z czymś połączyć, bo przyznam, że poza szklanym dachem wzieliśmy wszystko co jest w katalogu:)

Amortyzatory
Powrót