Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 21.9%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.4%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.6%

• Łącznie głosujących
    224
Chlopaki... Fuchs supersyn 5w40 bedzie OK do Brery 2.4 jtdm?? Kurcze pytalem w jakims innym watku olejowym ale go zgubilem...

W tamtym temacie Ci odpisałem jak odpowiesz na dodatkowe pytanie, które tam zadałem to coś polecimy ;]

Bez żartów :). Różnica jest dość poważna i C2 "na pałę" raczej bym nie polecał zalewać, jeśli producent tego wyraźnie nie wskazuje.

Nie polecam wcale na pałę. Co do HTHS
"LEPKOŚĆ HTHS - Lepkość wysokotemperaturowa HTHS (High Temperature High Shear Rate), zwana także lepkością dynamiczną mierzona jest w mili Paskalach na sekundę (mPa*s) przy 150[SUP]o[/SUP] C i przy wysokim ścinaniu ślizgu 10[SUP]6[/SUP]s[SUP]-1[/SUP] i opisuje zachowanie środka smarnego na poszczególnych elementach silnika: na ścianie cylindra, na łożysku korbowodu, lub na łożysku wału korbowego.
Low HTHS 2,9-3,5 mPa*s = obniżona lepkość wysokotemperaturowa, umożliwia mniejsze zużycie paliwa.
High HTHS >=3,5 mPa*s = wysoka lepkość wysokotemperaturowa, lepsza ochrona przez ścieraniem/ zużyciem

Auta mają być bardziej eko i zużywać jak najmniejsze ilości paliwa. Olej z niskim HTHS jest bardziej energooszczędny nawet kosztem lepszej ochrony. To, ze producent zaleca C2 wynika zazwyczaj z pro-ekologicznego podejścia a nie z uwarunkowań konstrukcyjnych. Oleje C3 i C2 często balansują na granicy HTHS 3,5 i zdarza się, że producenci olejów oficjalnie rekomendują stosowanie olejów C3 w silnikach, w których producent pojazdu zaleca stosowanie olejów C2. W praktyce olej C2 może mieć HTHS praktycznie taki sam jak oleju C3.

Co myślicie o przejściu z 5w40 na 0w40 w 159 2.4 ? Z technicznego punktu widzenia?

Teoretycznie powinieneś mieć ułatwiony zimny start i żadnych zmian przy temperaturze roboczej. Praktycznie z tego co czytałem też, chociaż pewnie sporo zależy od jakości oleju. Ja w każdym razie w 166 przechodzę na 0W-40. Sportowe na dodatek. Zobaczymy co po tej zmianie umrze :D

Spoko luz. U mnie silnik nabrał ogłady i teraz pracuje aksamitnie jak na cenę tego oleju przystało ;) albo sobie tak wmawiam z tego powodu :D ale przez 600 km jeszcze nic nie dolałem. Ogólnie żyję w nadziei, że pozostałe 600 ml wystarczy mi do kolejnej wymiany :cool:

To w najlepszym wypadku HC, olej wykonywany na bazie oleju mineralnego.

Nie wwiem czy dobry temat, ale spostrzeżenie mam...

Leje 5w40 Motul X-Cess 8100 .
Na czystym oleju, od razu po wymianie i płukance (wcześniej ten sam olej) i przejechaniu 40km, auto gaszę - praca, odpalam dopiero o 21:00, gdy chowam służbówkę...

Bez AR9100, Alfa 166 2.4JTDm chodziła sobie dokładnie 28min, temperatura na dworze -2, celowo 2x grzane fotele, tylna szyba, nawiew 1 kreska Auto nagrzało się w tym czasie do 70 kilku stopniu.

Z AR9100 (przejechane było na nim 40km) 166 stała tyle samo co wcześniej (praca), standardowo 21:00 idę chować służbówkę - odpalam 166, żeby się nagrzała wszystko identycznie jak wyżej, ale temperatura na dworze 2st na plusie, chodziła tak samo 28-30min, co ciekawe - temperatura ledwo wychodziła za 50st...

Czyli poza tym, że jednak wycisza prace Diesla - faktycznie działa :) Mniejsze tarcie = mniejsze oddanie ciepła.

Takie "grzanie" silnika niezbyt jest dobre. Olej powinien w miarę możliwości jak najszybciej osiągnąć temp roboczą ...

Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Pytanie czy to dobrze. Mniejsze tarcie ok, ale jak będzie wyglądała temperatura oleju? Jeżeli tak jak płynu chłodniczego to kiepsko, bo jak ktoś nie robi długich dystansów to będzie jeździł na wiecznie niedogrzanym oleju. Optymalne parametry powinny być w temperaturze roboczej więc... kiepsko? Ktoś bardziej zorientowany mnie poprawi?

[MENTION=31695]Andrzej78500[/MENTION] - wiem co jest dobre, a co nie - mimo wszystko "auto nie jest do żyda" i napisałem coś innego.
[MENTION=31189]jersey[/MENTION], niestety nie mam czujnika temp oleju wiec "dupa", ale napisałem co zaobserwowałem :)

Ja do mechanika oddaję Paskudę w poniedziałek i też trafi do niej olej z 9100, sam poobserwuję. Jak nie będzie się grzała to się wymieni jeszcze raz, trudno.

No cóż, AR9100 eliminuje tarcie suchego startu ;-) poprawia heat transfer czyli odprowadzanie ciepła a tam gdzie występują - także zmniejsza przedmuchy. Niższa temperatura pracy z AR9100 nie wpływa na wzrost zużycia silnika a zdecydowanie przeciwnie.
Nie ma się co cieszyć z szybszego nagrzewania oleju jeśli źródłem tego ciepła jest tarcie.

Wielu użytkowników jest sceptycznie nastawionych do takich produktów, w tym ja - aczkolwiek wypowiem się jak to sprawdzę, a AR9100 mam drugą wymianę w silniku i widzę same plusy...

Ciekawi mnie jeszcze AR9200 - jeżeli nie zrobię dużo km do wypłaty to go zamówię :)

Ponadto, jest ktoś tutaj kto stosował AR9200 ?

Wlyszkow, ale wszystko pięknie i w wozie na dalekie trasy byłoby piknie. Tylko jak na silnik wpływa jazda wiecznie niezagrzanym jeżeli robimy krótkie trasy? W lato to pół biedy, bo olej na start będzie miał chociaż te 20 stopni. A w zimie gdzie startuje się z minusowych temperatur?

[MENTION=31189]jersey[/MENTION] - czytaj ze zrozumieniem

No cóż, AR9100 eliminuje tarcie suchego startu ;-) poprawia heat transfer czyli odprowadzanie ciepła a tam gdzie występują - także zmniejsza przedmuchy. Niższa temperatura pracy z AR9100 nie wpływa na wzrost zużycia silnika a zdecydowanie przeciwnie.
Nie ma się co cieszyć z szybszego nagrzewania oleju jeśli źródłem tego ciepła jest tarcie.

Ponadto, ja Akurat jak wylatuje to robie minimum 20km, raz po raz sie trafi jakis wypad 6km .

Amortyzatory
Powrót