Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 49 21.9%
  • Vavoline

Głosów: 39 17.4%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.4%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.2%
  • Selenia

Głosów: 14 6.3%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.3%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.6%

• Łącznie głosujących
    224
Wielu użytkowników jest sceptycznie nastawionych do takich produktów, w tym ja - aczkolwiek wypowiem się jak to sprawdzę, a AR9100 mam drugą wymianę w silniku i widzę same plusy...

Ciekawi mnie jeszcze AR9200 - jeżeli nie zrobię dużo km do wypłaty to go zamówię :)

Ponadto, jest ktoś tutaj kto stosował AR9200 ?
ja mam u siebie w JTD mix AR9100+AR9200(nie pamiętam proporcji chyba 25/10ml na litr oleju) ze Specolem 0W40.
Zauważalna różnica na plus w pracy silnika w stosunku do samego AR9100 z amsoilem 5W40. Pracuje ciszej, szczególnie na wysokich obrotach. Więcej nie jestem w stanie dostrzec.

W Gtv od prawie 9 lat, tzn. od momentu gdy wsadziłem do niej silnik JTDm, stosuję Ceratec. Czyli dodaję go co roku przy wymianie oleju, pomimo tego, że auto jest tylko na weekendy w sezonie letnim. Ba! przed wymianą stosuję płukankę LM. No ale gdzie mi tam, do twojego profesjonalizmu, no offence, hehe Chyba że masz jeszcze coś interesującego do dodania?
Po co dodajesz ten Ceratec? Strata kasy i nadmierne spuszczanie się nad tematem, skoro autem prawie nie jeździsz. Castrol wystarczy ;)

Po co dodajesz ten Ceratec? Strata kasy i nadmierne spuszczanie się nad tematem, skoro autem prawie nie jeździsz. Castrol wystarczy ;)

Szkoda, że nie ma na forum opcji ignoruj. Chcąc, nie chcąc pozostaje czytać takie głupawe porady "fachowca", jak powyżej.
Co do ceratec'a to dodaję, bo silnik jest mocno wysilony i nie jest w sprzeczności, z tym co napisałem wcześniej.

Na koniec pozwolę sobie zacytować, aby zakończyć tą dyskusję:
jeśli nie masz nic interesującego do dodania w temacie, to udział w tej dyskusji uważam za zbędny ;)

Ostatnia edycja:
Z Racji tego, żeby zobaczyć jak to działa na olej (AR 9100), za jakiś czas będzie wymiana oleju w ojca 407 2.0HDi, tam jest nawet wskaźnik temperatury oleju, sprawdzimy jak się będzie nagrzewał na czystym oleju i jak na AR9100, który mu specjalnie kupie.

[MENTION=34864]wlyszkow[/MENTION] czym grozi zbyt duża ilość AR6200 w zbiorniku? Nie jestem pewien czy nie przelałem.

Ok, dzięki. Nie jestem pewien, ale mogłem wlać nawet ok 20 ml na 40-50 litrów paliwa.

Spokojnie ja też przelewałem nawet ponad 3- krotnie więcej niż zalecana dawka i żadnych negatywnych skutków nie zaobserwowałem.

Czy są jakieś badania/testy które obrazują jak AR9100 wpływa na lepkość oraz temperaturę oleju ?

Wpływ dodania 3,5% AR9100 do oleju silnikowego na lepkość kinematyczną w 100C jest niewielki, w granicach błędu jej pomiaru i nie ma znaczenia dla klasy lepkości oleju wg SAE . Indeks lepkości AR9100 wynosi ok 200 a lepkość kinematyczna w 100C ok 7,5cSt.
Co do wpływu na roboczą temperaturę oleju to jest on różny, na ogół zauważalny jest spadek temperatury oleju ale to zależy także od układu smarowania. Tam gdzie brak jest chłodnicy i termostatu a źródłem temperatury jest wysokie tarcie - tam spadek temperatury oleju może być znaczny jak nawet kilkanaście stopni C a w samych węzłach tarcia jeszcze wyższy.

3,5 % AR9100 w stosunku do ilości oleju w silniku, tak ?
I właśnie ta lępkość chodzi, podajesz ok 7,5cSt w 100 stopniach. Kolega jeźdxi crossówkami 4T, 450ccm, używa od zawsze oleju 10W50 ale postanowił wlać modyfikator tarcia LM bo zostało mu po zalaniu do silnika w samochodzie. Co 3 wyjazdy wymienia olej i kontroluje luzy zaworowe i zdziwił się jak zobaczył w jakim stanie są wałki rozrządu podczas kontroli luzów, wałki poprzycierane i skończyło się tym, że ssący udało się uratować a wydechowy do wymiany. Zaczął szukać powodu i stwierdził, że załatwił silnik modyfikatorem gdyż wg. karty charakterystyki modyfikator ma o 50% niższą lepkość kinetyczną niż jego olej, czyli tak naprawdę obniżył lepkość swojego oleju 10w50 i stąd przytarcie wałków. Powiedział, że wyleczył się z dodatków na zawsze.
Patrząc na to co napisałeś (lepkość w tym wypadku 7,5) a porównując z pierwszym lepszym olejem np 5w40 (lepkość kinematyczna średnio na poziomie 14 cSt), to faktyczne może coś w tym być, czy nie jest tak, że tarcie się zmniejsza poprzez między innymi obniżenie lepkości oleju ? Oczywiście w jego moto zastosował produkt LM.

Z ciekawości, masz jakieś wyniki badań oleju z dodatkiem AR9100, chodzi mi właśnie jak to wpływa na parametry bazowe oleju.
Pytanie jeszcze czy przedawkowanie modyfikatora może skrajnie obniżyć lepkość i pogorszyć smarowanie ?

5W40 bez 9100 13,09cSt w 100C a z dodanym 9100 3,5% wyszło 13,21cSt - ten sam lab. Dlatego te 3,5% niczego praktycznie nie zmienia w zakresie lepkości.
Jeśli wlejesz 50% 9100 do oleju 5W40 to pewnie, że zmieni się lepkość ale przecież tego nikt nie zaleca.

Zadaniem modyfikatora tarcia jest działanie na powierzchni metalu i redukcja tarcia w węzłach tarcia a nie obniżanie lepkości oleju bo w ten sposób wiele się nie zdziała.

Ostatnia edycja:
cześć, kupiłem niedawno alfe i się muszę wziąć za wymianę oleju. Jaki brać, 5W40 czy 10W10? półsyntetyk? nie wiem jaki olej był wcześniej.
1.9jtd 115, przebieg na liczniku 230000, autem robię jakieś 400km tygodniowo, do tego trochę obciążone jest bo teren lekko górzysty i na pokładzie po 4 czasami 5 osób

5W-40, zwłaszcza że zima idzie.

Wysłane z mojego SM-T710 przy użyciu Tapatalka

Żaden półsyntetyk:mad:. Bierz syntetyczny lub w technologi syntetycznej. 5w40 to dobra lepkość. Specol Gold 5w40 powinien być ok (dobrze i tanio). Masa innych dobrych olejów przewinęła się w wątku. Polecam także zastosować Archoil AR9100. Zrób płukankę silnika przy wymianie bo nie wiadomo co tam siedzi w środku.

Kolego tez jeżdżę crossem i wiem jak wyglądają naprawy i zużycie silnika w takich sprzętach. Tam sie szybko wszystko psuje, na nic nir ma gwarancji, nawet na nowy motocykl.
Ile mh zrobil twój znajomy na tym silnik? Myślisz ze dolanie modyfikatora tarcia w 3,5% spowodowało taka drastyczna zmianę lepkości ze wytarly sie walki po kilku, kilkunastu mh?
3,5 % AR9100 w stosunku do ilości oleju w silniku, tak ?
I właśnie ta lępkość chodzi, podajesz ok 7,5cSt w 100 stopniach. Kolega jeźdxi crossówkami 4T, 450ccm, używa od zawsze oleju 10W50 ale postanowił wlać modyfikator tarcia LM bo zostało mu po zalaniu do silnika w samochodzie. Co 3 wyjazdy wymienia olej i kontroluje luzy zaworowe i zdziwił się jak zobaczył w jakim stanie są wałki rozrządu podczas kontroli luzów, wałki poprzycierane i skończyło się tym, że ssący udało się uratować a wydechowy do wymiany. Zaczął szukać powodu i stwierdził, że załatwił silnik modyfikatorem gdyż wg. karty charakterystyki modyfikator ma o 50% niższą lepkość kinetyczną niż jego olej, czyli tak naprawdę obniżył lepkość swojego oleju 10w50 i stąd przytarcie wałków. Powiedział, że wyleczył się z dodatków na zawsze.
Patrząc na to co napisałeś (lepkość w tym wypadku 7,5) a porównując z pierwszym lepszym olejem np 5w40 (lepkość kinematyczna średnio na poziomie 14 cSt), to faktyczne może coś w tym być, czy nie jest tak, że tarcie się zmniejsza poprzez między innymi obniżenie lepkości oleju ? Oczywiście w jego moto zastosował produkt LM.

Z ciekawości, masz jakieś wyniki badań oleju z dodatkiem AR9100, chodzi mi właśnie jak to wpływa na parametry bazowe oleju.
Pytanie jeszcze czy przedawkowanie modyfikatora może skrajnie obniżyć lepkość i pogorszyć smarowanie ?

Motocykl posiada 4 sezony, yz450-F z 2010, robił w nim już 3x korbę i tłok, te sprzęty zna na wylot, a jeździ z 15 lat na takich sprzętach, uwierz mi to nie jest amator jeśli chodzi o sprawy silnikowe, sprzętów nie oszczędza ale kwestie serwisowe to dla niego świętość, jak się nie mylę to on luzy zaworowe kontroluje co 3 wyjazdy a olej chyba co drugi lub też co 3 wyjazd wymienia.
W kwestii modyfikatora to była jego opinia, innych czynników on nie widzi.

Pytanie jakie należy zadać, to jak modyfikator wpływa na parametry bazowe oleju i jak się zachowuje podczas max. obciążenia silnika. Zauważ, że mimo wszystko auta bardzo rzadko/krótko są pałowane na maxa a crossy praktycznie cały czas przepustnica na max.

Zamiast gdybać lepiej robić analizy oleju przepracowanego i monitorować sytuację profesjonalnie.

A przed stosowaniem modyfikatora tarcia wałki się tak nie zużywały? Zalewał cały czas ten sam olej?

Amortyzatory
Powrót