• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Alfa 159 SW BLACK MAT EDYTION

MyPPx

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150KM
Witam serdecznie, po mojej poprzedniej AR w sedanie przyszedł czas na coś większego, a mianowicie Alfe 159. Auto posiadam zaledwie 2 miesiące i ostro pracuje nad nim mechanicznie jak i wizualnie.

Coś więcej o aucie : Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm 16V 150KM
Wersja wyposażenia ? : Sam nie wiem :P
Przebieg : 190tys
Kolor: Czarny mat PlastiDip

Jedno foto na początek :

IMG_20160711_061116.jpg

Aktualnie zrobione :

Rozrzad : pasek Dayco, napinacz Dayco, Rolka SKF, pompa SKF
Zaślepiony EGR (zaślepki z otworami)
Nowy kolektor ssący wraz z uszczelką (zostawiam klapy!!!)
Pasek osprzętu Dayco
Nowe świece żarowe 4x Beru
Nowe linki Ręcznego
Pełna regeneracja tylnych zacisków :
IMG_20160816_143524.jpg

Naprawa spryskiwaczy reflektorów : wymiana pompki, wężyków, trójnika, zaworka zwrotnego, oraz bezpiecznika i przekaźnika
Regeneracja panelu sterowania szybami (był odrapany):
IMG_20160815_105244.jpg

Montaż 3-ciego światła stop (z własnych led)
Wymiana 3m wężyka do spryskiwacza tylnej szyby

W planach dużo więcej....

Wiele osób rezygnuje z klap, sporo zastanawiałem się nad nimi. Jeździłem tym silnikiem z klapami i bez i zdecydowałem - nowy kolektor i podobno trochę usprawnione klapy. Przy moich niewielkich rocznych przebiegach sądzę że na troszkę mi wystarczą.

Spokojnie Black:)jeżeli ma plastikowy kolektor to kiedyś się zdziwi :)jak większość na forum:)jestem jednym z nich:)

Napisane na Commodore C64..;)

A gdzie go znajdę ? :D jest jakiś srebrny :P

Edit: Plastikowy kolektor ? Nic w moim niema plastikowego..

Ostatnia edycja:
W lutym tego roku klapy wirowe, a konkretnie jedna urwała się i wpadła do silnika. Za remont silnika w swojej 147 zapłaciłem 2200zł.
Także nie radze zostawiać tego w kolektorze ;)

Wysłane z mojego LG-D315 przy użyciu Tapatalka

Plasti dip i będzie mat na dachu:)i bedzie dobrze wyglądać .

Jeżeli srebrny to Oki najwyżej tylko się roszczelni:)ale spox. ..

Set Up wyglądowy będzie na wiosnę całkiem inny teraz szkoda mi było to zrywać po zakupie. Wiosna plany to biel lub rosso

Edit: Jaki olej polecacie mi zalać ?

Ostatnia edycja:
O olejach o masz tutaj kilkaset stron :)co kierowca to inny olej sam wybierz który chcesz:)ja od początku na motul x clean :)ale napewno jest wiele lepszych marek...

Zdemontowałem tylny zderzak (niedziałający skrajny czujnik) lecz czujnik nie dotarł kurierem... W oczekiwaniu odświeżyłem pozostałą część uchwytów :
IMG_20160818_192840.jpg

Nowy czujnik (pomalowany już PlastiDipem na kolor nadwozia) zamontowany, wreszcie Parktronic działa jak powinien :D
IMG_20160821_103324.jpg

Tydzień po tygodniu coś działam, wleciały klubowe Dywaniki, chińskie ledy na postojówki, oraz podświetlenie wysiadania. Doleciały springi Lesfors (jedną tylną mam urwaną, wymiana w sobotę). Oraz odebrałem stary kolektor od mechanika (klapy w fatalnym stanie obklejone syfem i nieruchawe :P)

IMG_20160825_193244.jpgIMG_20160825_193304.jpgIMG_20160825_220655.jpgIMG_20160825_193344.jpg

Nadszedł czas na aktualizację, mija prawie rok a tu sporo zmian :D

[notranslate]Alfa[/notranslate] jeździ i aktualnie prezentuje się tak :
IMG_20170528_143513.jpg

Niema już PlastiDip, wrócił oryginalny kolor oraz został pomalowany dach i daszek na klapie w czarny połysk.

- Odbudowałem oryginalny dotot powietrza (był stożek)
- wymieniłem filtr kabinowy
- zamontowałem aluminiowe rezystory zewnętrze do postojówek led (teraz montuje bez can bus)
- nowa obszyta kierownica wraz z gałką
- zamontowany kabelek aux
- kupiłem i pomalowałem na nowo osłonę silnika (nie było jej w ogóle)

Z dnia na dzień coś robię :P

- wymieniłem naklejki ochronne (były tak żółte jak koszula palacza) a teraz nawet ich nie widać :P

IMG_20170824_191949.jpg

w planach wymiana lewego tylnego podnośnika szyby bo niestety stoi :D

Wymieniony zaworek wraz z trójnikiem do spryskiwaczy reflektorów na taki od Land Rovera:
4a8b8dcca36b92c12f2eccd07b3dbce4.jpg

Pasuje idealnie śr 8mm, po rabacie wyszła super cena.

Kolejny Update :)

Wyczyszczone wnętrze, aż miło się siedzi :P Dodatkowo zamontowałem nakładki od Misia (thx wielkie)
IMG_20171002_132855.jpg
Oraz wkładki do uchwytów i na kubek :D produkcji by Misiu ale darmowo mi je odstąpił Paweł (thx wielkie)
IMG_20171002_175613.jpgIMG_20171002_175656.jpg
Zamontowałem plastiki klapy ( po zakupie nie było w ogóle)
IMG_20171002_151611.jpg

Brakuje mi tylko tych okrągłych wielkich zaślepek czarnych na śruby czy ktoś może wie gdzie je kupić ? Lub jaki nr mają ?

Amortyzatory
Powrót