• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Alfa 159 SW BLACK MAT EDYTION

Pamiętam to autko :) moja stała w tym rzędzie kilka aut wcześniej :)
Pozdo

Wpadły felgi, ale idą do renowacji, na jaki kolor przemalować ? Grafit ? Czarny ? Te polerowane golfem mi jadą...

IMG_20180418_181054.jpg

wymieniłem duże tuleje wachacza dolnego (komplet) były spore luzy. Ale niestety alfa cierpi na brak zbieżności, jakie śruby mogą się ukręcić podczas próby ustawiania ?

Kilometry lecą, a Alfa dalej jeździ :D

Zrobiłem w końcu geometrię zawieszenia oraz założyłem nowy filtr powietrza :D

IMG_20180505_103022.jpg

Piękna pogoda, zająłem się wreszcie wypiaskowanymi kawałkami przednich nadkoli.

Przed wyglądały tak :P

IMG_20180521_131142.jpg

No i zastosowałem zabieg, szlifowanie do gołej blachy + szpachla + lakier + folia zabezpieczająca :D

I oto taki efekt :D

IMG_20180522_160219.jpg

Powinno trochę wytrzymać :P

Alfa dostała serwis klimatyzacji, wymieniony osuszacz, filtr kabinowy, nabity czynnik 460g, olej oraz odgrzybienie. Działa idealnie i już nie słychać wiertarki :)

Kilometry robią pyk pyk, a Alfa dalej w moich rekach :P

Update w aucie:

Olej Millers 5w30 only
Filtr Oleju UFI
Filtr Paliwa Meley
Olej Skrzynia M32 TUTELA 75w85
Czujnik Ciśnienia doładowania BOSCH pozmianowy
Przedni czujnik parkowania (wymiana)

Ostatnia edycja:
Kolejny Update :D

Wymieniony przewód paliwowy od filtra do silnika na pozmianowy (koniec z wibrowaniem),
Wymiana zbiornika wspomagania na pozmianowy,
Wymiana płynu wspomagania na Tutela GI/E,

No i stała się ta nieoczekiwana chwila, stary akumulator marki GP (mając 7 lat nawet nie widziałem) wyzionął ostatnie tchnienie.
Wymieniony na Exide 77Ah 760a

Nieoczekiwany Update :D

Przednie klocki zakończyły żywot, decyzja wymiana tarcz i klocków na nowe.

Tarcze Rotinger GT NACINANE I WIERCONE GRAPHITE LINE
Klocki Textar

:)

Kolejne nowości :D

Jakieś 4 łapne zwierzątko obgryzło mi kable od 2 i 3 wtrysku oraz zmasakrowało osłonę termiczną pokrywy silnika ;/ kable zostały wymienione oraz dodatkowo wszystkie zaizolowane taśmą termiczną :D (osłona termiczna pokrywy silnika w dalszym poszukiwaniu do zakupu) :P

Wymiana sprężyn przednich na sachs (lewa pękła na pół) :D
Wymiana przedniego lewego łożyska koła na GSP

I tyle z nieoczekiwanych nowości :D

Jedziemy z kolejnymi nowościami :P

Wymiana końcówek drążka na Ori, ile się człowiek na wk... to moje :D
(w oczekiwaniu na zbieżność)

Wymiana Lusterka prawego (kolizja z pieszym) na ładną używkę + nowe szkło sferyczne.

Kiedyś myślałem, że takie akcje z przegryzieniem "czegoś" przez kuny to się tylko w testach długodystansowych Auto Świata trafia :P Tak było do momentu gdy coś zrobiło sobie sypialnię w wygłuszeniu maski w mojej 145. Ale jak widać nie jestem sam, tylko ja miałem więcej szczęścia :P

Ostatnia edycja:
Też tak myślałem (po co kupują te odstraszacze na kuny, ona tam nie wejdzie) :P a jednak ciepło silnika spowodowało, że się zadomowiła. Ale problem opanowany niestety ze skutkiem śmiertelnym :)

Edit :D

Zrobiona geometria
Naprawa światła 3go STOP (poprzedni właściciel wsadził tam pasek led), aktualnie świeciły tylko 3 diody ;/ wymieniłem na listwę COB :P może chwilę wytrzyma

swiatlo_alfa.jpg

Wymiana oleju na Millers 5w30
Oraz filterka oleju na standard UFI

Przebieg 243 tys :)

Wymieniony łącznik stabilizatora prawy przód (lewy czeka na więcej czasu) MeyleHD i nastała cisza :D

Amortyzatory
Powrót