• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Interfejsy diagnostyczne

A nie ma do kupienia takiego kabla ktory nie potrzebuje takiej modyfikacji? Nie posiadam ani lutownicy ani zdolnosci do tej czynnosci... ;x

Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka

wiecie czy po podpięciu takiego interfejsu będa tam gdzieś dane kiedy zostało zrobione wymiana oleju bądź rozrząd?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

wiecie czy po podpięciu takiego interfejsu będa tam gdzieś dane kiedy zostało zrobione wymiana oleju bądź rozrząd?

Info o oleju jest, jest również licznik ile razy rzekomo został wymieniony, ale to się sprawdza tylko, jeżeli ktoś kasował inspekcję co wymianę. O rozrządzie brak info.

Cześć,

Kupiłem uniwersalny kabel ELM327 USB. Zainstalowałem z 5 różnych pakietów sterowników zanim zaczęło działać. Odpalam FIAT ECU SCAN, wybieram interface i sam wykrywa mój kabel. Klikam SCAN i wykrywa BOSCH ECU cośtam i podaje wersję oprogramowania ECU i nawet pokazuje, że silnik 1.9, 2.4. Gdy klikam CONNECT, niestety się nie łączy. Czy ktoś miał podobny przypadek lub wie co zrobić? Może jest inny, lepszy soft, który podoła?

Mam też taki dzyndzel OBD pod bluetooth. Sparował się z kompem ładnie i został wykryty przez FIAT ECU SCAN. Przy próbie połączenie - need KKL/VAG/OBDKEY module i dalej nie chce. Co ciekawe, ten sam dzyndzel łączy się z TORQUE na telefonie bez problemu w tym aucie.

Ręce opadają. czy te samochody mają jakie zabezpiecznie?

Dzięki,
Maciek

Ostatnia edycja:
Cześć,

Kupiłem uniwersalny kabel ELM327 USB. Zainstalowałem z 5 różnych pakietów sterowników zanim zaczęło działać. Odpalam FIAT ECU SCAN, wybieram interface i sam wykrywa mój kabel. Klikam SCAN i wykrywa BOSCH ECU cośtam i podaje wersję oprogramowania ECU i nawet pokazuje, że silnik 1.9, 2.4. Gdy klikam CONNECT, niestety się nie łączy. Czy ktoś miał podobny przypadek lub wie co zrobić? Może jest inny, lepszy soft, który podoła?

Mam też taki dzyndzel OBD pod bluetooth. Sparował się z kompem ładnie i został wykryty przez FIAT ECU SCAN. Przy próbie połączenie - need KKL/VAG/OBDKEY module i dalej nie chce. Co ciekawe, ten sam dzyndzel łączy się z TORQUE na telefonie bez problemu w tym aucie.

Ręce opadają. czy te samochody mają jakie zabezpiecznie?

Dzięki,
Maciek
Zanim jakimikolwiek innymi potencjalnymi problemami zaczniemy się zajmować, to masz wersje interfejsów bez rezystora (nieliczni oferują na specjalne żądanie)? Jeśli o taką nie prosiłeś, to masz zapewne z rezystorem, a wtedy mogą być jaja. Było tysiąc razy na forum, ale w skróci Ci napiszę: sprawdź miernikiem pomiędzy pinami 6 a 14 CAN, jeśli będzie 100-120ohm, to otwórz interfejs, zlokalizuj rezystor i wywal go, próba, a potem ewentualni będziemy gadać.

może to problem ze sterownikami, albo systemem na który pracujesz. Ja ma jakiś stary, uniwersalny kabel ELM 327 kupiony jeszcze do Toyoty i na WIN XP i 7 łączył się bez problemów, teraz na WIN10 niestety nie mogę się połączyć z MES'em. Skończ się chyba na instalacji XP na nowej partycji.

Jak ma się dostać do środka klejonego interfejsu ELM327 bez masakry obudowy? Śrubek nie widzę pod naklejką.

witam przyszedł mi sprzecik [h=1]Mini Wifi ELM327 ElM 327 Wifi V1.5 OBD 2 II[/h]
teraz pytanie jakis programik do niego, prosty w obsłudze a pokazujacy np kiedy była robiona wymiana oleju, wskasujacy błedy oraz ich kasowanie? (laczenie poprzez wifi z iphone)

do Elm327 miałem FES i MES, obydwa dobrze hulały, jednak po zmianie mojego PC gdzieś mi się zawieruszyły, a były w pełnej wersji, jak ktoś miałby dla nas coś takiego, to byłbym wdzięczny. Aktualnie mam problem z błędami po wypadku w Julce, a w Brerze tylko czujniki parkowania raz działają, raz nie, przez co można się czasem przy cofaniu od czegoś odbić ;)

fes, mes?szukam czegoś na iPhone ewentualnie androida coś co pokaże mi szegoly takie jak wymiana oleju..

fes, mes?szukam czegoś na iPhone ewentualnie androida coś co pokaże mi szegoly takie jak wymiana oleju..

na androida ludzie korzystaja z alfaobd, pelna wersja okv150zl przez sklep play.

dam radę :) a dobry to program wszystkie dane co chce w nim otrzymam.. także kasacja bledow

Cześć Kamil żak znalazłeś jakiś dobry program???pzdr

dam radę :) a dobry to program wszystkie dane co chce w nim otrzymam.. także kasacja bledow

Ja mam AlfaOBD na komórce od kilku miesięcy, a MESa na kompie od kilku lat - wygodniej mi korzystać z laptopa, AlfaOBD tylko ma przeznaczenie w razie czego (w trasie gdyby zaszła potrzeba), lub gdy MES czegoś nie chce zrobić (np dla TBI MES nie pokazuje Knock Countera, a AlfaOBD tak, więc sobie sprawdziłem że jest 0 tak jak być powinno).
W każdym razie AlfaOBD na pierwszy rzut oka ma praktycznie to samo co MES, i wydaje się w pełni funkcjonalna. Może jednak inni, którzy więcej używali się wypowiedzą.

Czesc. Alfaobd to chyba jedyny soft, ktory nie chce mi sie laczyc z elmem bluetooth. Nie laczy sie z poszczegolnymi modulami, rowniez wersja pelna. O co może chodzic?

Sent from my GT-I9195 using Tapatalk

Amortyzatory
Powrót