• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Głowica 1.8 MPI

kozyi

Nowy
Auto
AR 159 1.8 MPI + LPG sedan
Cześć,
może ktoś robił i zna koszty... niestety albo i stety będę robił głowicę w 1,8 MPI (+LPG), wycenili mi 570 PLN za sam demontaż i montaż głowicy i tu pytanie czy to dużo czy raczej bez przegięcia... sama regeneracja głowicy będzie robiona w jednym z lepszych serwisów na Śląsku, który specjalizuje się w tego typu rzeczach i tam o cenę się nie martwię, powiedzmy że znam zakład.

Cena do zaakceptowania. Jaki przebieg na LPG? Może wystarczy wyregulować zawory.

Łyka olej w ilości 1L/1000 km , instalacja założona przy 161 000km , ja kupiłem alfe jak miała 210 000 km , obecnie ma 219 000 czyli na lpg zrobione ok 60 000km. Co do bulenia kasy... chciałem wymienić same uszczelniacze ale na dwóch serwisach mi powiedzieli że nie zrobią tego bez ściągania głowicy, więc skoro i tak już muszę ściągnąc głowice to chciałem ogarnąć to tak jak powinno być: planowanie, szlifowanie i inne bajery. Dzisiaj dowiedziałem się, że już ktoś prawdopodobnie coś przy głowicy majstrował, bo były stare śruby i jest problem z demontażem głowicy bo śruby się pourywały ... nie jest kolorowo ale pociesza mnie tylko i wyłącznie fakty, że zakład w którym chce głowice robić ma w tym duże doświadczenie i zrobią to w dobrej cenie.

A kopci ci na niebiesko, jaki masz olej zalany, i kiedy zmieniałeś olej z filtrem (wiesz o tym że w nim trzeba co 12 miesięcy olej wymieniać z płukanką, tak masz w instrukcji, i ma być 5w40) sprawdzałeś zawory, do sprawdzenia nie musisz ściągać wałków rozrządu, przy uruchomieniu auta jaki ci stan oleju pokazuje, cały czas tak samo? Masz jakieś inne problemy z silnikiem ? Kompresje na cylindrach mierzyłeş? Ma być od 10,5 do 12PSI na każdym. Ja w swoim ostatnio mierzyłem każdy miał 12. Jaką temp oleju pokazuje ci w czasie jazdy

Ostatnia edycja:
A kopci ci na niebiesko, jaki masz olej zalany, i kiedy zmieniałeś olez z filtrem (wiesz o tym że w nim trzeba co 12 miesięcy olej wymieniać z płukanką, tak masz w instrukcji, i ma być 5w40) sprawdzałeś zawory, do sprawdzenia nie musisz ściągać wałków rozrządu, przy uruchomieniu auta jaki ci stan oleju pokazuje, cały czas tak samo? Masz jakieś inne problemy z silnikiem ? Kompresje na cylindrach mierzyłeş? Ma być od 10,5 do 12PSI na każdym.

Nie zauważyłem żeby na niebiesko kopcił, pakiet startowy zaraz po zakupie we wrześniu zeszłego roku, 5w30, teraz zalany ma być 5w40, przy uruchomieniu stan oleju pokazuje mniej więcej to co na bagnecie, i systematycznie ubywa 1l na 1000km, co do innych problemow to zaraz po uruchomieniu delikatnie faluja obroty przez ok minute potem wszystko ok, kompresja na cylindrach o ile sie nie myle byla mierzona przy ostatnim przeglądzie instalacji i wszystko w granicach normy... pytałem właściciela serwisu od głowic, ogarnięty gość z polecenia, powiedział że w 90% przypadkow po wymianie uszczelniaczy i regulacji zaworow, silnik dalej bierze olej i najprawdopodobniej olej ucieka na pierścieniach... zaznaczam że mechanik ze mnie żaden, moja wiedza to ogolniki i podstawy ;P

- - - Updated - - -

A i były też wymieniane uszczelki podstawy filtra oleju jakiś czas temu

I dobrze Ci gość powiedział. Olej zazwyczaj ubywa właśnie przez pierścienie, a sama wymiana uszczelniaczy mało kiedy pomaga. Czy nie lepiej Ci zrobić trochę większy remont?

I dobrze Ci gość powiedział. Olej zazwyczaj ubywa właśnie przez pierścienie, a sama wymiana uszczelniaczy mało kiedy pomaga. Czy nie lepiej Ci zrobić trochę większy remont?

jak najbardziej jestem za tak jak już wcześniej powiedziałem ;) ... zwłaszcza, że zakład naprawdę ogarnięty, a i o cenę się tam nie muszę martwić, że ktoś mnie orżnie, bo to pewniak. Na tą chwilę jest problem ze ściągnięciem głowicy... liczę, że do jutra się z tym uporają, zawiozę głowicę i na środę powinna być do założenia.

A płyn chłodniczy w normie? Na jakim poziomie on się utrzymywał?

czy ten silnik nie ma wiele wspólnego z silnikiem opla? tam problem z braniem oleju jest bardziej znany i może bardziej opisany.

To z18xer opla/gm ale szczerze mówiąc osobiście niewiele słyszałem by ten silnik miał taką przypadłość, nawet dzisiaj się pytałem mechanika dokładnie o ten silnik i dokładnie o ten sam temat a zajmuje się głownie oplami zawodowo. Prędzej wałki zmiennych kół rozrządu mogą padać od zbyt rzadkiego interwału wymiany oleju, od jakości oleju i filtra oleju.

A płyn chłodniczy w normie? Na jakim poziomie on się utrzymywał?

płyn chłodniczy też swego czasu znikał :P , ale wymiana przewodów i kolanek przy reduktorze załatwiła problem, obecnie na stałym poziomie ;)

czy ten silnik nie ma wiele wspólnego z silnikiem opla? tam problem z braniem oleju jest bardziej znany i może bardziej opisany.

Tak, ma wiele wspólnego, przewertowałem forum Vectry C ale zbyt wielu konkretów nie znalazłem, padały też posty z ogarnięciem całej głowicy ;),

Już w zasadzie sobie założyłem, że ogarnę głowicę jak trzeba, Alfe chce użytkować jeszcze jakieś 3-4 lata :D więc ma być raz a dobrze :P, wiadomo, że nikt nie potrzebnie nie lubi kasy wydawać w większych ilościach no cóż nie zawsze się uda :P w skali roku oszczędzam (w teorii ;D) jakieś 2500 - 3000pln na paliwie z racji LPG więc... po roku wydatek się zwróci :D jedynie stacja multi wskoczy dopiero za miesiąc - dwa a nie w tym miesiącu i tyle :D

To z18xer opla/gm ale szczerze mówiąc osobiście niewiele słyszałem by ten silnik miał taką przypadłość, nawet dzisiaj się pytałem mechanika dokładnie o ten silnik i dokładnie o ten sam temat a zajmuje się głownie oplami zawodowo. Prędzej wałki zmiennych kół rozrządu mogą padać od zbyt rzadkiego interwału wymiany oleju, od jakości oleju i filtra oleju.

hmm ostatni raz olej wymieniany olej 8 miesięcy temu, zrobione około 9 000km na nim, plus oczywiście ok 9 L wlane podczas dolewek xD, no nie ma co gdybać chyba już póki co ;p otworzą to będzie wiadomo co tam w trawie piszczy :) na pewno dam znać :)

- - - Updated - - -

Jaki to poziom?

mniej więcej w połowie między max a min na zimnym zilniku

Narazie mam ten sam poziom płynu chłodniczego. U mnie wymieniałem uszczelnienia pod kolektorem wydechowym bo olej nieco rosił w okolicy podstawy filtra oleju. W zasadzie na bagnecie nie było różnicy ale silnik w tym miejscu nieco był usmarkany więc kwestia wizualna a z czasem pewnie byłoby go czuć po rozgrzaniu.

Narazie mam ten sam poziom płynu chłodniczego. U mnie wymieniałem uszczelnienia pod kolektorem wydechowym bo olej nieco rosił w okolicy podstawy filtra oleju. W zasadzie na bagnecie nie było różnicy ale silnik w tym miejscu nieco był usmarkany więc kwestia wizualna a z czasem pewnie byłoby go czuć po rozgrzaniu.

Ja w styczniu wymieniałem komplet uszczelek podstawy filtra oleju, to było pierwsze podejrzenie jeśli chodzi o ubytki i było zapocenie. Niestety najprawdopodobniej w moim przypadku to pierścienie :P no ale czego się nie robi żeby było belli dobrze :D

Robi się wiele zwłaszcza, jeśli to pasja. Też lubię mieć u siebie wszystko na tip top;) Powodzonka i daj znać jak postępy prac.

...co do innych problemow to zaraz po uruchomieniu delikatnie faluja obroty przez ok minute potem wszystko ok,

To falowanie występuje tylko na zimnym silniku, czy to wygląda tak że przy odpaleniu silnika wskazówka obrotomierza walnie ci ze 4X w górę i opada, czy na 850 lub 1000 obrotów ci lekko drga przez cały czas, czy jakiekolwiek problemy masz z odpalaniem, jakieś głuche ciche stuki w silniku na jałowym?

To falowanie występuje tylko na zimnym silniku, czy to wygląda tak że przy odpaleniu silnika wskazówka obrotomierza walnie ci ze 4X w górę i opada, czy na 850 lub 1000 obrotów ci lekko drga przez cały czas, czy jakiekolwiek problemy masz z odpalaniem, jakieś głuche ciche stuki w silniku na jałowym?

Bardziej "przy odpaleniu silnika wskazówka obrotomierza walnie ci ze 4X w górę i opada'' a potem już luz, trzyma równe obroty, stuków brak na luzie, jednak ostatnio zauważyłem, że przy ruszaniu na 1 i przy skręconych kołach coś tam zaterkocze lub zapiszczy ale jak się da trochę więcej gazu to nic się nie dzieje ...

- - - Updated - - -

jak to wszystko się poskłada do kupy po obecnej operacji :D postaram się to nagrać :P o ile będzie dalej występowało :P łatwiej o diagnozę będzie :)

Bardziej "przy odpaleniu silnika wskazówka obrotomierza walnie ci ze 4X w górę i opada'' a potem już luz, trzyma równe obroty, stuków brak na luzie, jednak ostatnio zauważyłem, że przy ruszaniu na 1 i przy skręconych kołach coś tam zaterkocze lub zapiszczy ale jak się da trochę więcej gazu to nic się nie dzieje ...

- - - Updated - - -

jak to wszystko się poskłada do kupy po obecnej operacji :D postaram się to nagrać :P o ile będzie dalej występowało :P łatwiej o diagnozę będzie :)

Takie falowanie to może być objaw padniętego elektrozaworu na ssącym, mi padł swego czasu, ale mi drgała wskazówka, ale miałem tak tez przy pierwszym odpaleni na zimnym, masz jakieś błędy? (kody błędów) napisz jaki masz tą temp oleju w czasie jazdy? dochodzi do 110 i wyżej?

Amortyzatory
Powrót