[159] Korekty wtrysków

Nie wiem jak u ciebie z fachowcami ale u mnie to dramat do czasu znalezienia warsztatu Autoklinika w Łodzi. To oni odnaleźli przyczynę. Nawet zleciłem nagranie jak jest ustawiony bo 3 miesiące wcześniej, przeskoczył mi rozrząd za sprawą urwanego koła pasowego, gdzie kawałek gumy wpadł pod pasek. Warsztat (Kuba serwisuje) gdzie niestety trafilem koło wymienili i ustawili rozrząd. Niestety pieniędzy za spier....ną robotę zwrócić nie chcieli bo jak twierdzą skąd mają pewność czy sam czegoś nie robiłem. Poniżej link jak ustawili rozrząd niech będzie przestrogą przed tym serwisem

Z tak przedstawionym rozrządem jeździłem i kombinowalem z wtryskami. Zawsze pierwszy był na minusie na zimnym na luzie -1,7 po rozgrzaniu na jałowym pierwszy był -0,7 drugi wtrysk korygowal 3 i 4 były idealne. Auto miało moc i jeździło normalnie nie dymiło. Na dynamicznej próbie na zimnym silniku ( na zewnątrz było poniżej zera) pierwszy wtrysk dochodził do -5,2 drugi +4 pozostałe powiedzmy w normie.

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Witam
Jak tak patrzę na twój wpis to myślę, że ja też mam przestawiony rozrząd. Moja Alfa ma klapki wymontowane zaślepiony EGR i wycięty DPF, zremapowana do 250 KM. Chyba podczas wymontowywania kolektora dolotowego musiał się przestawić. czy możecie zobaczyć na mój wykres korekcji wtrysków i potwierdzić przypuszczenia? o.. nie mogę dodać zdjęcia.... ok wtrysk pierwszy -2,52 drugi 5,10 trzeci 4,04 czwarty -1,96 piąty -4,78

u mnie w spoczynku korekty max do +0,3 i -0,5 ... pzeważnie poakzuje 0,01, 0,00... Ale podczas obciążenia dwa potrafią dość do +2.2 i -2.3

Ja mam na biegu jałowym (temp. wody = 90 stopni) jakoś tak:
1. cyl: +0,3
2. cyl: -1,6
3. cyl +1,6
4. cyl -0,3

W miarę dodawania gazu wygląda to mniej więcej tak:
1. cyl: 0
2. cyl: +0,5
3. cyl: -0,5
4. cyl: 0

3 Baki na LM 2666 nie pomogły. Testy pod obciążeniem robiłem jakieś pół roku temu to na drugim i trzecim cylindrze dochodziło do 2,2. Na razie tak jeżdżę i niczym się nie przejmuję. Powinienem z tym coś zrobić? Autko odpala i gasi normalnie, nierównych symptomów pracy silnika też nie zauważyłem.

Ostatnia edycja:
Od jakiś dwóch tygodni mam problem z moją Astrą. Rano, na zimnym silniku pracuje nierówno i kopci, taka praca trwa z 10-60 sekund (zależy od dnia) po czym przestaje i jest wszystko ok. Samochód przyspiesza normalnie, rano samo odpalenie również jest bezproblemowe, tylko ta nierówna praca. Raz się zdarzyło, że troche poszarpywał podczas przyspieszania, ale tylko raz przez kilka sekund. Spalanie się nie zmieniło, mam wrażenie, że przy "butowaniu" zaczął trochę kopcić, a wcześniej prawie w ogóle nie puszczał dymka. Choć tego nie jestem pewien, ponieważ jak było wszystko ok to nie wypatrywałem kopcenia tak bardzo jak teraz...

na wolnych obrotach:
cyl1: -0,68
cyl2: -1,26
cyl3: -0,78
cyl4: 2,73

przy 2200 rpm
cyl1: -1,00
cyl2: -5,07
cyl3: 0,97
cyl4: 5,08

Witam ponownie po małej przerwie :)
a więc zrobiłem w końcu kolektor, zdecydowałem się na usunięcie klapek. Roboty było sporo, ale się opłacało, auto zaczęło lepiej pracować (tak jakby gładziej, delikatniej, ciężko to określić), osiągi mam wrażenie trochę się poprawiły i spalanie nieco spadło.

Na zimnym silniku nierówna praca prawie zniknęła, choć jest delikatnie wyczuwalna, ale znacznie mniej. Niestety korekty wtrysków się nie poprawiły...

Czyli chyba jednak wtrysk nr 4 do wymiany... :/

Najpierw to ty podkładkę uszczelniającą pod wtryskiem sprawdź.

Najpierw to ty podkładkę uszczelniającą pod wtryskiem sprawdź.
podkładka była ok tzn żadne ciśnienie z pod wtryku nie wychodziło.

Wtrysk wczoraj wymieniony i nierówna praca się skończyłą :D silniczek wreszcie ładnie, równiutko klekocze :)
osiągi bez zmian, zobaczymy jak ze spalaniem.

tylko męczy mnie to kodowanie, otóż moim opcomem nie chciało się zakodować, wyskakiwał błąd, że nie chce się zapisać w pamięci. ale auto odpaliło i działa prawidłowo, check się nie pali, wszystko ok, więc chyba sobie to kodowanie odpuszczę...

Wtrysk wyszedł beż większych problemów, wymiana w sumie prosta, dojście doskonałe. tylko jest jeden problem, mianowicie żeby wyjąc wtrysk trzeba wyjąc tą "stopke" przyciskającą go. no i to jest tak chyba zaprojektowane żeby wyciągać wtryski od 1 do 4. ja miałem do wymiany wtryskiwacz nr 4. i jego samego się nie da wyciągnąc bo wychodzi z 2-3cm do góry i stopka blokuje się o wtrysk nr3. a więc musiałem poluzowac nr3 podnieśc te 2-3cm i dopiero mogłem wyciągnąc czwórkę. problem jest taki, że nr3 naruszyłem i nie wiem czy teraz ze starą podkładką będzie szczelnie. no ale zobaczymy, może będzie ok ;)

tylko męczy mnie to kodowanie, otóż moim opcomem nie chciało się zakodować, wyskakiwał błąd, że nie chce się zapisać w pamięci. ale auto odpaliło i działa prawidłowo, check się nie pali, wszystko ok, więc chyba sobie to kodowanie odpuszczę...
Ja też kombinowałem z wpisaniem wtryskiwaczy po ich wymianie a pożyczonym KkL-em (i MES-em) poszło bez najmniejszych problemów. KKL jest dość popularny!

witam,

mam pytanie - jakie sa akceptowalne odchylenia korekt podczas dynamicznego przyśpieszania ? Na jalowaym mam wszytkie od 0,0 do 0,5 ale jak daje buta to czasem mi odjadą do 1,5. z gory dzieki

Dla mnie korekty marzenie. Ja mam na jałowym na 3 cyl 5,5 na 1 i 4 po minus 2,6 i na drugim około minus 0,5. Takze 3 mam do wymiany tak mi się wydaje

Wysłane z mojej m4

Dla mnie korekty marzenie. Ja mam na jałowym na 3 cyl 5,5 na 1 i 4 po minus 2,6 i na drugim około minus 0,5. Takze 3 mam do wymiany tak mi się wydaje

Wysłane z mojej m4

A klapy wirowe w kolektorze masz ogarnięte? :)

Wysłane z mojej m4
Najpierw ogarnij wtyczkę na 3. wtryskiwaczu, bo może przerywać.

a żeby było śmiesznie autko ma prawie 240 tys km ;) z tym ze przy 210 jak zmienialem filtr paliwa to zalalem LM diesel cos tam i od tej pory caly czas jezdze na oleju 2t

Klap jeszcze nie ruszyłem. Z tą wtyczką coś pomyślę ale już kilka razy odpinalem wtyczki i nie było żadnej różnicy.

Wysłane z mojej m4

U mnie klapy off na jałowych korekty :
1c 0.4
2c 0.7
3c -1.45
4c 0.75

Wysłane z Nokii 3310

Silnik seria, nic nie było grzebane. Dobre to to, czy nie? Na marginesie dodam, że jak wcisnę do oporu na 3 biegu to korekty "dynamiczne" mam wszędzie nieco ponad 1, no może 1,5 (lecę z pamięci).
IMG_20160422_165908.jpg.

Tak jak widac, pomiar na tempomacie na ekspresówce, może było lekko pod górkę. Jednak dwa dni później przy tej samej prędkości na płaskim było podobnie.

EDIT:

zdjęcie po uploadzie straciło trochę ostrości, org rozmiar tutaj http://imgur.com/BR2l9zR

Ostatnia edycja:
Słuchajcie, ile warsztaty, ewentualnie serwisy Bosch biorą za przełożenie wtrysku na próbę? Długo trwa taka operacja? Mam do sprawdzenia wtrysk nr 1. Chciałbym go zamienić miejscami z wtryskiem nr 3. Aktualna korekta na rozgrzanym to +1,2. Na zimnym ponad +2,2. Kuracja olejem 2T nieskuteczna.

Za przełożenie na próbę tyle samo co za wymianę. Zależy jak pójdzie ale od 80 do 100

Panowie,
U mnie chyba leje jeden na cylindrze 3. Poniżej dane z FESa. Może tym być spowodowane kopcenie szarym dymem przy bardzo dynamicznym przyśpieszaniu?

[TABLE="width: 566"]
[TR]
[TD]Czas[/TD]
[TD]Inj. correction Cyl. 3[/TD]
[TD]Inj. correction Cyl. 4[/TD]
[TD]Inj. correction Cyl. 1[/TD]
[TD]Inj. correction Cyl. 2[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD]s[/TD]
[TD]mm³/w[/TD]
[TD]mm³/w[/TD]