• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Temat rzeka, jaki olej lejecie/polecacie??

Jaki olej byś wybrał/wybrała?

• Motul

Głosów: 50 22.1%
  • Vavoline

Głosów: 40 17.7%
  • Castrol

Głosów: 7 3.1%
  • PENRITE

Głosów: 12 5.3%
  • MILLERS OILS

Głosów: 34 15.0%
  • Selenia

Głosów: 14 6.2%
  • Yacco Lube

Głosów: 1 0.4%
  • Texaco

Głosów: 1 0.4%
  • Total

Głosów: 3 1.3%
  • Mobil

Głosów: 4 1.8%
  • RAVENOL

Głosów: 14 6.2%
  • Shell

Głosów: 16 7.1%
  • Fuchs

Głosów: 4 1.8%
  • Midland

Głosów: 0 0.0%
  • Eurol

Głosów: 9 4.0%
  • Liqui Moly

Głosów: 17 7.5%

• Łącznie głosujących
    226
Przybliżysz mi o co chodzi z tą płukanką ? To jakiś zabieg przed zmianą oleju na inną lepkość ? :o

Płukanka to wypłukanie syfu z silnika pozostawionego przez poprzednie oleje, nagaru itd. I nie, nic się nie rozszczelni itp. Zabieg całkowicie bezpieczny.

Robisz to podczas wymiany oleju. Butelka kosztuje 20-30 zł. Są też lepsze/droższe.

Wysłane z mojego HTC One_M8 dual sim przy użyciu Tapatalka

O jednej rzeczy zapomnieliście, że płukanka nic nie zrobi dla zdrowego silnika. Sytuacja się zmienia jak do oleju został jakiś krewny Moto Doktora dolany, wtedy z silnika będzie się lało w skrajnym przypadku

O jednej rzeczy zapomnieliście, że płukanka nic nie zrobi dla zdrowego silnika. Sytuacja się zmienia jak do oleju został jakiś krewny Moto Doktora dolany, wtedy z silnika będzie się lało w skrajnym przypadku

Nic nie było wlewane z takich specyfików to na 100%. Wiem bo ta Alfa jest w rodzinie od nowości :) I przebieg 99000 też jest w pełni oryginalny :)

To nie ma się czego bać, ja płukanki leję co drugą wymianę oleju

wlyszkow
Co powiesz o oleju Specol gold 0w40? Znasz moze analizy tego oleju? Czy wypada dobrze na tle Neste City Pro, Mobil NewLife,Meguin 0w40. Zaciekawilo mnie ze posiada norme a5/b5 przy tej lepkosci

Nie widziałem jego analizy ale pakiet powinien mieć jak Gold 5W40. Z parametrów raczej niskie spalanie niż max ochrona. A5/B5 musi być pomyłką drukarską bo 0W40 jeśli już to A3/B4 skoro HTHS min. 3,5.
Z ww. najlepszy byłby pakiet dodatków z New Life na bazie Neste ale nie można mieć wszystkiego :-(

Co do podróbek to najlepiej chyba kupić 300v w metalowych bańkach ale nie wiem czy te nowe mają taki sam specyficzny zapach i kolor jak te stare 300v sprzed 10 lat bo mam zostawione trochę dla porównania. Pamiętam jednak, że 300v był wtedy okropnie drogi i kosztował 4l z 300zł.

Tak samo na opakowaniu ma blad w druku synthtic. Szukam oleju dla zony silnik 1.4 turbo. Wybralem lepkosc 0w40 z racji pokonywania krotkich dystansow 3-5km. Zalezy mi na jak najlepszej pompowalnosci by olej szybko smarowal silnik. Stosowany bedzie Ar9100. I wpadl mi pomysl z tym Specolem. Ale duzo ludzi poleca tego mobila/neste/shell/motul xmax. Wazne by olej radzil sobie tez z rozrzedzaniem przez paliwo ale i posiadal rowniez hths z min 3.2 bo czasami biore auto na "przedmuchanie".

Mam takie głupie pytanie[emoji14]czy do 1.9 JTD "pojedzie" CASTROL VECTOM 10W40 jest to olej do samochodów ciężarowych :D

A ja Ci polecam Mobil 1 Peak Life 5W-50. Zalewałem kiedyś Ecotec'a tym olejem. Jazda głównie na krótkich dystansach + obrotomierz wskazywał czerwone pole bardzo często.

Tak samo na opakowaniu ma blad w druku synthtic. Szukam oleju dla zony silnik 1.4 turbo. Wybralem lepkosc 0w40 z racji pokonywania krotkich dystansow 3-5km. Zalezy mi na jak najlepszej pompowalnosci by olej szybko smarowal silnik. Stosowany bedzie Ar9100. I wpadl mi pomysl z tym Specolem. Ale duzo ludzi poleca tego mobila/neste/shell/motul xmax. Wazne by olej radzil sobie tez z rozrzedzaniem przez paliwo ale i posiadal rowniez hths z min 3.2 bo czasami biore auto na "przedmuchanie".
Jeśli pod AR9100 to weź najlepszą bazę - wg mnie Neste. Dodatki w oleju jak i HTHS nie są tak ważne jeśli dodajesz AR9100.

Nie chcę kombinować. Pamiętam, że pisałeś o laniu 0w30 do swojej Julki, stąd pomysł.
Chcę zapewnić Julce kompleksową ochronę, bo choć obecnie to auto dla żony, to ja nie lubię się rozstawać z autami :)
Wiem ze FAP bardzo kombinował i w kolejnych wydaniach instrukcji zmieniały się zalecenia dotyczące oleju dla mojego silnika i trochę się pogubiłem.
Chciałbym wlać coś pewnego co zapewni mi święty spokój na rok (nie przejedzie pewnie więcej niż 10kkm, stoi w garażu, więc bardzo zimnych startów prawie nie ma, jeśli ktoś jeździ ostrzej to ja, a ja postaram się pamiętać o schłodzeniu turbiny po zabawie). Cena nie gra bardzo istotnej roli, przy takiej częstotliwości zmian. Czy np Penrite + Archoil to w tej sytuacji jest odpowiednie rozwiązanie ?
Penrite z AR9100 będzie ok ale jeśli cenisz Amsoil to pomyśl nad 0W40 AZF

Mam takie głupie pytanie[emoji14]czy do 1.9 JTD "pojedzie" CASTROL VECTOM 10W40 jest to olej do samochodów ciężarowych :D

Ta lepkośc nie jest odpowiednia do 1.9 jtd. Ta marka oleju jest co najwyżej średnia. Ten olej się po postu nie nadaje moim zdaniem. Silnika raczej nie zatrzesz ale wybież może inny olej.

- - - Updated - - -

Jeśli pod AR9100 to weź najlepszą bazę - wg mnie Neste. Dodatki w oleju jak i HTHS nie są tak ważne jeśli dodajesz AR9100.

Jeśli weźmiemy pod uwagę wątek ekonomiczny to jednak Neste cenowo wychodzi sporo drożej od Specola i wyraźnie drożej od Shella. Ale fakt ma najlepszą bazę. Jeśli się nie mylę to Mobil jest na bazie HC. A jak ty oceniasz bazy te nowe "syntetyczne" bazy Shella bo zdania są podzielone (że taki lepszy hydrocraking) ?

Ja bym tak HC nie oceniał pogardliwie, przecież nawet Penrite i inne marki premium mają po coś w ofercie mineralne i półsyntetyki.
Znam przypadki głównie w USA (bo tam nie boją się mineralnych i półsyntetyków) gdzie silniki mają po 300-400 tyś mil na takich olejach i to nierzadko w wersjach turbo i biturbo. Nawet wiele ma od nowości te turbiny, a zdarzają się silniki zatarte do remontu na olejach estrowych i w pełni syntetycznych.
Poza tym najnowsze silniki nie zrobią bezawaryjnie takich przebiegów jak te z lat np. 90
Co ciekawe np. Penrite zaleca do wankla Mazdy tylko i wyłącznie mineralny olej.
http://www.penriteoil.com.au/tech_pdfs/0Mazda Rotary Engines - NOV 2014.pdf

Ostatnia edycja:
Ok tylko tam HC kosztują po kilka USD za qt a na wyprzedażach po $2-3 nawet a u nas wołają jak za high tech ;-)
Fakt, że ktoś zatarł silnik na PAO/ester nie znaczy, że na minerale by przeżył a nawet wątpliwe.
GTL to lepsza wersja GIII, wyższy indeks lepkości, lepsza płynność na zimno ale czy w finalnej formule aż tak wielka jest poprawa to mam wątpliwości. Wg mnie niektóre oleje miały lepsze parametry na GIII z dolewką PAO niż obecnie na samym GTL. Chyba głównie producent zaoszczędził...
Amsoil już wiele lat temu udowodnił, że z minerałami w tych Mazdach to mit.

Amortyzatory
Powrót