[159] Klocki i tarcze

U mnie są:
Zimmermann Sport + Galfer Sport FDT1055 na przodzie
Brembo UV Painted + Galfer Sport FDT1055 na tyle

-

A czy Galfery sprawdzą się w połączeniu ze zwykłą gładką tarczą np Zimmermana?
Jestem trochę uprzedzony do nawiercanych / nacinanych tarcz ze względu na:
- częstrze przypadki pękania
- hałas - buczenie (hałas jest tym co najbardziej mnie wnerwia w jeździe samochodem, lubię ciszę).

Czy nowe Zimmermany mają zabezpieczenie antykorozyjne?
Czy są jakieś lepsze gładkie tarcze?

ps. czemu na tyle używasz brembo a nie zimmermana? są lepsze?

Zamontowane na przód tarcze Textar i klocki Ate kotwica nie zatrzymała by lepiej polecam taki zestaw
Ciekawostka Bugatti Veyron ma montowane zestawy Textara.

Textar robi też zestawy na pierwszy montaż m.in. dla BMW.

Witajcie, siedzę na forum od 2 dni, szukając odpowiedzi jakie mam zakupić tarcze i klocki do mojej Alfy i już mam tego dość, może mi pomożecie. Alfa 2.4 JTDm 200KM, zaciski duże czerwone Brembo, VIN ZAR93900007091097. Zależy mi na czymś przyzwoitym choć nie kosztującym fortuny, szukałem Textarów ale nigdzie nie znalazłem w rozmiarze 330mm. Tarcze i klocki potrzebuje zarówno na przód jak i tył, Alfa stoi w serwisie i oczekuje na części także jeżeli ktoś może niech mi pomoże, będę zobowiązany...

Witajcie, siedzę na forum od 2 dni, szukając odpowiedzi jakie mam zakupić tarcze i klocki do mojej Alfy i już mam tego dość, może mi pomożecie. Alfa 2.4 JTDm 200KM, zaciski duże czerwone Brembo, VIN ZAR93900007091097. Zależy mi na czymś przyzwoitym choć nie kosztującym fortuny, szukałem Textarów ale nigdzie nie znalazłem w rozmiarze 330mm. Tarcze i klocki potrzebuje zarówno na przód jak i tył, Alfa stoi w serwisie i oczekuje na części także jeżeli ktoś może niech mi pomoże, będę zobowiązany...
Szukałeś na aparts.pl?
Tu masz tarcze na przód 330:
https://aparts.pl/partscatalogue/92...03-0039-00082-000037154-98200~61451~1PRO.aspx

O i super ale powiedz mi czy jest jakaś w ogóle różnica między tarczami: Textar, Ate, Brembo czy Zimmermann o TRW nie myślę bo sporo negatywnych o nich opinii tu czytałem. Jakie klocki do tego czy to tak na prawdę w tych przedziałach cenowych ma jakieś znaczenie, robi różnicę?

Różnica to przedewszystkim w cenie będzie Textar, Ate, Brembo czy Zimmermann to dobre marki i kazdy z nich zrobi robotę faktycznie TRW bardzo podrabiają Każde markowe klocki zatrzymają Cie w miejscu.

No właśnie cała w tym rzecz, że szukając czegoś do mojej Alfy, przeglądając kolejne sklepy internetowe okazuje się że wszystkie te marki są w zasadzie w tej samej cenie między 230 a 245 zł za szt. mówiąc o przodzie, podobnie z tylnymi tarczami, wszystko bardzo podobnie więc sam nie wiem co wybrać? A jakie klocki...? Nie wiem nawet czy mam czujnik zużycia klocków w Alfie (będąc szczerym) mam ją od niedawna. Pojechałem na zmianę rozrządu a tu się okazało przy ogólnym przeglądzie Alfy, że ma do wymiany cały zestaw hamulców do natychmiastowej wymiany (nawet przyznam się, że nie zauważyłem hehehe).

Nie wiem nawet czy mam czujnik zużycia klocków w Alfie
Możesz zadzwonić do sklepu i dobrać części pod nr VIN Alfy :) Ja też niedługo będę zmieniał tarcze i klocki i zdecydowałem się na zestaw TEXTAR :) Głównie z uwagi na opinie użytkowników, ale cena też jest ok :)

Słuchajcie moi drodzy, słyszeliście o czymś takim jak firma Bozarto i ich układach hamulcowych? Jestem właśnie na ich stronie i tarcze sportowe, nacinane i nawiercane rozmiar 330 mm są w cenie 249,00!!!!! Ogólnie przeszedł bym dalej szukając czegoś innego jednak dają oni dożywotnią gwarancje na nie, tzn. obejmuje ona (pisemna) zużycie do granicy dopuszczalnej. Może ktoś to już montował, może to jakieś odkrycie a może nie, ciekaw jestem co na to powiecie. Nie mogę dodać linka ale stronka to Bozarto pl

Bozarto to nic innego jak Mikoda. A wiec Gównolit. Kup zwykle Zimmermanny, Textary, ATE i bedziesz zadowolony. Do tego np Klocki Galfera, jesli chcesz poprawic hamowanie i bedzie bardzo ladnie. Klocki Galfera to niestety juz wiekszy wydatek, ale naprawde warto.

Pozdrawiam

Słuchajcie moi drodzy, słyszeliście o czymś takim jak firma Bozarto i ich układach hamulcowych? Jestem właśnie na ich stronie i tarcze sportowe, nacinane i nawiercane rozmiar 330 mm są w cenie 249,00!!!!! Ogólnie przeszedł bym dalej szukając czegoś innego jednak dają oni dożywotnią gwarancje na nie, tzn. obejmuje ona (pisemna) zużycie do granicy dopuszczalnej. Może ktoś to już montował, może to jakieś odkrycie a może nie, ciekaw jestem co na to powiecie. Nie mogę dodać linka ale stronka to Bozarto pl

Zobacz sobie ile kosztują markowe sportowe tarcze do Twojej Alfy i zrozumiesz do czego to się nadaje.
Popatrz sobie w dowodzie ile waży Twoje auto i pomyśl, czy na pewno chcesz oszczędzać na hamulcach.
Tarcze BREMBO - 209 pln/szt. Klocki FERODO - 202 pln komplet
To naprawdę taki wielki wydatek ???

W cale tu nie chodziło o jakąś złudną oszczędność, tarcze Brembo 209pln a te Bozarto 249pln przyznam się szczerze, że jako zielony w temacie sądziłem że to coś może i dobrego. Rozpatrywałem już komplet sportowych tarcz Zimmermana i po prostu natrafiłem na tą stronkę. Poszukałem, poszperałem, poczytałem, że to Mikody a w zasadzie jak gościa przed chwilą na gg zapytałem kto to produkuje to się rozłączył co było gwoździem do... Decyzja podjęta kupie tarcze Brembo ale i tu pojawia się pytanie, który nr tarcz Brembo bo do mojej są trzy rodzaje na przód i mam sobie wybrać które chcę a czym się różnią to nie wiem. Klocki wezmę jak polecasz Ferodo jak rozumie w tej cenie to Ferodo standard.

I wszystko zrobione:) Dzięki za rady...przód tarcze TRW plus oryginalne klocki, tył meyle platinium plus oryginalne klocki. Efekt taki, że amortyzatory z przodu nie wytrzymują, szczególnie zjeżdżając z górki. Zero piszczenia, zgrzytania, wszystko chodzi cicho i sprawnie mimo braku specjalnego docierania.

Hołowczyc mówi, że dobre ;)

Amortyzatory
Powrót