[159] Odpalanie w mrozie

Moja historia z tzw. paliwem zimowym:
W niedzielę rano przy temp. -13*C auto z silnikiem 1.9 8v mjtd odpaliło bez problemu. Po przejechaniu ok. 1 km zgasło. Zapaliła się kontrolka silnika. Kolega zaproponował wymontowanie filtra paliwa i ogrzanie go w garażu. Zamontowaliśmy ogrzany filtr.Po odpowietrzeniu paliwa, auto odpaliło bez problemu.
Paliwo orlenowskie zatankowane było do pełna 26.12. W chwili zamarznięcia w baku było ok 2/3 paliwa. Filtr paliwa Bosch wymieniany był w kwietniu ub. roku i przejechałem na nim ok.12 kkm.

Wymontowanie filtra i ogrzanie go w garażu ?
A nie lepiej zagotować wody w czajniku i polać obficie filtr ?
Ja tak robiłem w tamtym roku jak mi zamarzło paliwo. Efekt natychmiastowy i bez babrania.

U mnie też jest takie buczenie, wyłącznie przy pierwszym odpaleniu po nocy i temp. rzędu -10 stopni, przy czym jak silnik zaskoczy to to buczenie też tak w rytm silnika gra (przerywa). Czy rozrusznik - nie wiem, wątpię, chociaż brzmi trochę jak wyrąbana tuleja rozrusznika w niektórych autach.
Równie dobrze może to być pompa CR mająca problemy z zassaniem gęstego paliwa z filtra (nie stosowałem dodatków zimowych) - silnik odpala i chodzi nierówno przez kilka pierwszych sekund.

Pompa wspomagania - nie sądzę, płyn spływa do niej grawitacyjnie ze zbiornika więc nie ma możliwości "pracy na sucho" po postoju.

A jak wyglada sprawa z wymiana swiec? Szybko i bez problemów czy jest jakieś ciężkie dojście i trzeba się nameczyc
Dojście jest bezproblemowe z góry silnika, zdejmuje się tylko wtyczki (ostrożnie - kruche) ze świec i można wykręcać.

Ja rozumiem -20* C, wtedy dolałbym dodatek do paliwa, ale to było ,,tylko" -13* C.
Niby tak, ale jednak. Poza tym dodatki "łapią" wodę z paliwa więc to na pewno działa na plus.

Ostatnio znajomemu poszła w pizd....u pompa paliwowa w leonie właśnie przez paliwo przy temp. w okolicach - 20. Zamarzło, ot takie dobre paliwo na stacjach

NA 100% rozrusznik do regeneracji - miałem identyczny dźwięk czym zimniej to trwał dłużej. Czyszczenie, nowy bendix, tulejki, szczotki załatwiły sprawę :)

A ja obstawiam pompę wspomagania. U mnie tak samo kilka sekund zawyje przy dużych mrozach. W 156 JTS identycznie mi wyła pompa wspomagania przy dużych mrozach, dokładnie ten sam dźwięk :)

Panowie pomóżcie. Miałem problem z odpaleniem auta w czwartek, wcześniej wyskakiwał błąd świec, świece wymienione, poszedł też przekaźnik świec - również wymieniony. Ale problem znów nastąpił. Alfa ma problem z odpaleniem, rozrusznik kręci, aku nowe a odpalanie męczarnia. Trzeba kręcić z 1,5 minuty i odpala ale strasznie kopci na szaro. PO wyłączeniu silnika znowu to samo. Co to może być, filtr paliwa, pompa? Ktoś na pewno ma większe doświadczenie z Alfami. Pozdrawiam

Ok spróbuję. Nie chciałbym żeby to był zawór EGR...
Edit. A czy błąd zaworu wykaże na komputerze?

Ostatnia edycja:
A ja mam jedno pytanie. Moja Bella po odpaleniu na zimno do osiągnięcia pewnej temperatury dymi w sposób pokazany na filmiku. Dymi w ten sposób przy każdym odpaleniu. Czy jest to normalne?

Pushq Tobie to kopci, jakby mały Jasiu sie uczył palić, a moja kopci na biało jak stara Kubańska baba :D

Mi się wydaje, przynajmniej u mnie tak wnioskuje, że to wina wycietego DPF i ostatnio problemy z EGR, Ale w przyszłym tygodniu oddaje Belle na porządny wypoczynek w spa u mechanika, także egr sie zaślepi i wykasuje błędy, nowe oleje w silniku i skrzyni, sprawdze kompresję i świece żarowe i mam nadzieję że dymienie zdecydowanie się zmiejszy. Ja tam na niego już nie zwracam uwagi, grunt że jeździ, oby mi tylko paliwo nie zamarzło jak wracałem z Wrocławia własnie ;) A i czy to normalne że przy niskich temperaturach, lubi sie pojawiać błąd poduszek, który za jakiś czas znika po wyłączeniu slinika??

Ok spróbuję. Nie chciałbym żeby to był zawór EGR...
Edit. A czy błąd zaworu wykaże na komputerze?

Po zaślepieniu EGRa wyskoczy Ci kontrolka check engine między zegarami. Jeśli po zaślepieniu problem minie to masz pełen wachlarz możliwości: wyprogramowanie, regeneracja, wymiana... ;-)

A ja mam jedno pytanie. Moja Bella po odpaleniu na zimno do osiągnięcia pewnej temperatury dymi w sposób pokazany na filmiku. Dymi w ten sposób przy każdym odpaleniu. Czy jest to normalne?

Ale całkowicie zimna Ci tak dymi? Ja mam to samo w mrozy tylko zaczyna się po jakiejś 0.5 min pracy silnika i jak przyłoże rękę to czuć, że spaliny delikatnie wyższą temp już mają i wydaje mi się to normalne. Jak oddychasz na mrozie cieplejszym powietrzem to też to widać:D

Ale całkowicie zimna Ci tak dymi? Ja mam to samo w mrozy tylko zaczyna się po jakiejś 0.5 min pracy silnika i jak przyłoże rękę to czuć, że spaliny delikatnie wyższą temp już mają i wydaje mi się to normalne. Jak oddychasz na mrozie cieplejszym powietrzem to też to widać:D

No ten filmik nagrałem jak byłą całkowicie zimna, tuż po odpaleniu w mrozie, wcześniej stała tydzień nieodpalana.

Wiem, że teoretycznie widać, ale wcześniej miałem dCi i takich rzeczy nie było. Nawet w mrozy.

Wg. mnie normalna sprawa u mnie jest to samo na zimnym przez pierwszą chwile. To samo miałem w hdi

U mnie nie odpaliła po 20 stopniach mrozu (w góry pojechałem). Ledwo kręciła. Podejrzewałem różne rzeczy, głównie wtryski, ale kupiłem nowy aku i odpaliła w zasadzie od strzału O_o. Zawsze miałem problem z klemą masową i podejrzewam że akumulator nie był doładowywany. W nowym elektroda ma chyba jeszcze mniejszą średnicę, więc wywaliłem w ogóle tą podkładkę która jest między blaszkami klemy i dopiero wtedy byłem w stanie fest to dokręcić.

Na razie obserwuję sytuację, ale naprawdę warto zwrócić uwagę na klemy i masę.

Witam,u mnie jak jest -15 czy -10 czy jak na filmie -4,5 jak od[alam auto jest taki specyficzny dżwiek.Wiecie co to może byc.Błędów żadnych,świece ok,paliwo z Lotosa,Akumulator ma 2 lub 3 miesiące .

Różne samochody, różne możliwe przyczyny występowania takiego dźwięku.
Moja propozycja: każdy u którego taki dźwięk się pojawia niech poprosi kogoś o pomoc. Maska w górę, pomocnik stoi i słucha, kierownik odpala. Potem weryfikacja źródła dźwięku. Pompa wspomagania jest po lewej stronie (stojąc przodem do auta), rozrusznik jest po prawej z tyłu silnika. Nie da się pomylić.
Info dla 1,9 jtdm, dla innych nie wiem, nie widziałem.

Pozdrawiam

Za regeneracje rozrusznika zapłaciłem 150zł łącznie z operacją wyciągania i zakładania - chyba to nie tak dużo dla świętego spokoju to zrobić.
U mnie po regeneracji ten dźwięk się już nigdy nie pojawił - przypadek?
Witam. Damian, niestety regeneracja na krótko sie zdała. Teraz jak były te mrozy ( poniżej -10) dźwiek bendiksa znowu był słyszalny. :)

wg mnie to na 90proc start wspomagania. TTTM a słychać jak bendix.Przeszukaj forum.

Ładnie zapaliła ten dźwiek pojawia sie i u mnie, a kontrolka airbag świeci się od czego?

Amortyzatory
Powrót