• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Interfejsy diagnostyczne

Pytanko - mam ELM 327 bez rezystora, wszystko działa jak trzeba. Podpowiedzcie proszę, co oprócz diagnostyki i monitorowania parametrów mogę tym zrobić? Coś przestawić, włączyć/wyłączyć, aktywować?

Poszperaj sobie w MES. Wszystkie możliwości są tam opisane.

Panowie, przepraszam jeśli odpowiedzi można znaleźć we wcześniejszych postach, ale jestem przed wyjazdem i nie mam czasu prześledzić wątku. Kupiłem ELM 327 i po podłączeniu na szybko wyskakują mi takie komunikaty:
Po połączeniu z Engine – port com 1 nie istnieje
You need Elm327 /OBD to connect to this module – po połączeniu z service

Po simulate – invalid ISO code
Ale po uruchomieniu scan dtc zeskanowało i pokazało jakieś dawne błędy

Co nie jest ok? Przy zakupie prosiłem o przygotowanie pod fiata, czyli usunięcie tego rezystora.

Musisz ustawić w Settings odpowiedni port COM, ew. masz tam skanowanie i wskaże Ci który to port.

alcapone:
Adaptery (przejściówki) albo zrobić przełącznik w ELMie, który będzie przełączał odpowiednie piny.

monoholik:
jak komuś ELM nie starcza to można kupić OBDLink za ~300zł z softem, bo wydawanie 1700zł na ten cud powyżej (który wcale jakiś rewolucyjny względem MESa nie jest) to lekkie przegięcie.

Jeśli ktoś w Poznaniu potrzebuje ELMa na bluetooth to mogę odpalić za dychę, kupiłem na allegro ale nie paruje się z moim Hujwejem - z innymi telefonami działa.

Ostatnia edycja:
Bo to już jest profesjonalne narzędzie, wrzuca się w koszty, zakup się amortyzuje, a to na siebie zarabia. ELMa z MESem to się bierze dla siebie żeby sobie auto doposażyć albo check engine skasować...
Co z tego, że możesz MESem parametry odczytać, skoro nie wiesz jakie wartości powinny mieć. Examiner z tego co wiem posiada tabelę i sam potrafi porównać czy parametry mają odpowiednie wartości. Ot chociażby tai niuansik :)

Bo to już jest profesjonalne narzędzie, wrzuca się w koszty, zakup się amortyzuje, a to na siebie zarabia. ELMa z MESem to się bierze dla siebie żeby sobie auto doposażyć albo check engine skasować...
Co z tego, że możesz MESem parametry odczytać, skoro nie wiesz jakie wartości powinny mieć. Examiner z tego co wiem posiada tabelę i sam potrafi porównać czy parametry mają odpowiednie wartości. Ot chociażby tai niuansik :)

Z doświadczenia wam powiem, że Examiner jest dobry do nowszych samochodów i to do wybranych funkcji (np. procedury DPF w EDC17). A i to nie do końca, bo z Ducato 2.0 EDC17CP49 ma problemy i jak na razie nie jest w stanie wyzerować poprawnie nasyceń. MES wcale nie jest z tyłu. MES jest naprawdę dobrym narzędziem diagnostycznym. Jeśli się wie jak go używać. Z uzyskanych wykresów jest się w stanie powiedzieć o wiele więcej niż głupia maszynka może automatycznie wyłapać. Osobiście uważam, że do diagnostyki jest o wiele lepszy.

Kolego anAlfaBeta, czy kolega diagnozował coś MES-em ? Podstawowe wartości zwykły gimbus może sobie porównać. Występują one w w parach wartość mierzona i żądana. Do tego są parametry odczytywane wprost z czujników i jeśli się je porówna do wartości, które znajdują się w mapach sterownika ECU, to ma się wszystko jak na dłoni. Tyle tylko, że do tego trzeba mieć szersze pojęcie o tym co w trawie piszczy ;)

- - - Updated - - -

Examiner inaczej tłumaczy błędy, a to już nie jest niuansik

Nie ma rozjazdów nawet w błędach specyficznych dla marki (tych z poza standardu OBD). Czasami jest problem w samym tłumaczeniu angielski, polski ale finalnie lokalizacja problemu wychodzi na to samo.

Kolego anAlfaBeta, czy kolega diagnozował coś MES-em ? Podstawowe wartości zwykły gimbus może sobie porównać. Występują one w w parach wartość mierzona i żądana. Do tego są parametry odczytywane wprost z czujników i jeśli się je porówna do wartości, które znajdują się w mapach sterownika ECU, to ma się wszystko jak na dłoni. Tyle tylko, że do tego trzeba mieć szersze pojęcie o tym co w trawie piszczy ;)
Nie masz punktu odniesienia w FES/MES jeśli chodzi np. o wskazania poziomu sygnału z czujników, tj. mV. Wiadomo, że parametry przetworzone (na jednostki właściwe pomiarowi) i oczekiwane możesz sobie porównywać do woli, ale nie o to mi chodziło, tylko właśnie o sygnały źródłowe.

A co Ci te sygnały źródłowe miałyby dać ? Wybacz ale to jak podawanie prędkości auta np w liczbie impulsów na sekundę na wale, a nie km/h.

Wg mnie łatwiej w ten sposób stwierdzić, czy dany czujnik jest sprawny sam w sobie.
Dobry przykład podałeś. Liczba imp/s jest zależna tylko od prędkości obrotowej tegoż wału, ale żeby zrobić z tego km/h, to już trzeba znać m. in. rozmiar koła, czyli jakąś arbitralną wartość.
Jak łatwiej stwierdzić uszkodzenie czujnika, znając imp/s i wartość oczekiwaną czy km/h? Oczywiście imp/s.

Niestety nie mogę się z tobą zgodzić. Sama wartość elektryczna tego co mierzy jakiś czujnik nie mówi nic bez odniesienia co liczy, w jakiej skali itp. Prąd/napięcie/słup jakiejś cieczy/tym podobne są jedynie pośrednikiem do ukazania zakresu jakiegoś zjawiska.

Te arbitralne wartości o których mówisz, albo są hard-coded w komputerze samochodu, albo są dostępne z poziomu FES/MES ergo... przeliczona wartość mówi tyle samo co czysta wartość elektryczna z czujnika.
Co więcej, w przypadku auta i poziomów zakłóceń elektrycznych które wewnątrz niego występują, wartość czysto elektryczna - np nie filtrowana albo nie uśredniana, może tylko dawać mylne wrażenie. Zwłaszcza, że mówisz o pomiarach napięciowych czyli bardzo wrażliwych na zakłócenia.

Są katalogi gdzie są ch-ki czujników.
Są też softy (wsady) i jak ktoś ma wiedzę to sobie sprawdzi jak dekoduje napięcie ecu.

Panowie posiadam świeżo zakupiony elm327, zainstalowane sterowniki, MES ver.2.2 i problem z konfiguracją i połączeniem - ustawiam interfejs na ELM327 1.3+ oczywiście port com ustawiony prawidłowo jak i jego prędkość na 38400 klikam test i niby wykryło ELM 1.4, natomiast kiedy używam opcji szukaj interfejsów wykrywa mi OBDLink (USB/Bluetooth). Czytam ECU, ale nie daje rady połączyć np. z CAN SETUP lub Reset przeglądu - błąd ELM->ECU. Co powinienem ustawić w MESie ew. jak przerobić to ustrojstwo, poniżej załączam zdjęcie mojego interfejsu.
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• 20150901_221415.jpg
    20150901_221415.jpg
    153.1 KB · Wyświetleń: 428
  • 20150901_221635.jpg
    20150901_221635.jpg
    112.9 KB · Wyświetleń: 425
Amortyzatory
Powrót