• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Interfejsy diagnostyczne

Zastanawia mnie fakt ze problem z tym adapterem mam tylko przy mojej 159. Podłączyłem ten adapter do BMW 550d F10 I działa on bez problemu, natomiast w mojej Alfie łącze się z adapterem lecz ten nie może się połączyć z ECU mojej Alfy. Może jest to wina czego innego ?

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Ja myślę, że to kwestia tego rezystora.

Będę musiał się w takim razie trochę tym pobawić lecz szkoda ze nie działa od razu

Wysłane z mojego SM-N910F przy użyciu Tapatalka

Ja miałem sytuację, że łączył się z silnikiem tylko - po usunięciu rezystora (121) łącze się z wszystkim prócz ABS.

Do ABS i ksenonów najcześciej potrzeba adaptera 1.

Do ABS i ksenonów najcześciej potrzeba adaptera 1.
A nie łatwiej będzie zrobić zworkę wewnątrz i nie bawić się z tymi adapterami?
Ja u siebie zwarłem te trzy piny i wszystko łączy mi się bez problemu. tak to wygląda.
attachment.php

to jest ten cienki czarny przewód

Załączniki

• 20150622_094917.jpg
    20150622_094917.jpg
    62.3 KB · Wyświetleń: 530
Sianie po wszystkich liniach nie jest za dobrym pomysłem. Jeżeli dodatkowo podłącza się elma pod inne wozy..

Ja mam na przełącznikach zrobione - na "dip switch'ach"

Kabla używam tylko do swojej 9 i nie mam problemów z komunikacją z poszczególnymi centralkami. ale jak znajdę wolny czas to może go przerobię na przełącznik. Myślisz ze to w czymś przeszkadza? zresztą te adaptery robią dokładnie to co na zrobiłem we wtyczce tylko ze na stałe.

Jestem zupełnie zielony w temacie FES i MES, czy ktoś podpowie mi co mam ściągnąć/kupić żeby to działało prawidłowo? Wyczytałem, że np dp ABS i poduszek często potrzeba jakiejś przejściówki, że niektóre kable mają jakiś rezystor niepotrzebny. Gdzie kupić coś (za rozsądne pieniądze) co na 100% zadziała?

Może ktoś z okolicy Warszawy (targówek) za symboliczną flaszkę pokaże mi jak to działa, sprawdzi auto itp?

Ten kabel a'la ELM od Viakena rownież miewa problemy z CANem.

To już sam nie wiem,który kupić. Mam ELM 327 ale łączy się tylko z silnikiem. [emoji53]
252.jpg

Kupiłem kabel od Viaken'a, ten najnowszy elm 327 z przejsciówką do ABS.
Wszystko działa z silnikiem 1.75tbi. Łączy się zarówno z silnikiem, poduszkami jak i ABS.
Problem jedynie jest ze sterownikami pod XP (z win 7 już OK, sam się instaluje), bo te ze strony nie działają, udało mi się znaleźć gdzieś na forum vw plik exe, który takowe dopiero zainstalował.

O jakich problemach piszesz jeśli można wiedzieć?

Takich samych jak w nieprzerobionym ELMie. Nie można się połączyć np. z body.
Dwóch moich klientów to miało.
A po za tym chwalenie się 10x szybkością nic tu nie daje bo Alfa i tak zwolni transmisję.
Dla mnie nie warto.

U mnie wszystko smiga bez przerabiania, na początku miałem problemy z konfiguracją ustawien, tzn nazewnictwem tego kabla w ustawieniach, wybraniem odpowiedniej szybkości. Poza tym też ważne na jakim porcie usb byly instalowane sterowniki i adekwatnie do tego tez należało wybrać com w mes. Poinformowano mnie o tym i od tego czasu ok. Jeśli chodzi o szybkość to nie mam porównania do innego kabla, ale np nie zerwało mi nigdy połączenia lub także nie zawiesiło się nic podczas odczytów o ile takie coś się zdarza... Plusem kabla nie przerabianego jest, że można go zastosować do innej marki. To takie subiektywne spostrzeżenia z mojej strony.

Amortyzatory
Powrót