[Giulietta] Raport spalania

Zburzę Twój stan umysłu...tempomat wcale nie obniża spalania. Tym bardziej na trasie Kraków - Tarnów, gdzie sama A4 do równych jak stół nie należy. Delikatna górka i zerknij na chwilowe spalanie....wiec sorry ale robię większe oczy niż Radek:-D :-P

Jest pod górkę i jest z górki, zerknij wtedy. Tempomat stabilizuje pracę układu jezdnego a liczy się średnia.

Nie wiem czy liczycie, ja Excel używam i
od stycznia koszt 1 km w paliwie to 72gr
średnie zużycie paliwa 8l/100km
koszty inne eksploatacyjne 3950zł (z ubezpieczeniem)
Auto roczne.

Ja liczę od początku, przebieg 18500 km, średnie zużycie 7.6 l/100km, średnia cena 4.89 zł/l, wychodzi 0.37 zł/km.

Ludzie jak wy korzystacie z tych samochodów, że macie takie spalanie - chyba tylko turlacie się po pustych drogach nocą....

No właśnie, średnie spalanie 7.6-8 ?!

Moje średnie spalanie, z zapisków na motostat.pl, od nowości (11 kkm) to 12.79 l/100 km. Komputer twierdzi, że 12.2. Ceny paliw każdy zna. Na baku robię realnie ok. 400 km. Jak akurat przelecę się 2 razy pól-obwodnicą Warszawy, tak na lajcie, 140-160 - średnia trochę spada (powiedzmy 11 z ogonkiem). Jak postoję w korkach przed Wielkanocą - średnia zbliża się do 14. Taki lajf.

Z drugiej strony... (taka moja standardowa trasa to ok. 12 km w jedną stronę) jak policzę, że jadąc "eko" ta trasa kosztuje mnie 1.1 litra paliwa (9/100), a jadąc swobodnie (ale bez ciśnięcia na każdym biegu do odcinki) przy przyjęciu 13/100 odpowiednio 1.6 litra paliwa... I uświadamiam sobie, że "cena" tej przyjemności to tylko 0.5 litra * 5 zł/litr = 2.5 zł... Zdecydowanie warto. :D

Wszystko powyższe bez prawdziwych wycieczek za miasto. Fakt faktem, że brak odpowiedniego wygrzania silnika ma spore znaczenie... Gdy kiedyś zrobiłem tą samą trasę, świeżo po wyzerowaniu licznika, ale z ciepłym od początku silnikiem, to wynik był jednocyfrowy (przed kropką dziesiętną ;) ) przy spokojnej jeździe.

możliwe jest średnie spalanie 7,6-8l ;p jeszcze 4-5 miesięcy temu, po egzaminie na prawko miałem takie spalanie, a nawet mniejsze - 6-6,5l ;p aktualnie przyszła wiosna, z czasem nabieram coraz większego doświadczenia no i niestety spalanie leci w górę, aktualnie jest już średnia na ciepłym silniku 7,5-8,5l -> jazda dla przyjemności, żwawe starty spod świateł, w mieście spalanie wzrosło z 7,5 do 10-10,5, ale średnia wychodzi z poczatku na zimnym silniku, z calego tygodnia - rano 4km, w poludnie juz 15-20km, wychodzi mi 9-9,5l ;p no ale jak się rzeczywiście mocno depnie, to 11 nie widziałem nigdy xd - nawet na autostradzie przy 160-180 - oczywiście nie licząc chwilowego ;p
jakim cudem osiagneles 12l/100km - nie wiem ;p ale ja mam problem z 10l na dynamicu, i trzymaniu obrotów przy 2,5-3 tys , dochodząc momentami do 5,5-6 tys ;p

Dwa przykłady jak to się robi. :P

1. (21:52)
Silnik wcześniej wygrzany odpowiednio, stacja benzynowa, zatankowane/wyzerowane, a potem pół godziny butowania na Trasie Siekierkowskiej w te i z powrotem (bo robiłem logi i analizowałem zależność doładowania od obrotów i trybu). Więc ogólnie zatrzymanie w zatoczce, chwila postoju, reset logów, i start, i but tak do Vmaxa na IV-ce... i tak kilka razy. Ledwo kilka, bo tylko 37 km. A powiem, że było totalnie pusto, chyba jakiś dzień powszedni (w zimie).

2. (00:25)
Warszawa - Łódź - Warszawa (koncert Kylie! :wub:)
W pierwszą stronę sprawnie, ale w ruchu ok. godziny 17, autostradą, potem 20 minut stania w miejscu pod Strykowem (spalanie nie spada...) i Łódź. Więc efektywnie ze 2h z dojazdem pod Atlas Arenę, parkowanie itd. Potem powrót - przejazd przez miasto, dalej w sznurku do Strykowa (nie jestem samobójcą i nie będę na nieznanej ciemnej drodze we mgle jechać slalomem...) i jakieś ~190 km/h na autobahnie. Może 200... :blink:

PS: Znalazłem więcej info. W pierwszą stronę na A2 miałem średnią prędkość (z GPSu, od wjazdu, do korka w Strykowie) - 128 km/h, a w drodze powrotnej - 155 km/h - 41 minut na autostradzie.

Można? Można.

Załączniki

• DSC_0359.jpg
    DSC_0359.jpg
    71 KB · Wyświetleń: 103
  • DSC_0295.jpg
    DSC_0295.jpg
    57.9 KB · Wyświetleń: 102
Ostatnia edycja:
...a ja właśnie miałem pisać, że na letnich oponach da się nawet poniżej 7 litrów na komputerku zejść... :)

...a ja właśnie miałem pisać, że na letnich oponach da się nawet poniżej 7 litrów na komputerku zejść... :)

hmmm... to może jadąc po autostradzie stałą prędkością 110km/h. Ja już czwarty rok swoją Julką jeżdżę, zrobiłem 84k od nowości we wszystkich możliwych warunkach i nastrojach. W Warszawie jeżdżąc po centrum 10.5l na 100 km minimum, bliżej 11l na 100km. W trasie tak samo, ale za zwyczaj poruszam się autostradami i ekspresówkami (120km/h - 160 km/h). Czasami jakiś krótki sprint musi również być;)

Ale, jeżdżąc np. po Austrii podobnie, spalanie w mieście i w trasie mam ok 8.5 - 9 litrów na 100km. Jeździ się zdecydowanie płynnej, w mieście światła są synchronizowane. Na autostradach nawierzchnia o mniejszym oporze, a co najważniejsze, nie ma tylu zakompleksionych głupków na drodze, którzy Ci nie wpuszczą, jadą cały czas lewym pasem, przyspieszają jak chce się ich wyprzedzić albo zmienić pas itd. itp. No i paliwo lepsze, doświadczyłem to wiele razy, zawsze jestem ok. 0.5 l do przodu w porównaniu do polskiego paliwa.

Podsumowywując - dane producenta są z bajki, ale w odpowiednich warunkach Julcia jest oszczędna. Oczywiście przy 170km w benzynie nie można się cudów spodziewać, ale jeżeli ktoś tylko na spalanie się patrzy, to powinien jeździć Skodą TDI.

Najnizsze spalanie jakie mialem to 5.6 l przy jezdzie 70km/h na tempomacie na odcinku okolo 20 km.Natomiast jadac 130 na autostradzie spalanie chwilowe oscyluje w okolicach 9 10 l na kompie ,wydaje mi sie ze to troche za duzo:confused:

Nie wiem jak wy osiągacie takie spalanie...albo ja nie umiem jeździć, albo mam w Julce dwa silniki! Czekam na eksperta, który doradzi mi jak Julką MA zejść w dużym mieście do poziomów 9-10, o których piszecie.

Warszawa, korki, codzienny dojazd do pracy 20km w dwie strony = 12-13l. Nie ma bata żeby zejść niżej. Aktualnie od ostatniego tankowania komputer pokazuje 12,6.
Ostatnia trasa na Guinessa Warszawa-Gliwice i z powrotem - 10,5l na dystansie 700km. Oczywiście nie jechałem przepisowo, generalnie ciągle 130-150 na tempomacie.

Spalanie w tym aucie jest po prostu za wysokie i nie ma co się oszukiwać.

Nie wiem jak wy osiągacie takie spalanie...albo ja nie umiem jeździć, albo mam w Julce dwa silniki! Czekam na eksperta, który doradzi mi jak Julką MA zejść w dużym mieście do poziomów 9-10, o których piszecie.

Warszawa, korki, codzienny dojazd do pracy 20km w dwie strony = 12-13l. Nie ma bata żeby zejść niżej. Aktualnie od ostatniego tankowania komputer pokazuje 12,6.
Ostatnia trasa na Guinessa Warszawa-Gliwice i z powrotem - 10,5l na dystansie 700km. Oczywiście nie jechałem przepisowo, generalnie ciągle 130-150 na tempomacie.

Spalanie w tym aucie jest po prostu za wysokie i nie ma co się oszukiwać.

Moim zdaniem masz sensowne spalanie, w realiach warszawskich (!). Nie da się tego porównać do osób, które przejeżdżają codziennie 2x40 km po autostradzie (dom-praca)... Albo osób, dla których ruch miejski to takie (bez obrazy) Kielce czy inne "miasteczko". Średnia 12,6 wg. kompa to norma (moja ma od nowości 12,2 średnią z komputera, ale mocno przekłamaną względem tankowań). W Wawie mam średnią prędkość (wg. kompa) bodajże 32 km/h. Mniej więcej niezależnie od stylu jazdy - co dobrze obrazuje realia naszej jazdy miejskiej.

W trasie można zejść sporo ze spalania.

dareksz - chwilowe 9-10 przy 130 jest rozsądne. Ja kiedyś "mierzyłem", na krótkim odcinku (dążąc do stabilizacji chwilowego) i wyszło podobnie, w granicach błedu. Tu: http://www.forum.alfaholicy.org/mito_giulietta/43989-raport_spalania-59.html?highlight=#post1525512

A czy spalanie jest za wysokie... Tutaj mam bak 60 litrów i mniej więcej co ~400 km tankuję. W Palio bak był 50 litrów i też tankowałem co ~400 km. Jeśli 75 konne Palio spalało może litr mniej, to 170 konna Julka jest usprawiedliwiona. 12? Brzmi uczciwie. (Chociaż ja się kiedyś przymierzałem do Brery 3.2 V6, więc i 16 akceptowałem psychicznie.)

Ja wiem, że w porównaniu ze stolicą Poznań to małe miasteczko, ale nawet jeżdżąc po mieście nie przekraczam 8 litrów. Od korków jest zdaje się system S&S (który zresztą u mnie już od dawna w zasadzie nie działa, a szkoda mi kasy na nowy aku). W trasie też raczej nie jestem najwolniejszy, w tym silniku chodzi o to, żeby nie wciskać gazu zbyt głęboko, bo wtedy mamy wir w baku, jeśli delikatnie operuje się gazem, 10 litrów raczej nie sposób przekroczyć. W miarę delikatne przyspieszanie, hamowanie silnikiem i tyle.
Ja na baku jestem w stanie przejechać 700 km (ale to już od pełnego do "suchego" w zasadzie), 600 bez większego problemu.

A powiedz mi, jaką masz średnią prędkość z jednego tankowania - tą z komputera? Tak zazwyczaj, przy poruszaniu się po standardowych trasach itd.

PS: Aż sprawdziłem u mnie - byłem blisko - od nowości mam średnią prędkość 30 km/h. Od ostatniego tankowania 32 km/h. I to są zasadniczo wartości, które obserwuję regularnie. Dodam, że nie stoję codziennie w mega korkach (staram się nie jeździć w godzinach szczytu).

Ostatnia edycja:
Spalanie wyszło ok jak na tę trasę, przez NL 120/130 potem po de przelotem 150 do Hannoveru a dalej były zwolnienia i jechałem już 120/130 po znakach jakieś 30km reszta 140 do Berlina, następnie mieszanka od 80 do 140 do granicy, po pl lajtowo 120 w przelocie.
attachment.php
attachment.php
attachment.php
attachment.php

Załączniki

• 20150516_091902.jpg
    20150516_091902.jpg
    74.5 KB · Wyświetleń: 333
  • 20150516_091917.jpg
    20150516_091917.jpg
    74.2 KB · Wyświetleń: 348
  • 20150516_091926.jpg
    20150516_091926.jpg
    74.2 KB · Wyświetleń: 333
  • 20150516_091944.jpg
    20150516_091944.jpg
    82.8 KB · Wyświetleń: 347
A powiedz mi, jaką masz średnią prędkość z jednego tankowania - tą z komputera? Tak zazwyczaj, przy poruszaniu się po standardowych trasach itd.

PS: Aż sprawdziłem u mnie - byłem blisko - od nowości mam średnią prędkość 30 km/h. Od ostatniego tankowania 32 km/h. I to są zasadniczo wartości, które obserwuję regularnie. Dodam, że nie stoję codziennie w mega korkach (staram się nie jeździć w godzinach szczytu).

attachment.php

Załączniki

• 20150518_074211.jpg
    20150518_074211.jpg
    88.5 KB · Wyświetleń: 288
alez Ty sie musisz nudzic za kolkiem :P przekraczasz czasem 3 tys. obrotow?

Ja takie spalanie potrafie osiagnac jadac jedynie jak emeryt i to na trasie. Zazwyczaj nie patrze na spalanie, spali ile wyjdzie i ile sie wleje ale wczoraj w zwiazku z tym, ze jechalem ze starszymi pasazerami zrobilem test eko jazdy na trasie 100 km + kawalek miasta po wlocie, nie przekraczalem 120 i jechalem plynnie na tyle na ile sie dalo - wyszlo mi 7.0 przy sredniej predkosci 94 km/h. Przy tej samej trasie w pierwsza strone samemu, uzywajac cala droge pelnego zakresu obrotomierza ;) + czestym hamowaniu i pelnym przyspieszeniu wyszlo mi 12.1 przy sredniej 105 km/h.

Przy normalnej czyli dynamicznej jezdzie po miescie (gdzie jezdze 95%) czasu spalanie wychodzi mi ok. 9.5 (nie uzywam SS). Jak sie postaram i pojade chwile jak emeryt spalanie mozna uzyskac na poziomie ok. 8 w miescie

Amortyzatory
Powrót