[145] elektrozawór oparów paliwa

alfometal

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT
prosze o pomoc w związku z trudnościami w odpaleniu mojej alfa 145 1.4 TS rok 2000 w ciepłe dni, napisalem wątek o moich problemach ,skierowano mnie na elektrozawór oparów paliwa zdjołem prawe nadkole znalazłem ten filtr ale zaworu nie widze do filtra wchodzą trzy przewody jeden jest krótki (obcięty?) gdzie go szukać

A widzisz, u ciebie zawór odpowietrzenia jest w zbiorniku i to jest tylko zwór podciśnieniowy bez elektryki, wężyk od zaworu leci do kanistra który znalazłeś, drugi weżyk idzie do kolektora ssącego a trzeci ten obciety ma tak dyndać. Musisz sprawdzić drożnosć przewodów i czy ten zaworek działa, powinien zasysać tylko w jedną strone bo to jest zaworek zwrotny

Ostatnia edycja:
A widzisz, u ciebie zawór odpowietrzenia jest w zbiorniku i to jest tylko zwór podciśnieniowy bez elektryki, wężyk od zaworu leci do kanistra który znalazłeś, drugi weżyk idzie do kolektora ssącego a trzeci ten obciety ma tak dyndać. Musisz sprawdzić drożnosć przewodów i czy ten zaworek działa, powinien zasysać tylko w jedną strone bo to jest zaworek zwrotny

Andrzej zaworek o którym piszesz w 145/6 jest w korku a nie jak w 155 na zbiorniku.

prosze o pomoc w związku z trudnościami w odpaleniu mojej alfa 145 1.4 TS rok 2000 w ciepłe dni, napisalem wątek o moich problemach ,skierowano mnie na elektrozawór oparów paliwa zdjołem prawe nadkole znalazłem ten filtr ale zaworu nie widze do filtra wchodzą trzy przewody jeden jest krótki (obcięty?) gdzie go szukać

Jak pamiętam do pochłaniacza(to nie jest filtr)wchodzą dwa przewody.Jeden do zbiornika drugi do elektrozaworu i dalej do kolektora ssącego. Jeśli podejrzewasz że ten elektrozawór lub jego sterowania działa nie tak jak trzeba wystarczy że na czas testu wyjmiesz i zaślepisz wężyk idący od elektrozaworu do kolektora.

Ostatnia edycja:
W korku (145/6)jest zaworek działający w oba kierunki.
Nie ma takiej możliwości od 1986 roku. Nie ma w instalacji układu paliwa odpowietrzania oparów w atmosferę i po co w takim razie był by pochłaniacz oparów?

Czytałem ten wątek i moim zdaniem do wyrzucenia same błędne diagnozy i teorie z księżyca

Cytat:
Zawór w korku spełnia następujące funkcje
-umozliwia przedostawanie się powietrza do zbiornika powietrza,gdy w zbiorniku wytworzy się podcisnienie spowodowane spadkiem poziomu paliwa,spełniajac w ten sposób funkcję wentylacji
-umożliwia połączenie zbiornika z atmosferą w przypadku nadmiernego wzrostu ciśnienia w zbiorniku,które mogło by doprowadzić do wybuchu.W ten sposób spełnia funkcje bezpieczeństwa.
A księżycową teorie o odsysaniu par paliwa wysuwał kiedyś kolega bubu123 poszukaj sobie.

-umożliwia połączenie zbiornika z atmosferą w przypadku nadmiernego wzrostu ciśnienia w zbiorniku,które mogło by doprowadzić do wybuchu.W ten sposób spełnia funkcje bezpieczeństwa.
Tylko w starszych modelach bez odpowietrzania do kanistra z filtrem węglowym.

Ostatnia edycja:

Bzdury piszesz.Bzdury.Te starsze jak np 155 8 v w korku nie mają nic.Zaworek taki jak w 16v i 145/6 jest w korku tamjest na zbiorniku(identyczny jak w CC)
Cytat dotyczył aut z pochłaniaczem oparów paliwa.

Dodano po 3 minutes:

To nie odpowietrzenie a pochłaniacz.Różnicę widzisz????

Ostatnia edycja:
To nie odpowietrzenie a pochłaniacz.Różnicę widzisz????
Różnic nie widzę pochłaniacz oparów znajduje się w układzie odpowietrzenia. Starsze modele mam na mysli auta z lat 80 i wczesniej 155 do nich nie należy

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Uparty i piszący pierdoły Jak tylko pamiętam.Cytat z manuala to nic,przekrój korka,szczegół.Andrzej wie lepiej!Andrzej jest the best!
Jaki przekrój korka? czasem sam piszesz pierdoły. W manualu masz przekrój zaworu bezpieczeństwa a nie korka wlewu. Pokaz mi ten przekrój korka i z jakiego auta pochodzi?

Amortyzatory
Powrót