• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Alfa 159 - kontrolka oleju

No mi około 3 dni temu również wywaliło Change Engine Oil, ale jeszcze nie miałem kiedy podłączyć się pod kompa. Warto dodać, że jak kolega chce sam się podłączyć np. przez FESa, musi mieć pełną wersje programu.

Pełna wersja tak jak mówisz Patryk...ale myślę ze jak będzie bardzo chciał to da znać:)

Miałem tak 2 razy, że spalanie było ok a nagle średnie wzrosło do 30l, a następnego dnia wszystko było ok jakby nigdy nic.

Tak jak doradził Siner pojadę do tego Marcina na Rotmance skasować inspekcję olejową i od razu przy okazji sprawdzić DPDFa i chyba powinno być git? :)

To najpewniej było wypalanie DPF.
Najlepiej byłoby jakbyś u tego kogoś zapytał co ile km wypala się DPF (poda wartość średnią) i nam tu napiszesz...

No a jeszcze lepiej byłoby jakbyś kupił za parę złotych kabelek i sam podziałał w temacie- wbrew pozorom to jest bardzo proste.

Nie powtarzaj się nikt nie pisał o wskaźniku w programie na lapku tylko o komunikacie wyświetlonym pomiędzy zegarami w aucie, to tak na marginesie. Pewnie masz lepsze sposoby sprawdzania lepkości oleju w silniku typu słomą z szopy dziadka Władka, czemu nie można i tak jak ktoś lubi tylko jak daleko zajedziesz gdy Ci silnik złapie na panewkach
Pisałem z komórki i się zdublowało.
Chodzi mi o to, że straszycie Lentasa niepotrzebnie. Ten komunikat nie ma nic wspólnego z faktycznym stanem oleju.

Dokładnie- to jest algorytm liczący teoretyczną degradację oleju obliczaną na podstawie przebiegu, ilość i długość wypaleń... tak naprawdę to jest tylko przypomnienie. W układzie nie ma czujnika jakości oleju.

To najpewniej było wypalanie DPF.
Najlepiej byłoby jakbyś u tego kogoś zapytał co ile km wypala się DPF (poda wartość średnią) i nam tu napiszesz...

No a jeszcze lepiej byłoby jakbyś kupił za parę złotych kabelek i sam podziałał w temacie- wbrew pozorom to jest bardzo proste.
No własnie pytanie jak u Was widać wypalanie DPF? U mnie zauważyłem, że bardzo się dymi spod maski (jak stoję) i smród też leci na kabinę. Jak się pozbyć tego ?

Sprawdzić gdzie jest nieszczelność. Nt. wypalania filtra był kiedyś obszerny temat.

Amortyzatory
Powrót