• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Alfa 159 - kontrolka oleju

Lentas

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159
Witam serdecznie,
wczoraj jechałem na obwodnicy (trochę dłuższy dystans, 6 bieg ~150km/h) i po zjezdzie z obwodnicy wyświetliła się kontrolka "change engine oil". Olej i filtr wymieniałem niecałe pół roku temu i 4 tys. km. :blink: Dodam że rzadko ostatnio używam Alfy - do pracy jeżdzę autem służbowym a Alforka jest odpalana praktycznie 1/2 na tydzień, jednak staram się nie jeździć nią bardzo krótkich dystansów. O co może chodzić z tym olejem czy rzeczywiście tak szybko do wymiany czy może chodzić np. o filtr cząsteczek stałych - DPD (przebieg +180 tys. km).
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

nie skasowana inspekcja. Dlatego wywala komunikat że musisz zmienić olej. Albo ASO, albo samemu zrób przez np FES

Skasowanie inspekcji nie na wiele się zda jeżeli zbyt często wypalany jest filterek DPF :o

no tak, zapomniałem że niektórzy się z tym męczą

Dokładnie np. olej wymieniony, inspekcja wyzerowana i wystarczy w ciągu np. 2000 km przejechanych z dziesięć wypaleń nawet nie ukończonych i komputer uznaje , że olej jest już rozrzedzony i wywala komunikat o wymianie :)

Dokładnie np. olej wymieniony, inspekcja wyzerowana i wystarczy w ciągu np. 2000 km przejechanych z dziesięć wypaleń nawet nie ukończonych i komputer uznaje , że olej jest już rozrzedzony i wywala komunikat o wymianie :)

Dziękuje za odpowiedzi, jednak jako że jestem raczej słabo obeznany w mechanice samochodowej, poprosiłbym o bardziej laickie wytłumaczenie problemu, ewentualnie jakiś link do jego rozwiązanie. Co to znaczy 10 wypaleń nawet nie ukończonych oraz wyzerowana inspekcja?

Masz FES/MES z kablem ELM?
Bez tego sam nic nie sprawdzisz. Ew. napisz skąd jesteś to może będzie w okolicy ktoś, kto to zdiagnozuje.

Dokładnie np. olej wymieniony, inspekcja wyzerowana i wystarczy w ciągu np. 2000 km przejechanych z dziesięć wypaleń nawet nie ukończonych i komputer uznaje , że olej jest już rozrzedzony i wywala komunikat o wymianie
Z chęcią poznam wytłumaczenie tej sytuacji. Nie spotkałem się z tym wcześniej.

Z chęcią poznam wytłumaczenie tej sytuacji. Nie spotkałem się z tym wcześniej.

No nie rozluźniaj mnie nie wiesz o tym , że każde wypalenie filtra DPF powoduje przedostanie się pewnej ilości oleju napędowego do miski olejowej :)

bardziej laickie wytłumaczenie problemu

Jeżeli Alfa jeździ na jakimś oleju silnikowym i nie jest to olej strikte do DPF-u t/z niskopopiołowy to zakitujesz filtr DPF. Taki DPF będzie się częściej wypalał a co za tym idzie rozrzedzał olej silnikowy. Najlepiej zaopatrz się w program na laptopa FES lub MES oraz kabelek połączeniowy dostępny np. na Allegro za kilkadziesiąt zł. i wszystko sobie sprawdzisz samodzielnie np. w procentach zapchanie filtra DPF, będziesz mógł skasować inspekcję olejową oraz wykonać wiele innych przydatnych rzeczy :)

Inspekcja olejowa tylko i wyłącznie do wyzerowania.
DPF przy okazji podpięcia do komputera sprawdź, ale na bank nie chodzi o filtr. Jakby się coś z filtrem działo to miałbyś kosmiczne spalanie i najpewniej błąd na desce.

Niestety, nie słyszałem chyba jeszcze o mechaniku, który po wymianie oleju wyzerowałby inspekcje olejową... nawet w ASO się to zdarza :)

Ktoś z forum na pewno za czteropak Ci to zrobi.

Jedź do Marcina z Lecar na rotmance. Podłączenie i kasowanie około 50 zł. Dodatkowo dogadasz się co do usunięcia DPFa

Jestem z trójmiasta a dokładniej z Gdańska :)

Jedź do Marcina z Lecar na Rotmance. 50 zł za podłączenie do kompa. No i będziesz mógł umówić się na wywalenie DPFa :)

Ale po kiego grzyba wywalać DPF, skoro nie sprawia problemów?
Czy Was już całkiem pokręciło z tym wywalaniem DPF? Chcecie go naciągnąć na kasę?
Jeżeli filtr się zużył to ok... ale w przeciwnym wypadku nie ma sensu tego robić.

Masakra... po prostu masakra. Niedługo będą posty pt. "jak wymienić żarówkę", a Wy będziecie gadać o wywaleniu DPF'a....

Napisałem że będzie mógł a nie że musi. Podłączy się pod komputer będzie dokładnie wiedział co i jak i sam podejmie decyzje

No ok, ale to jest tak mega sugestywne, że dla kogoś kto się nie zna jest to praktycznie polecenie :)

Przyznasz chyba, że jeśli ktoś pyta o komunikat, to jedyną sensowną odpowiedzią jest "skasuj inspekcje" oraz ewentualnie "niech Ci ktos sprawdzi czy z DPFem jest wszystko OK"... choć tutaj równie dobrze możnaby napisać, żeby sprawdził wtryski, EGR itd itd... ale po co o tym pisać? :D

... a nawet jeśli DPF wypala się co chwilę, to należałoby najpierw sprawdzić dlaczego tak się dzieje, a nie od razu wywalać DPF (który może być w 100% sprawny). Trzeba usunąć przyczynę, a nie skutek.

Ładnie napisane :) Podsumowując niech Kolega jedzie podłączyć się pod kompa i sprawdzi co się dzieje.

Arturek rozbawiłeś mnie.
Myślisz, że samochód to jeżdżące laboratorium? Wskaźnik zużycia stopnia oleju pokazany w MES nie ma nic wspólnego z faktycznym zużyciem oleju.
Jak wyżej, po prostu inspekcja do skasowania.

Arturek rozbawiłeś mnie.
Myślisz, że samochód to jeżdżące laboratorium? Wskaźnik zużycia stopnia oleju pokazany w MES nie ma nic wspólnego z faktycznym zużyciem oleju.
Jak wyżej, po prostu inspekcja do skasowania.

Inspekcja olejowa tylko i wyłącznie do wyzerowania.
DPF przy okazji podpięcia do komputera sprawdź, ale na bank nie chodzi o filtr. Jakby się coś z filtrem działo to miałbyś kosmiczne spalanie i najpewniej błąd na desce.

Niestety, nie słyszałem chyba jeszcze o mechaniku, który po wymianie oleju wyzerowałby inspekcje olejową... nawet w ASO się to zdarza :)

Ktoś z forum na pewno za czteropak Ci to zrobi.

Miałem tak 2 razy, że spalanie było ok a nagle średnie wzrosło do 30l, a następnego dnia wszystko było ok jakby nigdy nic.

Tak jak doradził Siner pojadę do tego Marcina na Rotmance skasować inspekcję olejową i od razu przy okazji sprawdzić DPDFa i chyba powinno być git? :)

Lentas z tego co czytam to miałeś wypalanie DPFa. Jak spalanie rośnie do 30 litrów do tego czuć w aucie lekko spaliny oraz na biegu jałowym wskazówka turbo jest uniesiona to znak że wypala się DPF. Nie powinno się w tym momencie gasić auta tylko dać mu się wypalić ( zakładam że wiesz jak to się robi ). Według mnie błąd z olejem to efekt gaszenia auta podczas wypalania.

Kolego kabelek za kilkadziesiąt zlotych program mes lub fes ..potem poczytaj poszukaj na forum o tym i bedziesz wiedział wszystko nawet więcej o silniku:)

Wskaźnik zużycia stopnia oleju pokazany w MES nie ma nic wspólnego z faktycznym zużyciem oleju

Wskaźnik zużycia stopnia oleju pokazany w MES nie ma nic wspólnego z faktycznym zużyciem oleju.

Nie powtarzaj się :) nikt nie pisał o wskaźniku w programie na lapku tylko o komunikacie wyświetlonym pomiędzy zegarami w aucie, to tak na marginesie. Pewnie masz lepsze sposoby sprawdzania lepkości oleju w silniku typu słomą z szopy dziadka Władka, czemu nie można i tak jak ktoś lubi :) tylko jak daleko zajedziesz gdy Ci silnik złapie na panewkach :D

Amortyzatory
Powrót