• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Jakie żarówki H7?

hmmm... dość kontrowersyjne porównanie. Każde źródło światła w zupełnie innym aucie..... Poza tym patrząc na zdjęcie w nocy to śmiało można powiedzieć że H7 świeci tak samo jak nie lepiej od tych ksenonów :sarcastic: nie licząc barwy która oczywiście przy ksenonie jest bardziej niebieska to zauważmy że samochód z żarówkami H7 stoi dalej od pierwszego pachołka niż samochód z ksenonem 25W. A pomimo to dalej świeci H7 :lol: jak byk to widać na zdjęciach a redaktor i tak brnie w zaparte że widać jak ksenon świeci dalej hehehehehehe
Oczywiście najprawdopodobniej wynika z faktu że oktawianka ma lepsze światła niż cytryna (soczewki zawsze przegrają z dużymi reflektorami klasycznymi).
Tak więc wiarygodność testu na wstępie podważona :sarcastic:

Nie mniej jednak to jest alternatywa. Nie wiem tylko czy da się takie HIDy kupić. Ale i tak ze względu na problemy z policją to odczekam jeszcze parę latek aż się z tym faktem oswoją i przestaną wszystkich dręczyć. Przynajmniej w mojej okolicy :)

Z tego testu jeżeli cyt "H7 najsłabiej oświetlają pobocze" to Ksenony 25W już w ogóle go nie oświetla ... Poza tym Octavka ma dość ładną barwę tych H7 (na reflektorach) jednak droga jest już kiepsko oświetlona - moje H7 ze Stonki świecą dużo lepiej, żadnych plam i takich rzeczy co w tym teście

Dokładnie.
Po prostu hid 25W jest trochę mocniejszy od H7 więc będzie też od nich trochę lepiej świecił. Ale niestety dalekie to jest od ksenonu.

Dzis w "suchych" warunkach stwierdzam ze NBU swieca ladniejszym bialym swiatlem od Trify czy NBP, ale nie daja zauwazalnie wiecej swiatla. Widocznosc jesli sie faktycznie poprawila to nieznacznie, raczej niezauwazalnie. Robie dziennie kilkadziesiat km noca wiec jakies tam porownanie mam. Jak sie spala pewnie dalej bede szukal tej jednej jedynej, idealnej H7 :)

Czyli dla kogoś kto nie przywiązuje wagi do barwy światła nie ma sensu przepłacać za NB. I to jest bardzo istotna informacja. Dzięki!

No i wpadły dziś NBU. Ładne białe światło , świecą lepiej niż poprzednie no i cena nie najgorsza. W weekend podrzucę jakąś fotkę jak świecą :)

Jakie hidy polecacie takie bez awaryjne i z jaka barwa i zeby cos zmieniły przed autem nie tylko wizualnie

W Norauto maja aktualnie promocje na Philipsy Blue Vision Ultra H7. Dwupak za okolo 60 zl. Za ta cene mysle ze mozna sprawdzic.

A zauważyłeś że to temat o żarówkach a nie hidach?

Jedno i drugie to zarowka , tylko ta druga to zamiennik h7 z przetwornica

To czemu nie pytasz tu o hondę albo mercedesa? To też samochód jak alfa :lol:

Ja jestem przeciwnikiem HID'ów. Wole żarówki dobrej jakości i ostatnio kupiłem żonie Night Breakery i też jest bardzo fajny efekt. Kiedyś miałem instalację HID, w aucie ,ktore kupiłem i szybko się tego pozbyłem. Dzięki tej chińszczyżnie miałem przypalone kostki.

Po zakupie Alfy testowałem dużo żarówek nawet te z których mega byłem zadowolony w poprzednim aucie.Ale nie wiem czemu nie byłem zadowolony z oświetlenia drogi może po prostu alfa tak ma.Na wypróbowanie założyłem hidy o barwie 4300 K.i nastała jasność. Szybkim pędem na stacje diagnostyczna by ustawić światła test nocny na oślepianie w nocy.Jest ok.I tak jeżdżę do dziś i jestem zadowolony.Zeby nie było tak pięknie to zapomnijmy o używaniu CB

Po zakupie Alfy testowałem dużo żarówek nawet te z których mega byłem zadowolony w poprzednim aucie.Ale nie wiem czemu nie byłem zadowolony z oświetlenia drogi może po prostu alfa tak ma.Na wypróbowanie założyłem hidy o barwie 4300 K.i nastała jasność. Szybkim pędem na stacje diagnostyczna by ustawić światła test nocny na oślepianie w nocy.Jest ok.I tak jeżdżę do dziś i jestem zadowolony.Zeby nie było tak pięknie to zapomnijmy o używaniu CB

No właśnie, to też wada, przynajmniej dla mnie. Jednak, jak producent przewidział, żarówka halogenowa i juz ;)

Panowie a co sądzicie o osram cool Blue hyper 5000k? Chcę założyć ale co z tą homologacja, przejmować się tym?

Skończyła mi sie jedna żarówka, poszedłem po sąsiedzku do hurtowni Osram, powiedzieli że wycofane są Night Breaker Plus a w ich miejsce weszły Night Breaker Unlimited, podobno lepsze. Po założeniu jednej zapaliłem światła i rzeczywiście świeci jasniej (bielsze światło) niz stary osram. Zobaczymy jak z trwałością.

Panowie a co sądzicie o osram cool Blue hyper 5000k? Chcę założyć ale co z tą homologacja, przejmować się tym?
Tym bym się nei przejmował bo policjant nawet jakby chciał to nie sprawdzi co to za żarówka.

Po założeniu jednej zapaliłem światła i rzeczywiście świeci jasniej (bielsze światło) niz stary osram
Weź sobie poprawkę że żarówki też się wypalają. Nawet jakbyś taką samą kupił po roku to będzie jaśniej świecić.

Ja jeździłem na tych żarówkach z 3 lata w 156 i nie miałem żadnych problemów. Wyglądają ładnie i są dosyć wytrzymałe (jeździłem 3 lata i po sprzedaży auta pewnie nadal jeżdżą). Jedyny problem to oświetlenie drogi - nie jest zbyt rewelacyjne, ale jak się przyzwyczaiłem to nie było to dla mnie problemem.

Założyłem osram cool Blue intense i praktycznie świeca tak samo jasno jak cool Blue hyper niehomologowane, nie męczą wzroku, zobaczymy jak z wytrzymałością. Pzdr

Amortyzatory
Powrót