• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Zaślepienie EGR

Zaślepka z dziurkami nie wywali błędu na desce. Była ona montowana przez ASO na akcjach serwisowych bo EGR otwierał się za bardzo. Różnicy w ciągu bym się nie spodziewał po samej zaślepce z dziurkami u mnie delikatnie polepszył się dół obrotów i trochę mocniej kopie momentem jak się turbina wkręca. Jeśli ktoś ma sprawny EGR to nawet pełne zaślepienie nic nie da jedyne co to spokój ducha bo jedna rzecz która się może zepsuć mniej.

Czy uszkodzony EGR, który ma spalony magnes/zatartą cewkę i jest powiedzmy zamknięty powoduje jakieś zmiany w sterowaniu silnikiem? Inne dawki paliwa, zmiany w mapach zapłonu, charakterystyce silnika czy podobne rzeczy?

Jeśli ktoś ma sprawny EGR to nawet pełne zaślepienie nic nie da jedyne co to spokój ducha bo jedna rzecz która się może zepsuć mniej.

Oczywista bzdura. Jak jest sprawny EGR, to i tak miesza spaliny z powietrzem dolotowym, przez co zmienia parametry mieszanki, a to w oczywisty sposób zaniża osiągi w zakresie do 3000 obrotów. Ale na ten temat pisałem i zamieszczałem stosowne wykresy. A odczucia, to sprawa indywidualna każdej osoby. Dla tego między innymi nie mierzymy np. napięcia odczuciami ale woltomierzem.

Dodano po 3 minutes:

Czy uszkodzony EGR, który ma spalony magnes/zatartą cewkę i jest powiedzmy zamknięty powoduje jakieś zmiany w sterowaniu silnikiem? Inne dawki paliwa, zmiany w mapach zapłonu, charakterystyce silnika czy podobne rzeczy?

Jeśli chodzi o uszkodzenie elektryczne, to zależne to jest od oprogramowania sterownika. Starsze tylko notują błąd, C8-ki odnotowują błąd i zaświecają chcecka, a najnowsze przechodzą w tryb awaryjny (czyli ograniczenie momentu obrotowego i zakresu obrotów do 3000).

Ostatnia edycja:
156 2.4 JTD 150 KM 2002 rok. Będzie ok jedna pełna zaślepka (bez dziurek) w zaznaczonym na zdjęciu miejscu (bezpośrednio przy dolocie)? Nie wyskoczy błąd na kompie?

attachment.php

Załączniki

• DSC_35002.jpg
    DSC_35002.jpg
    111.1 KB · Wyświetleń: 3,087
Może być tu gdzie pokazujesz, albo przy samym EGR. Jednak moim zdaniem najlepiej od spodu EGR bo wtedy wcale syf nie leci do zaworu. Trochę więcej roboty, ale potem nie zawali go sadzą i nie spali elektromagnesu.

Aha to lepiej od spodu, tak jak mówisz, dzięki za radę. A ewentualne błędy na kompie występują przy tym silniku czy tylko w nowszych?

Nie powinno. Ja mam sterownik EDC15C7 CF3 i mam pełną zaślepkę i nie pokazuje mi błędu ani na desce ani po podłączeniu komputera.

Robił ktoś próbę na hamowni już po zaślepieniu EGR'a czy jego wywaleniu programowym czy fizycznym? Jak była zmiana w km i Nm?

Dodano po 24 minutes:

Czyli jak kolega "szybson" zaślepiam pełną blaszką i programowo wywalam EGR'a?
AR 159 JTDm V8 120 km 2007r

Ostatnia edycja:
Ja mam obecnie w CF3 z metalową obudową cewki zaślepiony EGR całkowicie. P1238 się tylko pojawia po podłączeniu do kompa. Na desce nic.

Pany szybkie pytanie rozumiem, że zaślepienie EGRa w 2.4 20V 175KM daje błąd na kompie a czy wyskoczy kontrolka na desce i czy będzie to miało jakiś wpływ na pracę auta typu obcięcie obrotów czy doładowania?

Ja mialem 2,4 136km. Zaslepione całościowo i nie bylo żadnych błędów na desce.jedynie po podłączeniu do kompa bylo coś o egr.ale w niczym to nie przeszkadzało ladnie sie wkrecal na obroty i wszystko pięknie chodziło. .

Wyslano z Noki 3110:)

Ok dzięki za informacje.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Egr zaslepiony szału nie ma ale po rozkreceniu szpilka byla zacieta w elektromagnezie ale po kilku próbach wciskania zaczęła sama plynnie odbijac. Mam pytanie czy ma ktos moze do sprzedania wtyczke do egr bo w mojej wylamaly sie plastikowe zatrzaski takie szare i teraz sie trzyma na opaske. Szukalem na necie ale nic nie znalazlem.

Egr zaslepiony szału nie ma ale po rozkreceniu szpilka byla zacieta w elektromagnezie ale po kilku próbach wciskania zaczęła sama plynnie odbijac. Mam pytanie czy ma ktos moze do sprzedania wtyczke do egr bo w mojej wylamaly sie plastikowe zatrzaski takie szare i teraz sie trzyma na opaske. Szukalem na necie ale nic nie znalazlem.
albo zadzwon do eryka z Radomia 159 na czesci ma793240637

Amortyzatory
Powrót