Alfa Giulia w 2014?

Jak nie ma wirusa alfy w sob8e to bedzie jezdzil i nową skodą czy passatem. Auta moze i wygodne i super hiper luksusowe. I bedzie zadowolony. A jezeli uwielbia AR to bardzo szybko wroci do alfy. Ja tam n8e widze siebie w innym aucie. Po prostu alfa forever.
Pytanie jest czemu akurat w tym roku musisz zmienic 159? Tak ci sie sypie? Ja na codzien jezdze 156 z 98r i jest super. Nic sie nie dzieje. Czy po prostu chcesz nowsze auto...
Ja nawet gdybym musial kupic nowsze auto to majac 159 sprzedalbym i ku0ilbym julke i przeczekalbym do tego 2018 roku :) ale ja to ja :)

Jak nie ma wirusa alfy w sob8e to bedzie jezdzil i nową skodą czy passatem. Auta moze i wygodne i super hiper luksusowe. I bedzie zadowolony. A jezeli uwielbia AR to bardzo szybko wroci do alfy. Ja tam n8e widze siebie w innym aucie. Po prostu alfa forever.
Pytanie jest czemu akurat w tym roku musisz zmienic 159? Tak ci sie sypie? Ja na codzien jezdze 156 z 98r i jest super. Nic sie nie dzieje. Czy po prostu chcesz nowsze auto...
Ja nawet gdybym musial kupic nowsze auto to majac 159 sprzedalbym i ku0ilbym julke i przeczekalbym do tego 2018 roku :) ale ja to ja :)

Mnie np. kończy się leasing pod koniec roku dlatego będę zmieniał. Szczerze to liczyłem, że wstrzymam się kilka miesięcy i wezmę nową Alfę jak tylko wyjdzie, ale jak widać trzeba poczekać minimum rok. Zatem akurat kolejny leasing na 2-3 lata i wtedy będzie można przebierać wśród nowych modeli Alfy ;)
Julka niestety odpada jeśli ktoś potrzebuje auto rodzinne.
W tej chwili (właściwie od kilku lat) nie ma innej opcji jak iść do konkurencji i przeczekać (przy okazji potestować inne modele) ten okres.

Ja tam zbierałem obrazki z gum Turbo i BMW tam były może ze 2 sztuki :). Tak przy okazji, że ktoś miał BMW to chyba nie dziwne?

ja miałem plakat Fiata Tipo 2.0 w kolorze blue winchester :D
koniec końców kupiłem kiedyś nawet tipo w tym kolorze, ale 1.6 :)

Powrót do korzeni czyli do samochodów usportowionych - oby
Brak konkretów - niepokojące
Brak informacji o samochodach elektrycznych i hybrydach - jupiii :D

Ja będąc małym miałem na ścianie jeden duży plakat zółtego Chryslera Pronto Cruiser, który dostałem od wujka. Wisiał chyba z 10lat. Instyktownie przeczuwałem że będzie należał do Fiata :) a większość plakatów miałem z pannami hehe.

No to jest już coś i to nie banialuki tylko konkret. Nie piszcie proszę, że Harald Wester nie podał konkretów w swojej prezentacji, bo prześledziłem uważnie jego zapowiedzi i wynika z nich, że Alfa Romeo będzie rozwijana indywidualnie jako SKUNKWORKS wewnątrz grupy FiatChryslerAutomobiles - TUTAJ DEFINICJA skunkworks. W skrócie biorą kilkuset inżynierów nadzorowanych z dnia na dzień przez tęgie głowy rodem z Ferrari i pracują nad całkiem nowymi rozwiązaniami dla nowych samochodów, ma to być grupa niezależna od pozostałych marek w grupie FCA, zwarta i skupiona na swoich celach, a do tego mają się sprężyć, żeby nowe rozwiązania mogły być pokazane światu już w przyszłym roku (END OF 2015) w całkiem nowym modelu dotychczas roboczo nazywanym GIULIA. A chcą to osiągnąć poprzez: najlepszą w swojej klasie architekturą wśród samochodów RWD i AWD (WAŻNE: MITO był ostatnim małym autem Alfy Romeo, oraz ostatnim autem FWD!), będą robić autka z segmentów C, D, E + supercar + duży i mały SUV, mają stawiać na meganowoczesne i innowacyjne rozwiązania napędowe i silnikowe (tylko benzyna i diesel, żadnych pseudo oszczędnych hybryd czy elektrowozów z pozoru miłych dla środowiska), cała produkcja ma być w Italii, optymistycznie do 2018 ma być w sprzedaży aż 8 modeli (następca Giulietty + Sportwagon(?), następca AR159, następca AR166, 2 SUVy, Supercar + ? (może Sportwagon segmentu D?).
A do tego z prezentacji wynika, że chcą na prawdę zerwać z tym, co działo się w marce od momentu przejęcia przez FIATa, czyli tylko FWD i rozwiązania sprawdzone w innych masowych modelach. DNA ALFA ROMEO ma odżyć na nowo i rzeczywiście chcą wrócić do korzeni, a każdy, kto dobrze życzy tej najwspanialszej europejskiej marce samochodowej, powinien trzymać kciuki za realizację tego planu.

Tyle ode mnie na ten moment. A tak prywatnie, cieszę się bardzo i nawet jak zrealizują tylko połowę z zapowiedzi (auta będą szybkie, ładne i z napędem na tył), myślę, że sukces gwarantowany.

Pozdr.,
L.

Hmm... Ale to już było :). Po pierwsze, TG twierdzi, że ich źródła podają, że Julka (lub jej następczyni) pozostanie FWD, co ma raczej sens, skoro BMW1 idzie w kierunku FWD w następnej generacji. Z ciekawostek, Giulia z benzynowym V6 ma kosztować ok. 35 tys GBP :). Tanio raczej nie będzie...

Ale nikt nie mówi, że Alfa w przyszłości będzie tania. Na pewno trzeba liczyć na ceny pokroju BMW, Audi, Merc.

jeśli wierzyć tabelkom, to AR V6 ma mieć ponad MNÓSTWO (400-500KM) mocy, więc na bank nie będzie tanie
tanie (w miarę) będzie pewnie jakieś czterocylindrowe TBi i klekoty 2.0 jtdm

Nie no bez jaj, RWD, V6 to pewnie by wszyscy chcieli za 50 tys zł? A potem płacz, że prawdziwa motoryzacja wymarła.

Ghibli startuje w UK od 38 tys GBP. To daje pogląd na przyszłą cenę Alfy V6 - cena startowa jakieś 220 tys. zł? Dużo ich na tym forum nie będzie :D. Chyba będę musiał czekać na używkę, bo na inną 4-cylindrówkę zmieniał nie będę.

Może kupno diesla V6 to jest jakiś pomysł - mówić, że się jeździ V6 i nie odpalać silnika przy znajomych :D.

Jeśli AR zrobi V6, które pali tyle co znajomego okular 2.4V6, to ja bardzo chętnie się na takie coś przesiądę. Niestety zbyt dużo km kręcę, żeby myśleć o holdenowej konstrukcji. Swoją drogą jestem ciekaw, jak sprawowałby sie w AR v6 pentastar. Ponoć to świetny silnik.

Sergio kilka razy powtarzał, że Alfa ma być na wskroś włoska (stąd odstrzelenie Spidera na bazie Mazdy na rzecz Fiata), więc nie ma na to szans :).

Jeżeli chodzi o cenę, to wystarczy żeby zaczynali od ceny ~100k za podstawową wersję. Wybaczcie - są gusta i guściki, ale Alfa Romeo zawsze bardzo dobrze się broniła jeżeli chodzi o design. W 2005 Alfa Romeo była w stanie pokazać auto, które z powodzeniem mogło by stylistycznie konkurować z autami produkowanymi obecnie (chodzi mi oczywiście o Alfę 159). Jeżeli uda im się to po raz kolejny i uplasują to cenowo minimalnie niżej od BMW3 czy Audi A4, to klienci się znajdą. Wiadomo, rozrzut cenowy nowych Alf może być ogromny (mocne silniki, topowe wersje). Ale czym jeżeli nie ceną, designem i dna ma Alfa walczyć o klientów? Alfa nie musi przekonywać fanów marki, czy ludzi kupujących auto dla wyglądu. Musi przekonać osobę, która ma ściśle określony budżet na auto i musi dokonać wyboru w oparciu o pieniądze własnie. Osobiście? Jeżeli mam do wyboru A4, które za 5 lat będzie wyglądać po prostu staro, bo wyjdzie nowa wersja, a Alfę gdzie wiem, że przez najbliższe 10 lat będzie cieszyć oko... Biorę Alfę. Choćby miała to być najbardziej podstawowa wersja z korbkami i bez wspomagania;P

Może kupno diesla V6 to jest jakiś pomysł - mówić, że się jeździ V6 i nie odpalać silnika przy znajomych :D.
Bez przesady ;) Takie Ghibli w dieslu przeciez nie brzmi źle. Tak samo nowe Audi SQ5 (TDI V6) brzmi bardzo fajnie.
Jestem jak najbardziej za dieslem V6 w Alfie! :)

W Ałdi pakują zdaje się jakieś głośniczki w wydech. A6 Allroad brzmi genialnie w dieslu, tyle że to nie jest brzmienie silnika. Trochę wstyd przed Ryśkiem :).

Amortyzatory
Powrót