[Giulietta] Raport spalania

Dobre pytanie.

I błagam: skończcie z tą "kulturą pracy" 1.4 M-air. On brzmi jak kosiarka do trawy.

Nie mozna powiedzieć że 1.4 MA ma piękne brzmienie ale "dobra kultura pracy" to właściwe określenie, szczególnie w odniesieniu do 2.0 JTDM.

I błagam: skończcie z tą "kulturą pracy" 1.4 M-air. On brzmi jak kosiarka do trawy.

Ano brzmi. Ale ani nie klekocze, ani nie wibruje. V12 BMW ma przy V8 Ferrari dziadowskie brzmienie. Ale ma piękny zakres użyteczny obrotów, wysoki moment obrotowy, jest cichutki, no i chodzą anegdoty, że na obudowie pracującego silnika można postawić monetę na sztorc, a ta nawet nie drgnie. I to jest coś, co nazywam kulturą pracy.

Jeżdziłem ostatnio dużo na trasie.
Spalanie wyszło mi 6.3 trasa Bydgoszcz Lublin 2 osoby bez bagażu
Lublin Sielpia 6.8 podobnie z powrotem 3 osoby plus bagaż
Generalnie na plus ze spalaniem
Ps. Moja ma wirusa na 146 KM i 274 Nm

Ostatnia edycja:
Trasa Starachowice - Neapol ponad 2000km prędkość 130-150 i spalanie 7,6 ;) bez problemu.

Trasa Starachowice - Neapol ponad 2000km prędkość 130-150 i spalanie 7,6 ;) bez problemu.

Jakby tak się dało to byłoby super !, niestety prędkość z kompa wychodzi nieco inna co wynika z remontów autostrad szczególnie w Niemczech (ograniczenia do 60 i 80 km/h) - czyli ecodriving, do tego w obecnym okresie spory ruch z zachodu Europy szczególnie od Monachium (głownie Holendrzy), zwężenie do jednego pasa za Monachium = 30-60 min. wolnej jazdy, średnio z prędkością 20 km/h, no i zatłoczone Włoskie autostrady,

generalnie jest coraz gorzej z czasami przejazdów - jeżdżę tę trasę od pięciu lat, i z roku na rok coraz dłużej ...

moja trasa - Poznań - Pisa - Poznań - 3200 km, spalanie 7.9 l/100 km czas przejazdu 30 h (prędkości autostradowe zgodnie z przepisami wg. GPS czyli plus około 10 km/h), w Niemczech na autostradzie ze znakiem bez ograniczenia prędkości - prędkość średnia około 170 km/h, prędkość max. 200 km/h, - prędkość średnia wychodzi około 110 km/h).

No widzisz a IT już nie poszalejesz , dużo fotoradarów działających, przysyłają do PL w 2-3 m-ce ;) Wybieram takie pory dnia że da się jechać tak jak piszę i gonienie niema sensu jeśli jest ruch na bramkach odczekasz swoje ;)

Wczoraj trasa Poznań - Wrocław i z powrotem. Do Wrocławia o 16 (czyli gęsto i dużo wyprzedzania) - spalanie 7.8 litra, z powrotem o 23, więc pusto i płynnie, prędkość przelotowa dość dobra, trasa 171 km w 1:59 :D. Spalanie łączne 7.5, więc za powrót musiało wyjść jakieś 7.3 litra. Powiedziałbym, że jest identyczne jak w 147 1.6 TS, w którym przy jeździe przepisowej szło 6.9 litra, a przy nieco szybszej 7.3 - 7.4.

Trasa Katowice-Bydgoszcz-Gdańsk-Hel-Bydgoszcz-Katowice 7,5 wg komputera, jazda na autostradzie 130-140 km + krajówki ~110

Mój wakacyjny przejazd na trasie Bydgoszcz - Świnoujście - Bydgoszcz ... spalanie według kompa 7,2l średnia prędkość 62km/h. Po zatankowaniu pod korek wyszło 7,12l. Jazda normalna bez szaleństw bo "ogranicznik prędkości" siedział na prawym fotelu.

Przy okazji pozdrawiam właściciela identycznej Julki na warszawskich numerach, który był z dwiema dziewczynkami, widzianego w centrum Świnoujścia przy aptece.

Ostatnia edycja:
Wakacyjne trasy: Szczecin- Władysławowo - Lublin - Wetlina (10 dni kręcenia po Bieszczadach) - Słowacja - Lublin - Tor Kielce (było bardzo fajnie) - Lublin - Warszawa - Szczecin. W sumie 4859 km w 25 dni. Najczęściej 3 osoby, bagaż, około jednej czwartej tego przebiegu to autostrady. Spalanie 7,7. Biorąc pod uwagę zróżnicowanie tras jestem zadowolony. Mój poprzednik o 70 koni słabszy palił o litr mniej w podobnych warunkach.

zastanawia mnie ten cel marketingu...

skoro nawet w serwisie ( ostatnio mi ksenona wymieniali ), na pytanie jak tam pali, ja mowie ze jara jak czołg,
a serwis na to, no poniżej 10 to raczej nie zejdzie
--
pozdro

olo

Zrobiłem już ponad 12 tysięcy kilometrów i od poczatku skrupulatnie prowadzę motostat. Z tego co można z niego wywnioskować to, że w mieście zejście poniżej 10l i przy jeździe dającej usmiech na twarzy jest bardzo ciężkie. Spokojna jazda na trasie to spalanie około 7,5l. Szczegóły poniżej ... http://www.motostat.pl/vehicle-stats/54301

Mito 1,4 105

5,8 litra - 90% trasa 500km, 3 przystanki, 10% miasta (dwie osoby, pusty bagażnik, jazda zgodnie z ograniczeniami)
7 litrów - 80% trasa, 20 % miasto (jazda spokojna) całość 1000km (pełen komplet w aucie i bagażnik naładowany na maska)
8-9 litrów - samo miasto, (jazda typu 'spod świateł ruszam pierwszy')
10-11 litrów - autostrada 160-180km/h

Kolejne tankowanie:

897.6 km na baku, komputer pokazał 6,2 l / 100 km a średnie spalanie po zatankowaniu do pełna 6,33 l. 65 % trasa, 35 % miasto - spokojna jazda + start/stop.

Ogólne spalanie z 1851 km wynosi 6,97 l / 100 km.

w Katowicach po 2 latach jazdy mam identyczne srednie spalanie 8,4 L/100km

To pali tyle samo 8,36 srednia z 2 lat, liczone w Road Trip na iPhone z wpisywaniem każdego tankowania. Takie hobby :)
Mogę Wam nawet powiedzieć ile dokładnie wychodzi koszt przejechania 1km - 0,741 zł (uwzględniając wszystkie koszty w tym ubezpieczeń i przeglądów, ale bez uwzględniania spadku wartości samochodu:)
Z innych ciekawostek - spalanie średnie w zależności od stacji i typu paliwa
- 95 BP - 8,14
- 95 Shell - 8,78
- 95 Lotos - 8,68.
- 98 BP - 8,98
Oczywiście im więcej tankowań, tym dana prawdziwsza - jak to w statystyce bywa.

w Katowicach po 2 latach jazdy mam identyczne srednie spalanie 8,4 L/100km

Moja średnia z pierwszych 1800 km wynosi 6,97 l. Julka z silnikiem 1.4 170 km potrafi być całkiem oszczędnym samochodem. Spala średnio 0.5 l mniej niż wersja 120 KM przy podobnym stylu jazdy.

Spalanie w benzynie ponizej 7 litrów?
To chyba na luzie jeździsz.

Amortyzatory
Powrót