[159] Korekty wtrysków

Witam serdecznie!
To jest moj pierwszy post , ale wasze znam juz napamiec a to z tego względu ze od jakiegos czasu szukam rozwiazania moich problemów z AR 159 2.4
Problem polega na tym ze , mam duza korekte okolo +-5 na 5 cylindzrze i nie równa prace silnika (ale tylko na wolnych obrotach bo powyzej 2000 rmp wszystko sie normuje z korektami) I autko ciągnie na miare możliwości! Dodam ze wszystkie mozliwe pomysly juz wyczerpalem , mianowicie
-kolektor pozbawiony klap, egr nowy, przeplywka nowa,dpf w normie, wtryski sprawdzane dwukrotnie, kompresia sprawdzana, glowica zdejmowana i cala robiona Wszystkie parametry w normie a on dalej szarpie na niskich obrotach. Ja I mój mechanik wyczerpalismy wszystkie pomysly .Prosze dajcie jakis pomysl co moze byc przyczyna bo mam chec podejsc do tego auta z siekierą

Ta korekta na 5-tym jest na + czy na - ? Bo nie jasno napisałeś. Masz jakieś logi ?

P.S. Fajnie by było jakbyś napisał skąd jesteś.

Korekta na 5-tym jest na plus i
oscyluje okolo 5.0 jedynie gdy podniose obroty do 2000 tys spada do +3.5
Ogolnie jestem z Podkarpacia ale w tej chwili mieszkam w Wielkiej Brytanii.Nie mam logow bo auto jest na warsztacie ale mysle odebrac auto juz dzis bo mechanik rozlozyl rece I juz nic wiecej nie moze zrobic

Ostatnia edycja:
Ogolnie jestem z Podkarpacia ale w tej chwili mieszkam w Wielkiej Brytanii.Nie mam logow bo auto jest na warsztacie ale mysle odebrac auto juz dzis bo mechanik rozlozyl rece I juz nic wiecej nie moze zrobic
Witam
a jak sprawdzaleś wtryski??? bo napisałeś że sprawdzałeś

Aby wykluczyc wtryski sprawdzalem w dwuch różnych servisach boscha I obydwa servisy potwierdzily ze wtryski sa ok !

To jak go odbierzesz, to pochwal się logami i zobaczymy co tam jest w nich ciekawego.

Ale jak auto jest u mechanika, to niech mechanik zamieni wtryski z 5-tego i 4-tego cylindra i zobaczy, czy korekta pójdzie za wtryskiem. Tylko niech przekoduje wtryski w ECU.
Jak pójdzie za wtryskiem - to szukamy problemu z układem wtryskowym. Jak nie - szukamy problemu w silniku (cylinder, zawory, głowica itp.)

Ostatnia edycja:
Juz zamienial miejscami wtryski i na moje niestety korekta zostala ns 5-tym cylindzrze, glowica byla juz zdejmowana i sprawdzana, kompresia na wszystkich cylindrach taka sama

grego07 a w jakim stanie masz dwumasę? "Wybita" dwumasa też ma wpływ na pracę silnika. Czyli kompresja jest ok? Na każdym cylindrze równo? 28 bar lub więcej?
Układ dolotowy powietrza rozumiem sprawdzony?
Czujniki wszystkie ok? Często są problemy z czujnikem doładowania w kolektorze. U mnie jak miałem uszkodzony to własnie szarpał.
hmm sprawdź jeszcze wtyczki wtrysków, kable.

Ostatnia edycja:
Juz zamienial miejscami wtryski i na moje niestety korekta zostala ns 5-tym cylindzrze, glowica byla juz zdejmowana i sprawdzana, kompresia na wszystkich cylindrach taka sama

To w takim razie musi być coś związanego z cylindrem. Zawory ? Dźwigienki ? Popychacze ?

panowie znalazlem rozwiazanie problemu(mam taka nadzieje)
po odebraniu auta od mechanika, wpadlem na pomysl .
Wpadlem na pomysl sprawdzenia podkladek, czy czasem przez przypadek i czesciowa glupote meczanika nie dali podwujnej podkladki pod wtrysk na tym piatym cylindrze .po wyjeciu wtrysku okazalo sie ze zeczywiscie moj pseldo mechanik dal dwie podkladki ,jedna byla w bloku a druga na wtrysku .po usunieciu jednej i ponownym skreceniu wszystko wrocilo do normy i auto zowu ozyło:cool: .cale szczescie ze cos mnie tknelo z tymi podkladkami .dziekuje wszytkim za rady i porady hura auto dziala i mam nadzieje ze tak zostanie .pozdrawiam wszystkich

Kuźwa co to za mechanik !! Rany boskie komu ty oddajesz samochód ?! Wtryski zamieniał i nie widział ? Nie czyścił miejsca pod podkładkę przy zmianie ?! Przecież to słychać, że pod wtryskiem przepuszcza. Czy jest na tyle #$% że robił to z premedytacją ?

Ostatnia edycja:
Pewnie była zapieczona i dlatego nie wyciągneli. Sprawdź jeszcze czy nie dmucha spod tego wtrysku kompresja (nalej mydlin czy coś) Po każdym wyciągnięciu powinno się zmieniać podkładkę. Heh i przez takiego pseudo mechanika tyle problemów, czasu i pieniędzy...

Nigdy wcześniej ten mechanik nie zawiódł mnie, ale jak widzimy zawsze musi byc pierwszy raz. Mi rece tez opadly jak zobaczyłem te podkładki,zadzwonilem do tego "mechanika"i jak mu powiedzialem co bylo to nie uwierzył. No cóż ,stracil klijenta.
Wlasnie przez takie wpadki pseldo mechaników wole sam osobiście zajmowac sie swoja bello .tylko jest problem z czasem !

Nigdy wcześniej ten mechanik nie zawiódł mnie, ale jak widzimy zawsze musi byc pierwszy raz. Mi rece tez opadly jak zobaczyłem te podkładki,zadzwonilem do tego "mechanika"i jak mu powiedzialem co bylo to nie uwierzył. No cóż ,stracil klijenta.
Wlasnie przez takie wpadki pseldo mechaników wole sam osobiście zajmowac sie swoja bello .tylko jest problem z czasem !

No to good MECHANIC, czyli automatycznie nie sprawdzał po włożeniu wtrysków czy dmucha z pod nich czy nie, (bo jakby dmuchało, a dmuchało to może by się zastanowił że coś spieprz..ł)
fajny gość

witam

1.9 16V

mam takie korekty na zimnym. Auto ciężko odpala, dymi , check itp .Chyba mam dwa do wymiany. Co sądzicie ?

Załączniki

• DSC0002[1_neharpp.jpg
    DSC0002[1_neharpp.jpg
    4.4 KB · Wyświetleń: 428
  • DSC0002[1_neharpp.jpg
    DSC0002[1_neharpp.jpg
    102.4 KB · Wyświetleń: 1,112
Ostatnia edycja:
Może być całe mnóstwo przyczyn. Poczytaj tematy o klapach wirowych, EGR.

Poczytaj o dodawaniu oleju 2T do paliwa...ja zacząłem dolewać. Podobno dobrze wpływa na wtryski. Tylko taka moja sugestia

Panowie ja mam znowu problem gdyż stwierdzono u mnie uszkodzone wtryski 1,3,4 postanowiłem kupić już nowe 5 dostałem w dobrych pieniądzach nówki (nie regenerowane) i po ich włożeniu zakodowaniu korekty szaleją jeszcze gorzej niż na starych dwa to są około -3,2 reszta nie wiele mniej co może być powodem takich obiadów ? może regulator na pompie ? jak go sprawdzić?

Klapiszcza w kolektorze ssącym ci nie urwało? Jeżeli 2 wtryski mają po -3,2, to pozostałe będą bardzo w plusie... Który najbardziej jest na + na wolnych obrotach?

- - - Updated - - -

Powiem tak - jesli jedna wpadka mechanika ma oznaczać zakończenie z nim współpracy - to ja osobiście nie znam warsztatu, z którym mógłbyś współpracować. Nawet Ci najlepsi nie ustrzegą się wpadek... Wliczając w to polecane serwisy na tym forum, mój także. ;)

Jak to mówią - człowiek najlepiej uczy się na własnych błędach przecież ;) Chociaż nie wszyscy się uczą... :P

wczoraj jak sprawdzałem to 4 wtryskiwacz miał na zimnym silniku +5 a 5 wtryskiwacz trzymał się ok 0,02 reszta jakoś na minusie.

Amortyzatory
Powrót