[33] 33 vs 75

Jacku,
gdyby nie kolor to byłaby kopia mojej 33 :)
Spasowanie przodu masakryczne i raczej nie do naprawienia, bo oryginalne elementy po nie chcą się z sobą zgrać.
Podobnie z ABS'em, mocowaniami mcphersona (4 śruby), Motronic'iem 3.1, wnętrzem (nie mam drewna).
To są przejściówki okresu przejściowego, czyli wszystko może się wydarzyć. Potem chyba jeszcze tylko wszelkiego rodzaju wersje specjalkne z 1.4 były prawda? Takie czyszczące magazyny z niepotrzebnych części :)

Matematyka mówi 33 nawet w połowie nie jest tak dobra jak 75 i jest prawie 3x gorsza od 90 ale może nie do końca...

A gdzie takiej matematyki uczą?

Jakiej matematyki używałeś do postawienia się w tak wielkiej rozbierzności cenowej między tymi modelami ?? nie pytam tutaj tylko o zakup bo to dopiero początek w przypadku każdego z tych aut.

Którymi z 75'tek jezdziłeś??

- - - Updated - - -

Poza tym oba auta w całkiem innej kategorii, i mógłbyś się zprecyzować według jakich kryteriów chciałbyś dostać ocenę bo ogólnie można pisać i pisać, różnic jest bardzo dużo.

Ja wolałbym 75 2,0 ts . A dlaczego nie V6 ? Bo V6 jest ciężkie,a przy masie 75 nawet 2,0 potrafi zostawić na start 155
2,0 16V . Tak tak wiem co piszę. Odejście 75 ts jest bardzo dobre i motor jest praktycznie nie do zajechania. Co do 33 to trudno kupić silnik który jest w dobrym stanie,ale dzwięk 33 to poezja. Przejedz się najpierw obiema i sam wybierz. Ja wolałbym tylny napęd. To jedyny minus 33.

Ja wolałbym 75 2,0 ts . A dlaczego nie V6 ? Bo V6 jest ciężkie,a przy masie 75 nawet 2,0 potrafi zostawić na start 155
2,0 16V . Tak tak wiem co piszę. Odejście 75 ts jest bardzo dobre i motor jest praktycznie nie do zajechania. Co do 33 to trudno kupić silnik który jest w dobrym stanie,ale dzwięk 33 to poezja. Przejedz się najpierw obiema i sam wybierz. Ja wolałbym tylny napęd. To jedyny minus 33.
Mialem 75tke w 2l TS ale nie powiedzialbym ze na starcie zostawi 155 ts16v,poza tym 75 to tylko 2wersje mojim zdaniem sasluguja na uwage 1.8Turbo Evoluzione i 3l americana :) ale to juz moja opinia :)

Jak już to wolał bym 75 3.0 QV a nie Americe bo miała troszkę więcej koni :) 75 Evo to wynalazek na miarę ES30 więc nie ma co tu wspominać o tym aucie chyba że miałeś na myśli zwykła 75 Turbo np QV lub ASN.
O tym jak jeździ 75 TS względem 155 TS ( w obu przypadkach mowa o zdrowych egzemplarzach ) mogli się przekonać Ci którzy byli na jednym z zlotów tego forum.
https://www.youtube.com/watch?v=X0ffOEd4JxM
Ja osobiście tam nie byłem ale po postach wywnioskowałem że wiele osób było zaskoczonymi co potrafi zdrowa 75 TS.
Koniec OT.
33 a 75 to całkiem inna bajka. Przejedziesz się jednym, potem drugim i podejmiesz decyzję. 33 z napędem na 4 koła to również świetna zabawka ( i kolejny filmik z Polski :) ) :
https://www.youtube.com/watch?v=_sqROGz1S9k

Choć ja zawsze wolałem transaxle :
http://www.youtube.com/watch?v=YXqWyqmjrrs

Co do porównywalności moim zdaniem jakoś tam można je porównać. Podobne lata, podobna cena, podobne koszta napraw :

http://allegro.pl/alfa-romeo-75-i2867494920.html

http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo...ermanent-4-CID5-ID294Xx.html#73557a9529;r:;s:

Ostatnia edycja:
Witam po przerwie! Po ogarnięciu kilku wydatków zaczynam wygrzebywać się z mułu :)
Jak pisałem wcześniej z 33 interesowałaby mnie jedynie 4x4. Silnik. No cóż... zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest to nowy samochód i może potrzebować remontu.
Fele na tym ogłoszeniu są ori http://tablica.pl/oferta/alfa-romeo...ermanent-4-CID5-ID294Xx.html#73557a9529;r:;s: ? Ktoś ją oglądał? A może jest na forum?

Co do 75 to obstawiam raczej dwa silniki: 2.0 TS lub 3.0. Dlaczego? Turbo raczej ciężko znaleźć, 2,5 ma (papierowe) osiągi porównywalne z TS-em a koszty utrzymania V6 są wyższe.

więc jak szukasz brzydala to pozostaje ci tylko Arna
Arna nie! :D O ile 75 czy 33 są na swój sposób ładne to arna nie jest. Wygląda jak moskwicz :P Wolałbym zdecydowanie bardziej żulkę.

Powiedzcie mi Moi Drodzy jeszcze jak jest z awaryjnością, kosztami utrzymania i dostępnością części. Powiedzmy w 75 TS i 33 1.7 4x4. Wiem że kupno takiego auta to może jeszcze nie jest strzał w kolano ale zerwanie więzadła krzyżowego na pewno ;) Tylko co mnie boli?

Pozdrawiam!

Mialem 75tke w 2l TS ale nie powiedzialbym ze na starcie zostawi 155 ts16v,poza tym 75 to tylko 2wersje mojim zdaniem sasluguja na uwage 1.8Turbo Evoluzione i 3l americana :) ale to juz moja opinia :)
Ja miałem kilka 155 2,0 16V i jezdziłem zdrową 75 2,0 TS i wiem że 155 16V zostaje z tyłu. Nawet 155 V6 ma kłopoty żeby zostawić 75. Co do 75 2,5 V6 to raczej znam tylko jeden taki samochód,więc raczej nie bardzo znajdziesz takie auto. Jeszcze jedno podstawowe pytanie kolego omron. Jaką chcesz przeznaczyć kwotę na auto, jesli to nie jest żadna tajemnica...

Hehe :) Pytanie jest dobre tylko że nie znam na nie odpowiedzi :) Raczej nie jestem typem odkładacza i jak już gdzieś kiedyś pisałem muszą się planety zejść i w odpowiedniej chwili muszę mieć kasę i auto do łyknięcia. Ile dokładnie pieniążków będzie nie wiem. Powiedzmy, że na tą chwilę szukałbym auta w takich pieniążkach jak z linków Stefana. Czyli raczej budżetowo. Jak będzie za niedługo? Zobaczymy. Ale raczej nie gorzej :) Oby...
Jest sens interesować się czymś takim czy raczej nikłe szanse na wyprowadzenie auta na prostą? Oczekuję szczerej odpowiedzi :D

- - - Updated - - -

Co do napędu P4 to ma on jakieś szpery lub blokady czy wszystko na miękko chodzi?

Mam pytanie do posiadaczy transaxli i 33 z mojej okolicy (czyli mniej więcej Puławy, Lublin, Radom)! Czy bylibyście skłonni pochwalić się swoimi autami? Nawet nie chodzi mi o przejażdżkę bo pora roku jest jaka jest... Chciałbym usiąść (o ile się zmieszczę) i ogólnie zobaczyć jak to wszystko się prezentuje.

Co do napędu P4 to ma on jakieś szpery lub blokady czy wszystko na miękko chodzi?

Chodzi Ci o to, czy w ogóle brać 33 pod uwagę? Nieno, myślę że ośnieżone podjazdy, czy "błoto po kostki" nie są 33 Q4 straszne. Centralny "dyfer" coś tam automatycznie się blokuje, przedniemu pomagasz hamulcem nożnym, a tylnemu ręcznym i masz (prawie)full lock. :D

Ostatnia edycja:
Co do dostępności części do 33 1.7 4x4 to jak ostatnio sprawdzałem (bo szykuje małą operację w swojej) większość jest. Albo w serwisie albo w InterCarsie. Bardzie mnie ciekawi czy znajdziesz 33 1.7 4x4 :)

Bardzie mnie ciekawi czy znajdziesz 33 1.7 4x4
Ciśnienia nie mam! (jasne ;))
W sumie bokserek i napęd na 4 buciki też mogą być niezłe...
Też tak myślę :P Szczególnie dźwięk boksera mnie rozwala :)

Mam jeszcze dwa typy: cytrynka CX oraz peżo 505.
Co o nich myślicie?

Ostatnia edycja:
Zależy, jakiego auta szukasz. Jeśli szukasz bezkompromisowej radochy, to tylko transaxle, najlepiej GTV6, prawda Stefan? :D

Amortyzatory
Powrót