Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
A może to być wina kabli zapłonowych??
świece w takich warunkach jak teraz raczej nie mają znaczenia. Porządna diagnostyka, ja bym polecał Ci zrobić test przelewowy wtryskiwaczy.
U mnie kręci nie dłużej niż 3 sek ale od razu wszystkie gary grają symfonię. Co do reakcji gazu z lekkim opóźnieniem to chyba normalne za nim turbina się rozkręci (czyli do 1800 rpm) Test przelewowy w ogóle nie musi nic pokazać albo pokaże info nie zbyt dokładne (ja robiłem u siebie i miałem 42, 42, 38, 48)
Jak auto ma duży przebieg to po prostu najlepiej dać wtryskiwacze do sprawdzenia/przeczyszczenia - raz na 100-150 tyś km chyba warto![]()
To akurat jest kwestia fachowości serwisu - zwalają swoje braki wiedzy na klienciePo za tym kwestii wyciagania tych wtyskow nikomu nie polecam, warsztaty tez czesto uswiadamiaja klienta ze jezeli cos sie uszkodzi to klient płaci (np. pęknie i zosstanie w głowicy)- niewdzieczne zajecie.
w moim samochodzie wtryski były wymieniane w maju . Jak jest powyżej 7stopniC. to pali od razu, wraz z niższą temperaturą kręci coraz dłużej. ciekawostką jest że jak dluzej kręci, odpali i go od razu zgaszę to następny rozruch trwa sekunde i tłoki chodzą jak żołnierzyki![]()
być może, choć mój mechanik wskazuje na to, że któraś świeca może być słaba dlatego później łapie[/QU
Alfami z silnikami diesla jeżdżę już ładnych kilka lat, podzielę się moimi doświadczeniami związanymi z długi rozruchem silnika.
W ubiegłą zimę w 147 jtd miałem problemy z rozruchem silnika przy tem. poniżej '0". FES pokazał zbyt niskie ciś paliwa na szynie CR. - przy rozruchu max ok 120Bar.. Próba przelewowa ujawniła 2 wtryskiwacze, które w chwili kręcenia rozrusznikiem już puszczały paliwo do przelewu- co uniemożliwiało pompie CR. uzyskanie właściwego ciś. (po 2-3 obrotach wału ciś paliwa na listwie CR powinno być min250-300bar). Po wymianie wtrysków, auto zaczęło palić na dotyk, w tym samym czasie spaliła się 1 świeca , ale mimo to auto paliło na dotyk nawet przy - 20stop. tak, że spalona 1 świeca przy obecnych tem. nie jest powodem złego startu silnika.
W mojej byłej 156 jtd dwa lata temu powodem złego odpalania silnika po nocnym postoju okazała się drobna nieszczelność pompy wys. ciś. Wystarczyło, że miejsce kilku kropel wykapanego przez noc paliwa w pompie zajęło powietrze i nie była ona w stanie w szybkim czasie wytworzyć potrzebnego do startu silnika ciś. paliwa. Wyciek był tak mały, że praktycznie niezauważalny, dopiero przypadkowe przetarcie spodu pompy czystą ręką ujawniło nieszczelność- koszt uszczelnienia pompy 250zł i koniec problemów rozruchem.
Prawdopodobnie podczas wymiany rozrządu uszkodzony został czujnik położenia kątowego wałka rozrządu, albo masz kłopoty z cisnieniem paliwa na listwie podczas rozruchu.... że dzieje mi sie tak po wymianie rozrzadu. sprawdzałem ustawienie rozrządu po wymianie i jest ok. wcześniej odpalał mi na "dotyk"...
jak skutecznie sprawdzić oba tropy i gdzie najlepiej... (aso) ??? najbliżej mam (aż) do wrocka.? chyba że może ktoś zna lub ma zaufanego i godnego polecenia mechanika bliżej...??? pozdrawiamPrawdopodobnie podczas wymiany rozrządu uszkodzony został czujnik położenia kątowego wałka rozrządu, albo masz kłopoty z cisnieniem paliwa na listwie podczas rozruchu