• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Zwarcie w elektryce .

RobertD1

Nowy
Auto
Afla Romeo 166 2.4 jtd 2000r
Witam ,

Dziś podczas deszczu zapaliła mi się kontrolka do akumulatora , ale świeciła tylko na luzie, uznałem że ślizga się pasek przez deszcz, pojeździłem tak z godzinę i nagle zapaliła się kontrolka od ręcznego , przestało działać ogrzewanie ( low battery ) i następnie kontrolka od poduszki powietrznej.Zauważyłem , że przy włączonych światłach nie działały kierunki , ani wycieraczki , a po wyłączeniu świateł i kierunki i wycieraczki wracały do życia . Również dziwne szarpanie silnika przy zapalaniu i gaszeniu świateł .. może ktoś spotkał się z podobnym problemem byłbym wdzięczny za pomoc gdzie szukać . I jeszcze jedno , 2 razy mi zgasł na wolnych obrotach przy włączonych światłach ale po wyłączeniu świateł i wbiciu dwójki odpalał . a bez świateł nie gasł .

Wygląda na padający akumulator, zmierz jakie ma napięcie na zgaszonym silniku i na włączonym silniku razem ze światłami, radiem, itd.

Czytałem wcześniej temat w którym ktoś na forum opisywał , źle dociśnięte klemy, jak wyjąłem dziś akumulator okazało się że plus i minus jest cały brązowy ( bolce od akumulatora ) , przetarłem je szczotką i ponownie są srebrne , jutro przetrę również same klemy i sprawdzę czy to rozwiąże problem . Dzięki za zainteresowanie , jakby ktoś miał jeszcze inne podejrzenia prosiłbym o pomoc, ponieważ od 5 rano zamierzam z tym walczyć gdyż potrzebuję samochód ;/ Podjadę do znajomego sklepu motryzacyjnego ok. 10 i poproszę o sprawdzenie , podziele się opinia jutro pod wieczór .

od kałuż może się ślizgać pasek ale trwa to chwilę, jeżeli nie przejdzie jej po wyschnięciu i naładowaniu aku to mógł dostać alternator i on jest winowajcom u mnie tak było, aczkolwiek dzisiaj też miałem poślizgi paska - zamówiłem osłonę silnika.

Osłone silnika ? mógłbyś podesłać link do takowej ?

Szukam na allegro osłona silnika alfa 166 , ale nie widzę nic co mogę przykręcić pod prawą stronę , jeżeli chodzi o góre wszystko jest zasłonięte , a jezeli chodzi o dół , jest jedna wielka osłona i myślałem że nie ma miejsca na inne . Więc prosiłbym o wytłumaczenie o co chodzi z tą osłoną.

nie istnieje osłona napędów , masz tylko osłonę silnika - to taka duża płyta - chodzi oto, że jak wpadasz w kałuże to rozbryzgujaca się woda leci na pasek , kółka napędów a ta osłona ochrania przed woda od dołu, jak woda już spływa to lecąc w dół nie wpada tam gdzie nie powinna a alternator + woda to przepis na kłopoty.

http://allegro.pl/oslona-silnika-alfa-166-2-0-2-5-3-0-lancia-kappa-i3738103845.html

tutaj masz link do takiej osłony jaka powinna być pod twoim silnikiem

Ostatnia edycja:
Posiadam ta osłonę ale wydaje mi się że jest już dosyć stara i może co nieco przepuszczać , dzięki za link i wytłumaczenie w najbliższym czasie również zaopatrze się w tąką oto osłonę , biorąc pod uwage że zima już za rogiem .

jeśli stara płyta jest zniszczona/dziurawa to jak najbardziej ją wymieniaj, w przeciwnym wypadku zostaw oryginalną.

Cześć , uporałem się z problemem , okazało się że uszkodzony jest szczotko trzymacz w alternatorze . Poniżej kilka fotek z naprawy , odnośnie wyciągnięcia alternatora wcale nie trzeba wykręcać amortyzatora , czy nawet łap silnika , wystarczająco miejsca jest po ściagnięciu koła , paska wielorowkowego oraz wykręceniu drążka .

Objawy :
- Kontrolka ładowania akumulatora świeci się na tylko na wolnych obrotach ok. 900 do 1300 .
- Podczas włączonych świateł auto przygasa , a nawet gaśnie w trakcie jazdy na niskich obrotach .
- Wyłącza się nadmuch ( Low battery ) na icsie .
- Nie działa prędkościomierz .

Przyczyna :
- Szczotko trzymacz w alternatorze .

Koszt :
- około 50 zł zamiennik . ( zastosowałem zamiennik ze względu na brak w sklepach oryginału - dam znać po ilu padną szczotki )
- około 150 zł oryginał .
- robocizna +/- 150 zł .

Zdjęcia :

1. model alternatora . 2. alternator bez pokrywy górnej . 3. różnica między nowym a starym . 4/5. którędy wyszedł alternator . 6. Alternator od boku :)

WP_20131210_021.jpgWP_20131210_007.jpgWP_20131210_011.jpgWP_20131210_017.jpgWP_20131210_019.jpgWP_20131210_020.jpg

Pozdrawiam i mam nadzieję , że komuś pomogłem .

Takie tylko uwagi. Nie szczotkotrzymacz, a regulator napięcia. Czy problem spowodowany był zużyciem szczotek, czy uszkodzeniu uległ sam regulator ?
I takie pytanie: po co ściągany był cały mostek ?
Mam nadzieję, że jak już miałeś mostek na stole, to wszystkie diody i samo uzwojenie zostały zmierzone.

Hmm , co do regulatora wydaje mi się że problemem było zużycie szczotek ( jak widać na zdjęciu nr. 3) ale mechanikiem nie jestem .
Jeszcze mi powiedz na którym zdjęciu widzisz mostek :D bo ja robiłem zdjęcia i wypytywałem w trakcie pracy mechanika także nie mam pojęcia o czym mówisz : )
Co do mierzenia to nie wiem czy cokolwiek tam było mierzone . Nie , mierzyli na koniec czy jest ładowanie akumulatora było 14.20V .

1. Mostek widać na zdjęciu nr. 2, a najlepiej na zdjęciu nr.3. To ten metalowy półokrąg z diodami w środku.
2. Nie będę strzępił języka, ale zasranym obowiązkiem jest sprawdzić uzwojenia na przebicie i mostek pod kątem uszkodzeń diod bądź ich zwarcia jak już się ma wszystko na stole. Ciekawe co by zrobili, jakby po złożeniu zagotowali regulator i połowę elektroniki w aucie.

Powiem szczerze że nie mam pojęcia czy cokolwiek tam było mierzone , ale dzięki za informacje następnym razem jak będę stał i patrzył to się upomnę o tak zabieg . A mostek był ściągany bo nawet razem z nim próbowałem wykręcić jedną śrubę ( krzyżak ) w której był zjechany gwint , ale ciężko mi powiedzieć czy zjechany był przez niego , czy może już wcześniej ktoś wymieniał sam regulator .

Amortyzatory
Powrót