[159] Zużycie paliwa / spalanie 159, Brera, Spider

witam ja zrobiłem taki "myk".w Mszanie Dolnej zatankowałem alfe do pełna aż sie wylewało i pojechałem do cinema city zakopianka i wróciłem do mszany na orlen,zrobiłem 99,5km...do tankowałem zeby sprawdzić ile spaliłem i wlałem tylko 2,5litra i sie zaczęło wylewać...jechałem zakopianka 70km/h i tempomat ale ostatnie 3km przed kinem w mieście przyszalałem miedzy samochodami ;p mam alfe 159 1,9 v16 120km

sam byłem zaskoczony takim wynikiem a najbardziej koleś na cpn-ie jak musiałem zapłacić 14,80 zł
W momencie tankowania aż do wylania się paliwa, pozostaje jeszcze miejsce w zbiorniku na "rozprężanie" paliwa. Za drugim razem tego "pustego" miejsca pozostało więcej. Gdybyś poczekał chwilę, to na pewno weszło by jeszcze "trochę" paliwa.

o fuck to wy chyba pchacie te auta
2,4 210Km q4 po chipie miasto dynamicznie (no może rozsądnie szybko) 11,5 miasto na emeryta ok 9 trasa przy nie przekraczaniu 100 km/h 6,5 przy jeździe 180-200 11l.
zresztą po co komu 250 Km jak ma sie oszczędzać na paliwie :-)

Tu mi sie zdaje dotknales sedna tematu. Niektórzy chca miec mocne auta (i to jest OK) tylko, ze potem płaczą, ze przy jednostkach 2,4 - 3,0 nie wyrabiaja na paliwo.
No nie da sie zrobic tak, zeby pod maska miec 200 czy wiecej konikow i zeby auto palilo 5l.
Nie mowie tu konkretnie o Alfe ale znam pare osob co kupiły duze auta z dużymi silnikami, a teraz jezdza nimi od święta :)

Witam wszystkich.
Moja Alfa 1.9 JTS 160KM
Miasto 11-12 spokojna jazda
odcinek codziennie 12km średnie spalanie 10,2
przy spokojnej jeździe taki odcinek to 9,8
a jak się depnie to 14-15 :)
trasa Brzeszcze - Bielsko Biała i spowrotem jakieś 50km średnie wynosiło 8,7
to są dane z kompa. Natomiast jak (dwa razy) zlitrażowałem auto to wyszło zużycie paliwa za pierwszym razem 11,3 a drugim 10,2. Te silniczki mają to do siebie, że ile depniesz na pedał gazu to tyle musi Alfa się napić. Pozdrawiam wszystkich.
Ps autko zostało sprowadzone z Holandii jestem jego pierwszym właścicielem w kraju. Osoba która mi sprowadzila auto twierdzi że na autostradzie miała 7,7 spalanie :). Osobiście w to nie wierze bo tym autkiem nie da się nie szaleć.

ja dzis zanotowalem najnizsze w mojej historii a dodam ze nie jest ona dluga bo pol roku mam 159.Spalanie to wynioslo 5.5l na trasie 130 km i przyznam ze byla to momentami kapelusznicza jazda ale nie ze tak chcialem tylko z powodow warunkow na drodze-ciagle zatwardzenia,a ja tempomacik i 70km/h hahahaha.Juz myslalem ze zasne za sterami.Z powodu spalania bylem mile zaskoczony po tym jak ostatnio ogladalem ciagle 12 l - 10,5 l.Jednak majac AR nie da sie jezdzic w kapeluchu bo to meczace.

Ostatnia edycja:
No to ja też pochwalę się moimi ostatnimi rekordami. Pierwszy to rekord maksymalny w mieście:15,04 l (wg. kompa 13,6), a drugi to mój absolutny rekord minimalny 7,21 (6,5 wg kompa), i to przy wcale nie takiej ślamazarnej jeździe ;)

ja dzis zanotowalem najnizsze w mojej historii a dodam ze nie jest ona dluga bo pol roku mam 159.Spalanie to wynioslo 5.5l na trasie 130 km i przyznam ze byla to momentami kapelusznicza jazda ale nie ze tak chcialem tylko z powodow warunkow na drodze-ciagle zatwardzenia,a ja tempomacik i 70km/h hahahaha.Juz myslalem ze zasne za sterami.Z powodu spalania bylem mile zaskoczony po tym jak ostatnio ogladalem ciagle 12 l/h- 10,5 l/h.Jednak majac AR nie da sie jezdzic w kapeluchu bo to meczace.

12 l/h ? 10,5 l/h ? to Ci tyle litrów na godzinę pali ??;) też by mnie głowa bolała przy takim spalaniu ;)

1.8 TBi - przy dojazdach rzędu 12-15 km do pracy po Warszawie palił 11-11,3 l/100km, natomiast po skróceniu dystansu do 3km spalanie wzrosło do 13,2 l/100km.

Ja w niedzielę rozpocząłem mały eksperyment. Jeździłem maksymalnie "emerycko". Zrobiłem jakieś 120km z czego jakieś 20% na trasie, reszta miasto/wioski. Spalanie wg kompa wyszło 8,4. Dziś spieszyłem się do roboty i już jest 8,7 :) Norma u mnie to 9 - 9,2 w jeździe mieszanej.

W ostatni weekend zrobiłem trasę Zielona Góra - Gdańsk - Zielona Góra. Według wskazań komputera 6,5.

Chyba ustanowilem swoj rekord spalania: Wwa - Zakopane - Wa trasa krakowska z boxem na dachu w 3 osoby, auto obladowane 6,9 l / 100 predkosci w prawdzie nie oszalamiajace w zakresie do 140 kola zimowki 17"
Troche sie zaskoczylem (pozytywnie oczywiscie), bo z gratami oczekiwalem co najmniej 8 a tu ponad litr mniej :)

Ale zeby nie bylo tak rozowo po miescie po zmianie na 19" jest dycha lub wiecej i nie bardzo chce zejsc ponizej :)

Ostatnia edycja:
Mi średnia z ostatnich kilku tysiecy wychodzi 8,1 litra.
Jazda 1/3 miasto , 2/3 trasa , w miare szybko

Ale gdy niedawno zrobiłam trase do Niemiec , generalnie 90% autostrada i równa jazda ( tempomat ) 130-140 kmh to na baku robiłam 1000-1050 km , co daje spalanie około 6 litrów.

Mam 2,0 jtdm 170 koni

To nie kwestia paliwa a równej spokojnej jazdy.
Paliwo bylo w wiekszosci polskie

Mi średnia z ostatnich kilku tysiecy wychodzi 8,1 litra.
Jazda 1/3 miasto , 2/3 trasa , w miare szybko

Ale gdy niedawno zrobiłam trase do Niemiec , generalnie 90% autostrada i równa jazda ( tempomat ) 130-140 kmh to na baku robiłam 1000-1050 km , co daje spalanie około 6 litrów.

Mam 2,0 jtdm 170 koni

Witam.Chciałem zapytać sie jak ten silniczek sie sprawuje,jak z odpalaniem-czy go telepie,jak pracuje ?

Amortyzatory
Powrót