• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

znowu ten selespeed

P

PiotrDymek

Guest
Paniewie mam znowu problem z selespeedem

Chodzi o to ze jak zjeżdżałem z krawężnika to rozwaliłem tylko i wyłącznie obudowę skrzyni. Wiedz kupiłem skrzynie biegów. I teraz problem jest taki ze mechanik dzwonił do mnie i powiedział ze całkowicie skrzynia jest inna. Nie pasuje ponieważ:
-Skrzynia selespeed ma sprzęgło hydrauliczne a nowa na "linkę"
-obudowa od skrzyni się troszeczkę rożni

A podobno skrzynia zwykła pasuje do nasadki od selespeda?

Jaka jest w końcu prawda?
Trzeba to jakoś przerabiać??

A napewno jest to skrzynia od 2.0? BO chyba one mialy tylko hydraulicznie wyciskane sprzegło.

pewnie skrzynie masz nie od tego modelu i rocznika.
Skrzynia w SS jest indentyczna jak w manualu.
Poszukaj symbolu skrzyni i takiej szukaj.

Czyli jak skrzynia powinna pasować?

A przerabiał już ktoś ten temat??

To jak to jest w końcu ??

Jedni mówią ze pasuje a drudzy ze nie...

Bebechy mam całe tylko obudowę mam rozwaloną. Już nie wiem co robić.....

Sam to przerabiałem jak dziewczyna sie na ss zdecydowała, bebechy pasują a obudowa już nie, jaką skrzynię na linkę kupiłeś?.
Skrzynie są identyczne (mechanicznie) obudowy się różnią.
Co prawda wszystkich montowanych w manualu pewnie nie widziałem ale nic dobrać nie mogliśmy.
Szukaj od uszkodzonego ss, chyba że coś z manuala dobierzesz.

Może ktoś sprawdzić nr skrzyni w eperze w opcji na siłownik,najlepiej 2.0TS?
Można wtedy porównać numery

---------- Post dodany o godzinie 01:51 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 01:39 ----------

Czyżby makarony robili specjalną obudowę do SS?

A powiedzcie mi jak wygląda sprawa przerobienia skrzyni na manualną??

A powiedzcie mi jak wygląda sprawa przerobienia skrzyni na manualną??
Nie jest to zbyt skomplikowane , potrzebujesz skrzynie manual ,najlepiej cały komplet pedałów,pompę sprzęgła,mechanizm zmiany biegów kompletny z linkami.Tarcza + docisk pasują z selespeeda.W kwestii elektroniki zależy od sterownika ecu ,w przypadku ME 3.1 nie ma problemu robi się mały zabieg w elektryce (bez reprogramu sterownika sprawdzone działa auto normalnie jezdzi ) a w przypadku ME 7.3.1 ponoć tylko reprogram sterownika (z takim modelem nie miałem styczności ) Sama robota niewiele bardziej skomplikowana od wymiany sprzęgła.

No to już lepiej się czuje.

Czyli skrzynie mam, sprzędło docisk itp pasuje, tylko ze w tej skrzyni mam sprzęgło na linkę.

i jak sprawdzić jakie ecu mam??

No to już lepiej się czuje.

Czyli skrzynie mam, sprzędło docisk itp pasuje, tylko ze w tej skrzyni mam sprzęgło na linkę.

i jak sprawdzić jakie ecu mam??
O ile mi wiadomo to w 156 nie było sprzęgieł sterowanych linką ,przynajmniej ja się nie spotkałem z takim. A propos sterownika ecu to łatwo sprawdzić po roczniku auta gdzieś w połowie roku 2000 zmienili sterownik z me 3.1 na me 7.3.1 , jak masz wersje z 1 katem to me3.1 a jak z 3 katami to me7.3.1 ale najlepiej sprawdzić po numerach na sterowniku.

czyli mam wersje me 3.1

Dobra narazie mi tyle wystarczy. zobacze jeszcze ale chyba zainwestuje te 1600zł i zrobi ss

Amortyzatory
Powrót