• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Znowu do mechanika, Help :(

longdz

Nowy
Auto
Alfa 159 sw
Dzień dobry wszystkim! Znowu dopadło mnie nieszczęście, proszę powiedzcie co się dzieje z autem są bardzo mocne stukania u górnej części silnika. Tematy na forum przerabiałem każdy miał inny problem. Dodam ze koło pasowe wymienione pół roku temu, dwumasa wymieniona rok temu. Objawy na obrotach poniżej 1000 przy dodawaniu gazu tego nie słychać. Bardzo proszę o pomóc, przesyłam film wyżej wymienionych objawów.

Z nagrania ciężko będzie określić problem. Jak dla mnie brzmi to tak, jakby jakiś luźny element dotykał (opaska, jakaś śruba pod osłoną) silnika i powodowała stuki. Obejrzałbym cały silnik dookoła, nawet z dołu czy nic nie jest luźne. Odkręć pokrywę rozrządu i odpal silnik. Może głupie ale czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze :)Jesteś pewien, że stuk pochodzi z silnika?

Z nagrania ciężko będzie określić problem. Jak dla mnie brzmi to tak, jakby jakiś luźny element dotykał (opaska, jakaś śruba pod osłoną) silnika i powodowała stuki. Obejrzałbym cały silnik dookoła, nawet z dołu czy nic nie jest luźne. Odkręć pokrywę rozrządu i odpal silnik. Może głupie ale czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze :)Jesteś pewien, że stuk pochodzi z silnika?

Nie jestem pewien ze stuk pochodzi z silnika mniej wiec z okolic koła pasowego od górnej części lub rozrządu, ale jak wspomniałem koło pasowe jest nowe. W czwartek pojadę do mechanika chyba nie ma innego wyjścia :( Dziś musialem zaryzykować i jechać do pracy alfą, po 10 minutach pracy silnika tego stukania już prawie nie było słychać. Ale na zimnym… dźwięki mega głośne.

Ja miałem podobny problem z tym ze jeszcze tracił moc i był błąd czujnika koła walka rozrządu okazało się ze klin na kole walka rozrządu zerwało sprawdzić czy na blokady rozrząd się ustawi

Amortyzatory
Powrót