• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] Zmęczona 156 :) Pierwszy samochód

Matti13344

Nowy
Auto
Alfa Romeo 145
Witam, wczoraj założyłem temat w dziale "tutaj się witamy", a oto link do tematu: http://www.forum.alfaholicy.org/tu_sie_witamy/120596-zmeczona_alfa_156_swiezy_forumowicz.html#post1505163
~Tytanowi polecił mi opisać samochodzik w tym dziale, toteż robię :)

Moja Bella:

Alfa Romeo 156
Rok prod: 1998
Silnik: 2.0 TS z instalacją LPI Vaillo
Kolor: Czarny

Wyposażenie: Alufelgi, 2x el.szyby, el. lusterka, tapicerka welurowa, gaz LPI

Bella jest ewidentnie zmęczona życiem, poprzedni właściciel widocznie nie bardzo dbał o ten samochód. W środku był totalny syf, błoto, śmieci, zabrudzona tapicerka itd. Samochód prawdopodobnie uczestniczył kiedyś w stłuczce bądź wypadku.

Jest to mój pierwszy samochód, wymaga poświęcenia czasu, ma trochę wad i usterek:
- falujące obroty na biegu jałowym (wolne obroty) podczas pracy na gazie, na benzynie tez czasami lubi pofalować,
- lubi poszarpać podczas jazdy na gazie na obrotach w granicy 2000/2100,
- podczas wrzucania 3 biegu słychać niewielki zgrzyt (nie zawsze, czasami uda się wrzucić bieg bez problemu),
- klocki hamulcowe z tyłu do wymiany na już,
- do zmiany będzie rozrząd i olej,
- prawdopodobnie zamiast płynu chłodniczego wlana jest woda - to także do wymiany,
- opony do zmiany (prawdopodobnie będę szukał stalówek i opon zimowych,
- uszkodzony przełącznik PB/LPI,
- prawdopodobnie brak anteny do radia,
- dziurawy tłumik,
- słabe lampy z przodu i 'rozjechane' światła,
- wkręcone tylko 4 szpilki na koło (w 3 kołach dokręciłem już po brakującej szpilce niestety z prawej strony z przodu prawdopodobnie czeka mnie gwintowanie, gdyż śruba obraca się bez końca),
- powycinane nadkola z przodu(zostawione tylko po części).
- Powciskane przyciski np. od podgrzewania szyby,
- nieświecące światełka z tyłu nad drzwiami.
- być może uszkodzony jest termostat

Na początku do wymiany idą klocki hamulcowe z tyłu, ustawienie świateł (zdążyłem już wypolerować lampy, ale prawdopodobnie będę chciał zmienić lampy na nowe z czarnymi wkładami w środku), najbardziej zależy mi żeby sprawdzić silnik i doprowadzić go do porządku, a także sprawa ze skrzypiącą trójką, która zazwyczaj skrzypnie, lecz czasami uda się ze wejdzie gładko. Następnie powolutku będę zajmował się pozostałymi sprawami i kosmetyką.

Jest to mój pierwszy samochód, bardzo podoba mi się jego stylistyka, a także felga. (Progi pewnie będą kiedyś do zmiany tzn. nakładki). Jest sporo rzeczy do zrobienia przy 156 i prawdopodobnie będą wychodzić co raz to nowsze sprawy/usterki, które będzie trzeba reperować. Obawiam się nieco, że rzuciłem się na otwarty ocean, ale może jakoś sobie poradzę :)

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Byłbym bardzo wdzięczny, za każdą pomoc Alfaholików, gdyby udało się pomóc w zdiagnozowaniu/nakierowaniu w problemach które opisałem powyżej.
Pozdrawiam!

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/tu_...alfa_156_swiezy_forumowicz.html#ixzz3FH4qP8l6

Amortyzatory
Powrót