Zimny silnik-nie wchodzą biegi.

• Autor wątku Autor wątku Dany
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Dany

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.8 T.Spark Distinctive
Witam,problem mojej Belli polega na tym że przy zimnym silniku nie wchodzą biegi lub wchodzą bardzo ciężko.Natomiast kiedy silnik trochę pochodzi zaczynają wchodzić,czym dłużej pracuje lub jadę biegi wchodzą lżej.Nie wiem od czego zacząć,jakieś sugestie:confused:

Brak oleju w skrzyni biegów.
Mało oleju w skrzyni biegów.
Złej jakości olej w skrzyni biegów.

Dokładnie. Sprawdz olej. Najlepiej go zlej co tam zostało i niestety albo stety nalej nowego.

Można to zrobić samemu?Sprawdzić,zlać,dolać,gdzie i jak?

Odkrecasz dolny korek spustowy i potem górnym nalewasz przez strzykawke(1L). Jak niemasz to podjedz do byle jakiego mechaniora i nie powinien wiecej wziąść niż 50-60zl za wymiane. Oczywiscie z twoi olejem. Wchodzi 2l.

A żadnych dźwięków skrzynia nie wydaje????????
Jak nie to spoko i kiedy ostatnio było tam zaglądane do niej - wymieniany olej
Mi w piątek mechanik miał sprawdzić ilość oleju i sprawdził, ale bagnetu nie wsadził do końca i przed samym domem dałem w palnik i poleciało nawet sporo. Ogólnie moje legactwo doprowadziło do tego że zrobiłem sobie własnoręczną wymianę, mechanik za użyczenie podnośnika wziął 20 zyli, a wymiana w 4 cylindrówce w porównaniu do mojej skrzyni to pikuś

Gdy biegi zaczynają wchodzić(przy rozgrzaniu)nic nie słychać ze skrzyni,tylko przy wstecznym czasami słychać jazde po zębach.

Mi weszło niecałe 2l :P
Odkręć jeszcze drugi korek (czerwona strzałka, imbus 10) jak sugerował kolega maciek_czer, tam zostaje jeszcze trochę oleju z zanieczyszczeniami.
obraz584z.jpg

Ostatnia edycja:
wymieniłem olej w skrzyni biegów i wszystko ok>

Amortyzatory
Powrót