Zewnętrzna uszczelka drzwi

Łysy0800

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2002r.
Witam
Jak kupowałem latem swoją Alfinę, to miała już takie pęknięcia na lewej i prawej uszczelce zewnętrznej drzwi:

uszcz.jpg

Na zimę chcę tą uszczelkę wymienić, żeby tam się woda nie dostała i nie zamarzła.
Mój model jest po lifcie środka, myślicie, że będzie pasować uszczelka ze starszych modeli? np:

http://allegro.pl/alfa-romeo-156-t-spark-01-r-uszczelka-drzwi-dachu-i1212941836.html

Przyglądałem się wstępnie od strony "montażowej", czy ktoś już wymieniał te uszczelki i może się podzielić doświadczeniami? Nie chcę niczego zepsuć, a nie widzę żadnych zaczepów czy czegoś takiego.

Będzie pasować, montujesz ja na wcisk i cała filozofia

To jest pęknięcie od bagażnika dachowego (wada konstrukcyjno-montażowa w 156 -sporo tak ma).
Ale woda tam Ci nie powinna zamarzać, ta uszczelka ma od str wewnętrznej otwory.
Co do montażu, to u mnie wymieniali na gwarancji i raz dwa to zrobili, więc chyba nie jest jakoś bardzo skomplikowane.
A podkleić tego nie chcesz? (kleje do neoprenu itp?) Jeśłi w pozostałych miejscach jest dobra, to chyba lepiej niż zakładać używaną (ta z aukcji) , która też może mieć takie same przecięcia, albo np rdzewiejącą tą blaszkę, która wewnątrz uszczelki biegnie.

To jest pęknięcie od bagażnika dachowego (wada konstrukcyjno-montażowa w 156 -sporo tak ma).

Potwierdzam - to jest pęknięcie od bagażnika dachowego ja niestety też to mam. Żeczywiścuie coś możnaby było pomyśleć przed zimą :rolleyes:

Ale woda tam Ci nie powinna zamarzać, ta uszczelka ma od str wewnętrznej otwory.
Co do montażu, to u mnie wymieniali na gwarancji i raz dwa to zrobili, więc chyba nie jest jakoś bardzo skomplikowane.
A podkleić tego nie chcesz? (kleje do neoprenu itp?) Jeśłi w pozostałych miejscach jest dobra, to chyba lepiej niż zakładać używaną (ta z aukcji) , która też może mieć takie same przecięcia, albo np rdzewiejącą tą blaszkę, która wewnątrz uszczelki biegnie.

Nie chcę się bawić w uszczelnianie, bo to szpeci. Czasem muszę czyści coś w rodzaju rdzy z okolic tych pęknięć. Uszczelki z allegro- nawet za 50zł komplet, więc koszt niewielki, a przed zakupem poproszę o dokładne portfolio tych uszczelek ;)

Nie chcę się bawić w uszczelnianie, bo to szpeci. Czasem muszę czyści coś w rodzaju rdzy z okolic tych pęknięć. Uszczelki z allegro- nawet za 50zł komplet, więc koszt niewielki, a przed zakupem poproszę o dokładne portfolio tych uszczelek ;)

co do szpecenia to rozumiem doskonale :), choć akurat to można dość dyskretnie naprawić. Ale ze skromnego doświadczenia wiem, że handlujący częściami używanymi za "świetny stan" uważają taki, kiedy jeszcze dana rzecz się nie rozpada :)
Ta rdza to właśnie rdzewiejący pasek metalowy w uszczelce..

Amortyzatory
Powrót